Išči

  Babiči

  Babiči
  Babiči.JPG
  Babiči se nahaja v Slovenija
  Babiči
  Babiči
  Geografska lega v Sloveniji
  Koordinati: 45°30′11.79″N 13°46′45″E / 45.5032750°N 13.77917°E / 45.5032750; 13.77917
  DržavaZastava Slovenije Slovenija
  Statistična regijaObalno - kraška regija
  Tradicionalna pokrajinaPrimorska
  ObčinaKoper
  Površina
   • Skupno1,78 km2
  Nadm. višina
  167,6 m
  Prebivalstvo
   (2019)[1]
   • Skupno321
   • Gostota180 preb./km2
  Časovni pasUTC+1 (CET)
   • Poletje (DST)UTC+2 (CEST)
  Poštna številka
  ZemljevidiNajdi.si, Geopedia.si
  Vir: SURS, GURS, popis prebivalstva 2002 (kjer ni drugače navedeno).

  Babiči so naselje v Mestni občini Koper. Nahajajo se na pobočju enega od šavrinskih gričev v okolici Kopra. Naselje je sestavljeno iz več delov. Najstarejši del leži najnižje na pobočju in je najbližji Kopru. Ima značilno gručasto obliko in je v zadnjih časih slabo poseljen. V zadnjih letih je za naselitev veliko zanimivejši zgornji del naselja, ki mu domačini pravijo Strnice. Na tem območju je danes več novih hiš, ki so večinoma v lasti domačinov, ki so se tu preselili zaradi večje prostornosti in boljših pogojev. V preteklosti so bile na tem območju obdelovalne površine. Ta dva dela loči križišče, imenovano Pilje. Od tu vodijo ceste proti naseljem Pomjan, Boršt, Vanganel in Marezige. Če se iz tega križišča napotimo proti Pomjanu, med potjo prečkamo še preostala dva zaselka Babičev. To sta Rojci in Marancini, ki sta skoraj v celoti nenaseljena.

  Naselje se prvič omenja leta 1579, vendar se je močneje razvilo šele na prelomu prejšnjega stoletja, ko so se v vasi poleg kmečke razvile še ostale gospodarske dejavnosti. Takrat se je naselje ponašalo z gostilno, trgovino in celo z osnovno šolo. V tistem času je nastala tudi mizarska delavnica, ki se je edina od gospodarskih dejavnosti ohranila vse do danes. Babiči so bili tudi kulturno dobro razviti, saj je do leta 1900 samostojno deloval pevski zbor. Kasneje so ustanovili plesni orkester Đimi, ki je Babiče močno zaznamoval z igranjem na vaških veselicah ter s pustovanjem. Danes se večino prebivalstva ukvarja s podjetništvom. Dolge vinarske tradicije niso opustili, saj v Babičih uspešno delujejo štiri vinske kleti.

  Vsebina

  Izvor krajevnega imena

  Krajevno ime Bábiči je verjetno izpeljano iz Bábъci, ki je množinska oblika od Bábьcь, ki se ohranja v hrvaških priimkih Bábac, Bàbec. To je imenotvorna različica od imena Bábiťь, kar je dalo slovenski priimek Babič in hrvaški priimek Bàbić. Prvotno je označevalo sina starejše ženske ali otroka, ki ga redi starejša ženska, baba. V starih zapisih iz leta 1763-1787 se kraj omenja kot Bebichi in Babici.[2]

  Društva

  Prostovoljno gasilsko društvo Babiči

  PGD Babiči je društvo II. kategorije in član OGZ Koper. Pokriva požarno območje krajevnih skupnosti Marezige, Vanganel in Boršt. Skrbi za varnost in nudi pomoč več kot 3000 ljudem iz lastnega požarnega okoliša. Skupna površina požarnega okoliša, ki ga pokriva PGD Babiči, je 3504,21 hektarjev, od tega je 1729,5 hektarjev gozdov. V društvu delujejo tudi veteranska in mladinska sekcija ter ženska desetina. Velik poudarek namenja preventivi, zato že več let sodeluje s krajani, z Osnovno šolo Marezige, vrtcem v Marezigah in vrtcem Pikapolonica v Vanganelu. Gasilci vsako leto v Babičih organizirajo tradicionalno junijsko vaško šagro.

  Vozni park gasilcev iz Babičev

  Sklici in opombe

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2019". Statistični urad Republike Slovenije. 6. junij 2019. Pridobljeno dne 17. junija 2019. 
  2. Snoj, Marko (2009). Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen. Založba Modrijan.

  Viri

  Zunanje povezave

  Glej tudi

  Logotip prostovoljnega gasilkega društva Babiči