Išči

  Apostol

  Apostoli na da Vincijevi freski Zadnja večerja
  Niz člankov
  Krščanstvo
  Krščanstvo

  Osebnosti
  Jezus Kristus
  Devica Marija
  Apostoli
  Cerkveni očetje
  Svetniki
  Papeži
  Kardinali
  Nadškofi
  Škofi

  Zgodovina
  Ekumenski koncili
  Drugi vatikanski koncil
  Velika shizma
  Zahodni razkol
  Katolištvo
  Pravoslavje
  Protestantizem

  Osnove
  Sveta Trojica
  Cerkev
  Sveto pismo
  Zakramenti

  Molitve
  Oče naš
  Zdrava Marija
  Veroizpoved
  Rožni venec

  Izraz apóstol v krščanstvu pomeni učence Jezusa Kristusa oziroma oznanjevalce njegovega verskega nauka. Beseda izvira iz grščine: απόστολος [apostolos] = odposlanec.

  Apostoli v ožjem pomenu besede so dvanajsteri učenci, ki jih je Jezus posebej izbral. Apostoli v širšem pomenu so tudi drugi zelo zavzeti in dejavni oznanjevalci krščanstva.

  Seznam dvanajstih apostolov

  Seznam se nanaša na Markov in Matejev evangelij. Po Lukovem evangeliju Tadeja nadomešča Juda, Jakobov sin.

  Apostoli v širšem pomenu

  Izraz apostol sprva ni bil pridržan le za dvanajstere: apostoli so bili vsi kristjani, ki so sodelovali pri misijonskem delu. V širšem pomenu naziv označuje osebo, ki goreče oznanja krščansko vero, posebno v povezavi z določeno skupino ljudi ali narodom.

  Tako svetega Pavla imenujemo apostol, čeprav ni bil eden izmed dvanajsterih. Svoje apostolstvo je izkazal z gorečim oznanjevanjem evangelija zlasti med pogani (nejudi), zato mu pravimo tudi apostol poganov.

  Drugi krščanski oznanjevalci, ki s svojo gorečnostjo zaslužijo ime apostoli so:

  V začetku izraz apostol ni bil omejen samo na moške: obstajale so tudi ženske - apostolke. Že Pavel v pismu Rimljanom omenja apostolko Junijo:

  Pozdravite Andrónika in Junijo, moja rojaka in sojetnika, odlična apostola, ki sta bila že pred mano v Kristusu. (Rim 16,7 - Slovenski standardni prevod - Biblija.net)

  Ta odlomek je v številnih izdajah Svetega pisma spremenjen tako, da je Junija postala moški - Junij (npr. v »Ekumenski izdaji« Svetega pisma).

  V pravoslavju je znanih tudi 70 apostolov, ki jih vodi sveti Jakob Gospodov brat, med njimi pa so še evangelist Marko, evangelist Luka in druge pomembne osebnosti iz začetkov krščanstva. V katolištvu se za te osebe po navadi uporablja splošnejši izraz »učenci«.

  Zunanje povezave