Išči

  Arezzo

  Arezzo
  Comune di Arezzo
  Piazza Grande; na levi S. Maria della Pieve, stara Palazzo dei tribunali in Palazzo della Fraternita dei Laici
  Piazza Grande; na levi S. Maria della Pieve, stara Palazzo dei tribunali in Palazzo della Fraternita dei Laici
  Arezzo se nahaja v Italija
  Arezzo
  Arezzo
  Geografski položaj v Italiji
  Koordinati: 43°28′24″N 11°52′12″E / 43.47333°N 11.87000°E / 43.47333; 11.87000
  DržavaZastava Italije Italija
  DeželaToskana
  PokrajinaPokrajina Arezzo (AR)
  Površina
   • Skupno386,25 km2
  Nadm. višina
  296 m
  Prebivalstvo
   (30. april 2011)
   • Skupno100.455
   • Gostota260 preb./km2
  DemonimAretini
  Časovni pasUTC+1 (CET)
   • Poletje (DST)UTC+2 (CEST)
  Poštna številka
  52100
  Klicna koda0575
  ZavetnikSveti Donat iz Arezza
  Dan7. avgust
  Spletna stran[Uradno spletno mesto Uradno spletno mesto]

  Arezzo je mesto in občina v osrednji Italiji, glavno mesto pokrajine z istim imenom, ki se nahaja v Toskani. Arezzo leži okoli 80 kilometrov jugovzhodno od Firenc, na nadmorski višini 296 m. V letu 2011 je imel približno 100.000 prebivalcev.

  Vsebina

  Geografija

  Arezzo leži na strmem hribu nad poplavno ravnico reke Arno. V zgornjem delu mesta so stolnica, mestna hiša in Medičejska trdnjava (Fortezza Medicea), od katere se glavna ulica odcepi proti spodnjemu delu naselja. Zgornji del mesta je ohranil srednjeveški videz kljub dodatkom kasnejših zgradb.

  Za podnebje so značilne relativno visoke temperature in enakomerno razporejene padavine. Po Köppen Climate Classification spada med vlažno subtropsko podnebje.[1]

  Zgodovina

  Arezzo je bil ena izmed Capitae Etruriae (etruščanska prestolnica) imenovana Aritim. Etruščanske ostanke so našli na Akropola San Cornelio, hribčku blizu mesta San Donata, ki je bilo naseljeno in utrjeno v etruščanskem obdobju. Našli so tudi druge etruščanske ostanke: dele obzidja, etruščansko nekropolo v Poggio del Sole in najslavnejša, dva bronasta kipa, »Himera iz Arezza« (5. stoletje pred našim štetjem) in »Minerva« (4. stoletje pred našim štetjem), ki sta bila odkrita v 16. stoletju in odpeljana v Firence. Povečanje trgovinskih povezav z Grčijo je prineslo v mesto tudi nekaj prvovrstnega blaga: na primer krater (velik vrč za vino ali vodo), ki ga je poslikal Euphronios okoli leta 510 pred našim štetjem s prizori iz bitke proti Amazonkam (nahaja se v Museo Civico v Arezzu).

  Leta 311 pred našim štetjem so mesto osvojili Rimljani, Arretium je postal vojaška postojanka na poti preko Cassia, širitve Rima v porečje reke Pad. Arretium z Mariusom na čelu, je v rimski državljanski vojni in zmago Sulla, postal kolonija v na pol porušenem mestu, kot Arretium Fidens (Zvest Arretiumu). Stara etruščanska aristokracija ni bila uničena: Gaius Cilnius Maecenas, katerega ime mecen je postalo eponim za »podpornika umetnosti«, je plemenite etruščanske Aretine zaščitil. Mesto se je še naprej razvijalo kot Arretium Vetus (Stari Arretium), in postalo tretje največje mesto v Italiji v obdobju cesarja Avgusta (23. september 63 pr.n.št. – 19. avgust 14 n.št.), ki je bilo znano predvsem po svojih imenitnih lončarskih proizvodih, značilno oblikovanih in emajliranih izdelkih bukero - posoda iz temne gline in rdeče pobarvane vaze (tako imenovane »koralne« vaze).

