Išči

  Šola za podčastnike Slovenske vojske

  Šola za podčastnike Andrej Komel plemeniti - Sočebran
  Dejavna: 1991 - danes
  Država: Zastava Slovenije Slovenija
  Pripadnost: Znak Slovenske vojske Slovenska vojska
  Struktura poveljstva: Center vojaških šol
  Trenutni poveljnik: podpolkovnik Robert Simonič
  Garnizija/Štab: Kadetnica, Maribor
  Moto: Per aspera ad astra / Z znanjem do zmage

  Šola za podčastnike Slovenske vojske (uradno Šola za podčastnike Andrej Komel plemeniti - Sočebran; kratica ŠPČ) je organizacijska enota Centra vojaških šol, ki izvaja program osnovnega vojaškega izobraževanja in usposabljanja podčastnikov, kakor tudi programe nadaljevalnega in dopolnilnega vojaškega izobraževanja in usposabljanja podčastnikov Slovenske vojske. Sedež Šole za podčastnike je v Vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru. Programi vojaškega izobraževanja in usposabljanja se izvajajo v Vojaškem objektu Kadetnica ter v vojašnici Franca Uršiča v Novem Mestu.

  Vsebina

  Zgodovina

  Šola za podčastnike Slovenske vojske je bila ustanovljena kot šola za podčastnike TO RS leta 1991; to je bila tudi prva vojaška šola v samostojni Sloveniji[1]. Prvo usposabljanje se je pričelo 6. januarja 1992 in končalo 9. maja 1992; tega dne je šola dobila tudi svoj bojni prapor.

  Razvoj

  Poveljstvo

  Poveljniki

  Načelniki

  Glavni (prvi) podčastniki

  Poslanstvo

  Šola za podčastnike je organizacijska enota CVŠ, ki zagotavlja vojaško izobražene in usposobljene podčastnike za opravljanje podčastniških dolžnosti v SV ter pridobitev poklica podčastnika SV.

  Šola razvija in implementira znanja, spretnosti in veščine, katere pri svojem delovanju potrebujejo podčastniki. Usklajuje specialistično usposabljanje in organizira ter izvaja nadaljevalno izobraževanje in usposabljanje podčastnikov.

  Bistvene naloge

  Ostale naloge

  Lokacija

  Sedež Šole za podčastnike je v Vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru ter v vojašnici Franca Uršiča v Novem Mestu.

  Odlikovanja in priznanja

  Viri in opombe

  Glej tudi

  Zunanje povezave