Išči

  99. pehotni bataljon (ločeni)

  99. pehotni bataljon (ločeni)
  Norveški bataljon
  Dejavna: 1942 - 1943
  Država: Flag of the United States ZDA
  Veja: Kopenska vojska ZDA
  Tip: Pehotna enota
  Velikost: Bataljon
  Garnizija/Štab: Camp Ripley (Minnesota)
  Konflikti: Druga svetovna vojna
  Znani poveljniki: Podpolkovnik Harold D. Hansen

  99. pehotni bataljon (ločeni) (angleško 99th Infantry Battalion (Separate); tudi Norveški bataljon) je bil pehotni bataljon Kopenske vojske ZDA, ki je bil ustanovljen iz norveških pripadnikov Kopenske vojske ZDA.

  Vsebina

  Zgodovina

  Poleti 1942 je Kopenska vojska ZDA ustanovila Norveški bataljon iz Norvežanov, norveških beguncev in Američanov norveškega rodu; pogoj za dodelitev v enoto je bilo znanje norveščine[1].

  Urejenje se je pričelo julija 1942 in je bilo usmerjeno v nekonvencionalno bojevanje (vojaško smučanje, gorsko bojevanje, gverilsko bojevanje,...). Decembra istega leta se je v Koloradu pričelo zimsko urjenje, pri čemer je bilo veliko inštruktorjev iz vrst Kraljeve norveške kopenske vojske[2].

  Septembra 1943 je bil bataljon poslan v Anglijo; ker invazija na Norveško ni bila več v načrtu, so spremenili tudi načrt za enoto. Sprva je bataljon postal prištabni bataljon 1. armade, nato pa je bil junija 1944 premeščen v Francijo; tu so nadaljevali urjenje in opravljali stražarsko dolžnost.

  Konec avgusta 1944 so bili dodeljeni 2. oklepni diviziji, pri čemer je bataljon doživel prvi boj; pozneje se je bataljon bojeval tudi pod 30. pehotno divizijo.

  Novembra 1944 je bil bataljon premeščen v zaledje 1. armade, kjer so iskali nemške padalce. Med decembrom 1944 in januarjem 1945 je bataljon sodeloval v ardenski ofenzivi.

  Potem je bil bataljon premeščen v Francijo, kjer je postal del 474. pehotnega bataljona; polk ni bil vpleten v nobeno večjo bitko.

  Junija 1945 je bil Norveški bataljon poslan v Oslo, kjer je opravljal ceremonialne dolžnosti ob koncu vojne.

  V ZDA se je bataljon vrnil oktobra 1945 in bil posledično razpuščen.

  Viri

  Glej tudi

  Zunanje povezave