  Okoli leta 26-261 n. št. mestni svet Arezza vzame za svojega zaščitnika L. Petronius Taurus Volusianus.

  V 3. do 4. stoletju je Arezzo postal sedež škofije. Je eno redkih mest, katerih zapuščina škofov je znana po imenih brez prekinitve do danes. Rimsko mesto je bilo porušeno, delno med gotskimi vojnami in vdorom Langobardov, delno razstavljeno, saj so kamen ponovno uporabili za gradnjo utrdb. Do sanes je ostal samo amfiteater.

  Srednjeveška komuna Arezzo se je otresla nadzora svojega škofa leta 1098 in postala neodvisna mestna državica - status obdrži do leta 1384. Leta 1252 je mesto ustanovilo svojo univerzo, Studium. Po porazu v bitki pri Campaldinu leta 1289), ko je umrl škof Guglielmino Ubertini, je moč Gibelinov v Arezzu začela upadati, razen v kratkem obdobju vladavine družine Tarlati, glavni med njimi je bil Guido Tarlati, ki je postal škof leta 1312 in vzdrževal dobre odnose s stranko Gibelinov. Tarlatiji so iskali podporo v zavezništvu z Forlì in njihovim vladarjem Ordelaffijem, a niso uspeli. Arezzo je popustil florentinski dominaciji leta 1384, njegova samostojna zgodovina je bila zaključena, pripadel je Firencam in Velikemu vojvodstvu Medičejcev v Toskani. V tem obdobju je v cerkvi San Francesco di Arezzo delal Piero della Francesca, ki je naslikal imenitne freske, ki so bile pred kratkim obnovljene in so v Arezzu najbolj znano delo. Zatem je mesto začelo ekonomsko in kulturno propadati.

  V 18. stoletju so bila izsušena bližnja močvirja v Val di Chiana, južno od Arezza in regija se je znebila malarije. Ob koncu stoletja so Arezzo osvojile francoske čete Napoleona Bonaparta. V mestu se je kmalu razvilo odporniško gibanje »Viva Maria« in mesto osvobodilo. Leta 1860 je Arezzo postal del Kraljevine Italije.

  Med drugo svetovno vojno je mesto utrpelo hude poškodbe.

  Papež Benedikt XVI. je obiskal Arezzo na nedeljo 13. maja 2012.

  Znamenitosti

  Piazza Grande
  Mestno obzidje
  Loža Vasari na Piazza Grande
  Stolnica v Arezzu
  Mestna hiša
  Santa Maria della Pieve
  Amfiteater

  Piazza Grande

  Piazza Grande je najzanimivejši in obenem osrednji srednjeveški trg v mestu. Nastal je v 13. stoletju za romansko cerkvijo Santa Maria della Pieve na nagnjeni ploščadi iz rdeče opeke z apnenčastimi geometrijskimi linijami. Okoli trga se vrstijo zanimive arhitekture:

  Cerkve

  Drugo

  Festivali

  V Arezzu je mednarodni letni festival zborovskega petja Concorso d' Arezzo Polifónico Guido.

  V Arezzu je letni srednjeveški festival, imenovan Giostra del Saracino. Nastopajo vitezi na konju, ki predstavljajo različna področja mesta, streljajo na leseno tarčo pritrjeno na kip Saracenskega kralja in tekmujejo v natančnosti. Meščani se oblečejo v srednjeveške kostume in navdušeno navijajo.

  Od leta 1986-2006 je bil v Arezzu letni festival popularne glasbe in kulture, imenovan Arezzo Wave.

  Slavni Arezzani

  V bližini v kraju Caprese se je rodil Michelangelo Buonarroti.

  Pobratena mesta

  Arezzo je pobraten s:

  • Zastava Španije Jaén, Španija od 2006
  • Flag of the United States Norman, ZDA, od 2009
  • Zastava Poljske Oświęcim, Poljska, od 2009
  • Flag of the United States Mount Pleasant, ZDA, od 27. nov. 2010

  Viri in sklici

  Glej tudi

  Zunanje povezave