Išči

  Boris A. Novak

  Boris A. Novak
  Portret
  Rojstvo3. december 1953({{padleft:1953|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:3|2|0}})[1] (66 let)
  Beograd
  DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
  Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
  Poklicpesnik, dramatik, esejist, prevajalec, mladinski pisatelj, dramaturg, urednik

  Boris A. Novak, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, esejist, prevajalec, predavatelj, literarni teoretik in urednik, * 3. december 1953, Beograd, Srbija, SFRJ.

  Boris A. Novak je eden pomembnejših sodobnih slovenskih mladinskih pisateljev. Piše epsko-lirsko poezijo, zlasti kratke pesnitve in sonetne vence.

  Vsebina

  Življenjepis

  Otroštvo je preživel v Beogradu, kjer je tudi dokončal osnovno šolo. Črka A med imenom in priimkom je povezana z imenoma obeh staršev; oče je bil Ante Novak, eden izmed prvih slovenskih partizanov, po poklicu statistik, mati Anica Novak pa je bila novinarka. Boris A. Novak je leta 1972 maturiral na II. gimnaziji v Ljubljani, zdaj Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana. Študiral je primerjalno književnost in filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1978 in doktoriral leta 1996. Delal je kot dramaturg v SNG Drama v Ljubljani (1980-86), nato je bil vrsto let urednik literarne revije za otroke Kurirček in 1991-96 urednik literarnega programa za otroke v založbi DZS. V času politične gonje po izidu sporne 57. številke (1987), je opravljal dolžnost urednika Nove revije. V letih 1988/89 se je študijsko izpopolnjeval v ZDA; s štipendijo IREX je raziskoval sodobno ameriško književnost in gledališče na Univerzi Minnesota v Minneapolisu. Leta 1991 je na Univerzi Tennessee (Chattanooga) predaval o poeziji kot gostujoči profesor in nosilec Katedre odličnosti v humanističnih vedah, enega izmed najbolj prestižnih ameriških akademskih nazivov. V letih 1991-1996 je bil predsednik slovenskega centra PEN in v letih 1994-2000 predsednik mirovnega komiteja pri mednarodnem PEN; organiziral je pomoč za begunce iz nekdanje Jugoslavije in pisatelje iz obleganega Sarajeva, največjo humanitarno akcijo v zgodovini Slovenskega in Mednarodnega PEN-a. Kasneje se je angažiral tudi za pravice »izbrisanih«, Romov in beguncev. 2002 je bil izvoljen za podpredsednika Mednarodnega PEN-a. Doktorsko disertacijo Recepcija romanskih pesniških oblik v slovenski poeziji, ki je nastajala pod mentorstvom prof. dr. Evalda Korena na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani, je zagovarjal leta 1996. Odtlej predava na Filozofski fakulteti v Ljubljani, sprva kot docent za primerjalno verzologijo, 2002 je bil izvoljen za izrednega profesorja za primerjalno književnost in literarno teorijo, 2007 pa je postal redni profesor. Boris A. Novak je pisec številnih spremnih tekstov h knjigam in mentor mnogim študentom pri pisanju diplomskega dela. Leta 2017 je bil izvoljen za izrednega člana v razred za umetnosti SAZU (Slovenske akademije znanosti in umetnosti). Boris A. Novak je pisec številnih spremnih tekstov h knjigam in mentor mnogim študentom pri pisanju diplomskega dela. »S skrajno osebnim, boleče zrelim in izpovednim tonom nadaljuje, poglablja in razširja poetiko prejšnje zbirke Mojster nespečnosti, [...] za katero je avtor prejel ugledno Jenkovo nagrado. Rdečo nit nove zbirke pa tvorijo ljubezenske pesmi, ki odpirajo novo stran v književnosti slovenske erotike.« (Alba, Založba Mladinska knjiga, 1999).

  Več njegovih zbirk in pesniških izborov je prevedenih v tuje jezike, njegova poezija je uvrščena v številne antologije; prevaja tudi sam, zlasti iz francoščine in okcitanščine, pa tudi drugih jezikov.

  Njegov opus magnum je ep Vrata nepovrata (43.000 verzov na 2.300 straneh v treh knjigah: Zemljevidi domotožja, Čas očetov in Bivališča duš).

  S flamsko pisateljico Monico van Paemel je leta 1998 ustanovil Društvo prijateljev Lipice, ki si prizadeva za zaščito lipicancev

  Dela

  Poezija

  Poezija za otroke

  Lutkovne in radijske igre za otroke

  Pravljice

  Pri ustvarjanju za mladino izhaja iz misli, da zven besed pomeni in pomen zveni. Avtorjeva želja v otroških zbirkah je, da bi se kljub svoji odraslosti čim bolj približal otroški sposobnosti v izmišljanju novih in prebesedenju starih besed ob tem sam vračal v otroštvo, ki ga tako pogreša. Ob podrobni analizi teh pesmi lahko ugotovimo, da se mu je ta želja uresničila.

  Dramatika

  - Dramski diptih (1988) :

  - Dramski triptih (2008) :

  Prevajalstvo

  Prevaja predvsem francosko (simbolistično) poezijo (Mallarmé, Valléry, Verlaine, Edmond Jab`es), prvi na Slovenskem tudi iz okcitanščine (trubadurji) ter iz angleščine (Seamus Heaney - z Ireno Zorko Novak), nizozemščine (Paul van Ostaijen, Monika van Paemel), južnoslovanskih (Josip Osti) in drugih jezikov.

  Osnovna področja njegovega znanstvenoraziskovalnega dela

  Nagrade, priznanja in odlikovanja

  Opombe

  1. SNAC — 2010.
  2. RTVSLO.si - Francija odlikovala slovenske viteze reda umetnosti in leposlovja
  3. Šučur, Maja (16.1.2018). "Prešernove nagrade: Posebno široko odprta vrata". Dnevnik. Pridobljeno dne 16.1.2018.

  Glej tudi

  Zunanje povezave