Išči

  Astigmatizem (oko)

  Astigmatizem
  Specialnostokulistika uredi v wikpodatkih
  Klasifikacija in zunanji viri
  MKB-10H52.2
  MKB-9367.2

  Astigmatízem (redkeje tudi negoriščnost, starogrško α-: a- - ne, brez + stigma, στίγματοσ: stígmatos - znamenje, pega, prebod, vbod + -izem[1][2]) je optična napaka (motnja) očesa, pri kateri je vid zabrisan zaradi nezmožnosti njegove optike prikazati ostro sliko točkastega telesa v gorišču na mrežnici. Povzroča jo nepravilna ukrivljenost (npr. neenakomerna izbočenost) roženice ali očesne leče. Obstajata dve glavni vrsti astigmatizma: pravilni in nepravilni. Nepravilni astigmatizem velikokrat povzroča roženična brazgotina ali sipanja v prozorni leči, in ga je nemogoče popraviti s standardnimi očalnimi lečami. Popraviti pa ga je mogoče s kontaktnimi lečami. Pravilni astigmatizem, ki izhaja iz nepravilnosti v roženici ali prozornosti leče, se lahko popravi s toričnimi lečami - lečami, katerih ploskev je kombinacija krogelne in valjne ploskve. Torična ploskev spominja na ploskev žoge pri ameriškem nogometu ali krofa, in ima dva pravilna polmera, enega manjšega od drugega.[3] Prve leče za očala, ki so popravljale astigmatizem, so izdelali leta 1841 v Filadelfiji.

  Ametropija astigmatičnega očesa izhaja iz razlike med stopnjo ukrivljenega loma dveh različnih meridijanov, saj ima oko v različnih ravninah različna gorišča. V oftalmologiji sta vodoravna in navpična ravnina imenovani sagitalna in tangentna. Slika se na primer lahko pojavi jasna na mrežnici v sagitalni ravnini, ne pa tudi v tangentni. Astigmatizem povzroča težave pri vidu finih podrobnosti, včasih pa tudi nagnjenost navpičnih linij (npr. sten). Astigmatična optika človeškega očesa se lahko velikokrat popravi z očali, trdimi kontaktnimi lečami ali kontaktnimi lečami, ki imajo izravnalno optiko, valjnimi lečami (lečami, ki imajo v različnih ravninah različne polmere ukrivljenosti) ali z refraktivnim kirurškim posegom.

  Vsebina

  Vrste astigmatizmov

  Glede na os glavnih meridijanov

  Zabrisanost vida zaradi astigmatičnih leč na različnih razdaljah

  Znan tudi kot Murdochov sindrom.

  V vzdolžnem astigmatizmu oči ostreje vidijo navpične črte od vodoravnih. Pri prečnem astigmatizmu je ravno narobe. Pri vzdolžnem astigmatizmu je negativni cilinder usmerjen v vodoravni osi da popravlja ametropijo. Z dodajanjem negativnega cilindra v vodoravni osi postaja vodoravna os bolj strma, tako da postaneta obe osi enako strmi. Pri prečnem astigmatizmu se dodaja pozitivni cilinder v vodoravni osi.

  Pri otrocih je pogostejši vzdolžni astigmatizem, pri odraslih pa prečni.

  Os se vedno meri kot kot v stopinjah med 0 in 180 stopinj v nasprotni smeri urinega kazalca. 0 in 180 ležita na vodoravnici na nivoju središča zenice, 0 pa leži na desnem očesu, če jo gleda opazovalec.

  Glede na gorišči glavnih meridijanov

  Opombe in sklici

  1. "Online Etymology Dictionary" (angleščina). Pridobljeno dne 2010-03-15.
  2. Tavzes, Miloš, ur. (2002). Veliki slovar tujk. Ljubljana: Cankarjeva založba. COBISS 121003520. Manjkajoč ali prazen |title= (pomoč)
  3. "Astigmatism" (angleščina). MayoClinic.com.
  4. 4,0 4,1 4,2 "Astigmatism" (angleščina). Buzzle.com. Pridobljeno dne 2008-06-21.

  Viri