Išči

  74. oklepno-mehanizirani bataljon Slovenske vojske

  74. oklepno-mehanizirani bataljon Slovenske vojske
  Dejavna: 1993 - 31. december 2007
  Država: Zastava Slovenije Slovenija
  Pripadnost: Znak Slovenske vojske Slovenska vojska
  Veja: Kopenska vojska
  Tip: Oklepno-mehanizirana enota
  Vloga: Oklepno bojevanje
  Pehotno bojevanje
  Velikost: Bataljon
  Struktura poveljstva: 1. brigada Slovenske vojske
  Trenutni poveljnik: podpolkovnik Igor Cebek
  Garnizija/Štab: Vojašnica generala Maistra

  74. oklepno-mehanizirani bataljon Slovenske vojske (kratica: 74. OKMB SV'}}) je bila oklepno-mehanizirana formacija Slovenske vojske v sestavi 72. brigade; nastanjena je v vojašnici generala Maistra v Mariboru.

  Vsebina

  Zgodovina

  Bataljon se je razvil iz 1. tankovske čete Slovenske vojske, ki je bila ustanovljena 1991, takrat kot del Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Bataljon je bil ustanovljen leta 1993.

  V sklopu reorganizacija Slovenske vojske se je leta 2006 začela tudi reorganizacija tega bataljona. Junija 2006 so tako pričeli konzervirati polovico tankov M55-S, drugo polovico pa so pričeli jeseni istega leta. Tanki bodo tako postali operativna rezerva, uskladiščeni v Vojašnici Pivka. Tako se bo oklepno-mehanizirani bataljon reorganiziral v 3. motorizirani bataljon, ki bo opremljen s BVP M-80.

  Novembra 2006 bo mehanizirani vod začasno izvzet iz sestave bataljona in dodeljen 20. motoriziranemu bataljonu, ki pa bo bil nato poslan na Kosovo, v sklopu misije SFOR.

  Reorganizacija je bila končana 1. januarja 2008, ko je bil 74. oklepno-mehanizirani bataljon uradno preimenovan v 74. motorizirani bataljon.

  Poveljniki

  Odlikovanja in priznanja

  Glej tudi