Išči

  Boris Podrecca

  Boris Podrecca
  BPodreccaNbf.jpg
  Boris Podrecca
  Rojstvo30. januar 1940({{padleft:1940|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:30|2|0}})[1] (80 let)
  Beograd, Kraljevina Jugoslavija
  BivališčeZastava Avstrije Avstrija
  Področjaarhitektura
  UstanoveUniverza v Stuttgartu
  Alma materTehniška univerza na Dunaju
  diploma 1968
  Pomembne nagradePlečnikova nagrada 1992

  Boris Podrecca, slovensko-italijansko-avstrijski[2] arhitekt, * 30. januar 1940, Beograd.

  Podrecca velja za pionirja postmodernizma, vendar je s svojo arhitekturo in oblikovanjem presegel kakršnekoli stilne okvire. Živi in ustvarja na Dunaju in v Benetkah, v državah nekdanje Jugoslavije in drugod.

  Vsebina

  Življenje

  Rodil se je v Beogradu slovenskemu očetu in srbski materi. Po 2. svetovni vojni se je družina preselila v Trst, kjer je Podrecca obiskoval slovensko osnovno šolo. Med njegovimi učitelji je bil Avgust Černigoj. Podrecca se je v mladosti ukvarjal z različnimi športi, predvsem s plavanjem (hrbtni slog) in nogometom (vratar).

  V 60. letih 20. stoletja se je preselil na Dunaj, kjer je pričel s študijem arhitekture na Tehniški univerzi na Dunaju. Tu je leta 1968 diplomiral pod mentorstvom arhitekta Rolanda Rainerja. Ukvarjal se je tudi s kiparstvom (mentorstvo F. Wotrube). Med letoma 1977 in 1981 je deloval kot asistent na Tehniški univerzi v Münchnu in nato kot gostujoči predavatelj na različnih univerzah: v Lausanneju, v Parizu, v Benetkah, v Philadelphiji, v Londonu, na Harvardu v Cambridgeu, v Bostonu in v Ljubljani. Med letoma 1988 in 2006 je bil redni profesor na Univerzi v Stuttgartu[3]. Uveljavil se je kot dunajski arhitekt. Na Dunaju ima večji atelje z delavnico, v katerem deluje okoli 30 arhitektov. Med njimi so vedno tudi slovenski ustvarjalci. Znana je njegova stolpnica, postavljena ob tisočletju. S svojimi deli je zaznamoval mesta v severni Italiji: Milano, Bergamo, celo Sacile. Izjemne so njegove številne postavitve velikih razstav (npr. Plečnik v Parizu, Bidermajer na Dunaju, Plečnik v Gradcu). Med posebej prefinjenimi prenovami je ureditev palače, galerije Pesaro v Benetkah.

  Glavna dela

  Tartinijev trg
  Piazza XXIV Maggio, Krmin (Cormons), Italija

  Nagrade

  Sklici

  Viri

  Zunanje povezave