Išči

  Anton Padovanski

  Anton Padovanski
  Antonio de Pereda: Sveti Anton Padovanski z Detetom Jezusom
  Antonio de Pereda: Sveti Anton Padovanski z Detetom Jezusom
  pridigar "Kladivo krivovercev"
  cerkveni učitelj "Doctor evangelicus"
  RojstvoFernando Martins de Bulhões
  15. avgust 1195[1]
  Lizbona[2]
  Smrt13. junij 1231[1] (35 let)
  Padova
  Čaščenjerimskokatoliška Cerkev
  pravoslavne Cerkve
  anglikanska skupnost
  luteranci
  Kanonizacija30. maj 1232, Spoleto, Italija, razglašalec Gregor IX.
  Romarsko središčeBazilika svetega Antona Padovanskega, Padova
  God13. junij
  Atributiknjiga, hlebec kruha, habit sv. Frančiška, Anton z Detetom Jezusom
  Zavetnikživali, male živali, konji, za najdenje izgubljenih stvari, reveži, nosečnice, neplodnost, zatirani ljudje; mnogi kraji in države

  Anton Padovanski, tudi Anton iz Lizbone, portugalski redovnik, teolog, cerkveni učitelj in svetnik katoliške cerkve, * 15. avgust 1195, Lizbona, Portugalska, † 13. junija 1231, Arcella (Padova, Italija).

  Vsebina

  Življenje

  Anton Padovanski

  Sveti Anton se je rodil 15. avgusta 1195 portugalskemu plemiču Martinu Bulhões in njegovi ženi Mariji Tereziji Taveira. Njegovo krstno ime je bilo Fernando de Bulhões. Pri petnajstih letih mu je ob porodu umrla mati, kmalu zatem pa je vstopil v avguštinski samostan v Lizboni. Po približno enem letu ga je predstojnik samostana premestil v Coimbro. Tu je leta 1220 kot mlad redovnik prisostvoval čaščenju relikvij prvih frančiškovih mučencev, ki so misijonarili v Maroku, kjer so jih muslimani mučili do smrti. Ferdinanda sta njihova zgodba in trpljenje tako pretresla, da se je odločil prestopiti v red manjših bratov. Želel je oznanjati krščansko vero med muslimani, čeprav je s tem tvegal svoje življenje. Zaradi brodoloma in bolezni ni dospel v Afriko, pač pa se je po rešitvi in okrevanju na Siciliji odpravil v Umbrijo, od koder je po kapitlju odšel s provincialom Gracijanom v Emilijo Romagno. Slučajno so odkrili njegov govorniški talent. Po naročilu sv. Frančiška Asiškega je začel poučevati brate teologijo in je prepotoval velik del Italije in južne Francije. Nazadnje se je ustalil v Padovi.

  Smrt in češčenje

  Anton je umrl 13. junija 1231 v Arcelli blizu Padove.

  Sveti Anton Padovanski je najhitreje kanonizirani svetnik v zgodovini katoliške cerkve. Papež Gregor IX. ga je za svetnika razglasil samo enajst mesecev po njegovi smrti.

  Najbolj znano njegovo svetišče je znamenita Bazilika sv. Antona Padovanskega v Padovi, kjer hranijo med njegovimi relikvijami tudi njegov nestrohnjeni jezik.

  Sklici

  Glej tudi

  Zunanje povezave