Išči

  Črni Vrh

  Črni Vrh
  Monte Nero sopra Idria - panoramio.jpg
  Črni Vrh se nahaja v Slovenija
  Črni Vrh
  Črni Vrh
  Geografska lega v Sloveniji
  Koordinati: 45°55′19.42″N 14°2′43.04″E / 45.9220611°N 14.0452889°E / 45.9220611; 14.0452889
  DržavaZastava Slovenije Slovenija
  Statistična regijaGoriška regija
  Tradicionalna pokrajinaPrimorska
  ObčinaIdrija
  Površina
   • Skupno5,98 km2
  Nadm. višina
  683,0 m
  Prebivalstvo
   (2019)[1]
   • Skupno699
   • Gostota120 preb./km2
  Časovni pasUTC+1 (CET)
   • Poletje (DST)UTC+2 (CEST)
  Poštna številka
  ZemljevidiNajdi.si, Geopedia.si
  Vir: SURS, GURS, popis prebivalstva 2002 (kjer ni drugače navedeno).
  Črni Vrh nad Idrijo - Vas
  LegaObčina Idrija
  RKD št.23315 (opis enote)[2]

  Črni Vrh je naselje v Občini Idrija. Je največje naselje na Črnovrški planoti, ki se nahaja na vzhodnem delu Trnovskega gozda. Je razloženo naselje z gručastim jedrom, na robu kraškega polja, pod obronki Špika (1068m) in Male peči ter Velike peči, ob regionalni cesti GodovičAjdovščina. Okoliška planota je vršaj dolomitnega drobirja, v katerem je več brezen in vrtač. Na planoti izvirata tudi dva potočka, ki pa kmalu ponikneta. Črni Vrh je edino strnjeno naselje na tej planoti in je pomembno križišče poti proti Colu, Godoviču, Idrijskemu Logu, Lomam in Zadlogu.

  Vsebina

  Sestava

  Poleg vaškega jedra tvorijo naselje Črni Vrh še zaselki Trebče, Brdca, Trate in Zediše. Črni Vrh tvori s še preostalimi osmimi okoliškimi naselji (Lome, Predgriže, Idrijski Log, Zadlog, Kanji Dol, Strmec, Javornik, Mrzli Log) po obsegu največjo krajevno skupnost idrijske občine, ležeče v severozahodnem delu Slovenije. Črni Vrh leži na pobočjih črnovrških hribov in rahlo valoviti ravnini od 650 do 1150 m nadmorske višine.

  Prebivalci

  V samem Črnem Vrhu živi približno 650 prebivalcev, v celotni krajevni skupnosti pa okoli 1170 prebivalcev. V vseh naseljih, izjemi sta le Kanji Dol in Strmec, so moški v večini. V obdobju od leta 1900 do 2002 se je število prebivalcev zmanjšalo za 40% (od 1958 na 1189 prebivalcev). Največje znižanje prebivalstva je v hribovskih vaseh – Javorniku, Kanjem Dolu in Mrzlem Logu, najmanjše pa v Črnem Vrhu in Predgrižah. Razveseljivo je, da se je trend zmanjševanja v zadnjih desetih letih upočasnil. Čeprav je število rojstev manjše od števila umrlih, pa se zaradi priseljevanja število prebivalcev v Črnem Vrhu veča.

  Gospodarstvo

  Včasih je bilo prebivalstvo večinoma kmečko, danes pa kmetijstvo pomeni le slabo desetino osnovnih dejavnosti. Poleg živinoreje in gozdarstva je bila razvita tudi obrt in sicer mizarstvo, pintarstvo, pletarstvo, izdelovanje grabelj, izdelava platna, klekljanje, čevljarstvo. Danes se ljudje vozijo v službo v Idrijo, Ljubljano, Ajdovščino in Novo Gorico.

  Naravne in kulturne znamenitosti ter prireditve

  Danes je v kraju ena trgovina, osnovna šola, župnijska cerkev sv. Jošta, pošta, urad krajevne skupnosti, bar pri Hladniku, gostišče Metka, turistična kmetija Pr' Mark, Dom za starejše Vitadom, bencinska črpalka, podjetje Prebil plast. Glavna nosilca turističnega razvoja in ponudbe sta gostišče Metka ter smučišči Ski Bor v Črnem Vrhu in Javornik v Zgornjih Lomeh. Vse zimsko obdobje od novembra do marca so poleg smučišča urejene tudi tekaške proge. Širši javnosti je Črni Vrh poznan predvsem po:

  Znani rojaki

  V Črnem Vrhu in okolici so se rodili:

  Sklici

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2019". Statistični urad Republike Slovenije. 6. junij 2019. Pridobljeno dne 17. junija 2019. 
  2. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 23315". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 

  Zunanje povezave

  Glej tudi