Išči

  Brestanica

  Brestanica
  Brestanica iz gradu.jpg
  Brestanica se nahaja v Slovenija
  Brestanica
  Brestanica
  Geografska lega v Sloveniji
  Koordinati: 45°59′46.01″N 15°28′37.71″E / 45.9961139°N 15.4771417°E / 45.9961139; 15.4771417
  DržavaZastava Slovenije Slovenija
  Statistična regijaPosavska regija
  Tradicionalna pokrajinaDolenjska
  ObčinaKrško
  Površina
   • Skupno2,88 km2
  Nadm. višina
  177,9 m
  Prebivalstvo
   (2020)[1]
   • Skupno920
   • Gostota320 preb./km2
  Časovni pasUTC+1 (CET)
   • Poletje (DST)UTC+2 (CEST)
  Poštna številka
  ZemljevidiNajdi.si, Geopedia.si
  Brestanica - Trško jedro
  LegaObčina Krško
  RKD št.17355 (opis enote)[2]
  Ribniki Mačkovci
  Pogled na Mohor
  Železniška postaja, pogled z gradu

  Brestanica, do leta 1953 Rajhenburg (nemško Reichenburg) je trg v Občini Krško. Trško jedro leži v ozki dolini ob izlivu istoimenskega potoka v Savo. V zadnjih desetletjih se naselje širi ob Savi, zlasti na sever, v širši del doline proti Senovem, ki se z Brestanico funkcionalno združuje v eno celoto. V kraju se nahaja tudi Termoelektrarna Brestanica, ki je na svoji prejšnji lokaciji zrasla ob rudniku rjavega premoga na Senovem in se kot prva v Sloveniji preusmerila na zemeljski plin.

  Vsebina

  Zgodovina

  Kraj se v starih zapisih prvič omenja že leta 838, ko naj bi mejnemu grofu Salachonu pribežal slovansko-panonski knez Pribina. Verjetno je že takrat stala na grajskem griču utrjena postojanka ali celo grajska stavba.[3] Tako spada Brestanica med najstarejše slovenske kraje. Listina z dne 29. septembra 895, ki prvič izpričuje brestaniški grad, je bila v raziskavah spoznana za ponaredek.[4] Ima bogato zgodovinsko preteklost, saj so ohranjeni zgodovinski ostanki tako iz časa prazgodovine, kot iz časa rimskega imperija, ko naj bi mimo Brestanice peljala rimska cesta Neviodunum-Celeia. Prav pri Brestanici naj bi cesta prečkala reko Savo, o čemer pričajo ostanki starega rimskega mostu.

  Naselje pod gradom naj bi že leta 1322, skupaj s Sevnico, dobila trške pravice, sočasno, ko so Brežice dobile mestne (Salzburška posest v Posavju), vendar pisni viri kraj kot trg omenjajo šele leta 1432, s pravicami tedenskih trških dni ter štirimi živinsko kramarskimi sejmi letno. To je dalo kraju za dolgo časa pečat obrtno trgovskega centra širšega zalednega področja pod Bohorjem.

  Druga svetovna vojna

  V gradu je nemški okupator maja 1941 uredil preselitveno taborišče, skozenj je šlo v izgnanstvo okoli 45.000 Slovencev, večinoma prebivalcev Posavja, kar je bilo številčno največ na ozemlju Slovenije. V letih 1942 do 1945 so bili v gradu razni nacistični uradi. Sedaj je v gradu Muzej novejše zgodovine Slovenije enota Brestanica.

  Turizem

  Bogato zgodovinsko ozadje, ugodna lega ter kulturne in naravne znamenitosti v kraju in neposredni okolici, dajejo Brestanici možnost za razvoj turizma. V namen promocije turizma, v kraju deluje Turistično društvo Brestanica, ki organizira kulturne prireditve v kraju ter skrbi za promocijo kraja na spletu. V Brestanici deluje tudi letno kopališče Bazen Brestanica.

  Kulturne znamenitosti

  Naravne znamenitosti

  Brestanica z lego v manjši kotlini, katero od zunaj omejujejo hribi Bohorja, Sremiča in vzhodnega dela Zasavskega hribovja, ponuja odlične možnosti izhodov na okoliške vrhove. Najbolj priljubljena točka pohodnikov je bližnji, dobro uro hoda oddaljen vrh Mohor s cerkvijo na sremiškem hribovju.

  Svojevrstna zanimivost so ribniki Mačkovci, umetno narejeni, kateri s premerom dobrega pol kilometra združujejo tri večje ribnike. Ležijo razpeti med gozdovi okoliških gričev, na največjem je razvit ribolov in ob njem gostinska dejavnost (restavracija).

  Gospodarstvo

  Kraj ima tako v lokalnem, kot tudi v regijskem smislu pomembno gospodarsko vlogo. Poleg manjših podjetnikov (v večini s.p.) nosita glavno gospodarsko vlogo dve podjetji: Termoelektrarna Brestanica in DS Smith Brestanica. Skupno zaposlujeta 350 ljudi.

  Termoelektrarna Brestanica

  Sodi med večje v državi in deluje že 60 let. Od začetkov izgradnje pa do danes je doživela tako poslovne in tehnološke vzpone kot tudi obdobja stagnacije, ves čas pa je pomenila za Posavje in posavsko prebivalstvo možnost razvoja in napredka. Trenutno zaposluje okoli 130 delavcev. Za elektro-energetski sistem Slovenije predstavlja dandanes elektrarna s svojimi sistemskimi storitvami predvsem zanesljiv rezervni vir napajanja v najbolj kritičnih trenutkih.

  DS Smith Brestanica

  Po številu zaposlenih je DS Smith največje podjetje v kraju in zaledju. Usmerjeno je v proizvodnjo papirja in paprinih izdelkov. Letno proizvedejo 60 milijonov m2 valovitega kartona, za katerega porabijo blizu 40.000 ton papirja. Večino proizvedenega valovitega kartona je proizvedenega v embalaži okolju neoporečnega izdelka. Podjetje zaposluje okoli 280 delavcev.

  Šport v kraju

  V Brestanici deluje tudi Odbojkarsko društvo Brestanica, ki je bilo ustanovljeno v tridesetih letih minulega stoletja. Sedaj je to le ženski klub imenovan Kostak-Elmont, ki svoje tekme igra v dvorani OŠ Adama Bohoriča.[5]

  Znani Brestaničani

  Sklici

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.
  2. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 17355". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
  3. Posavski obzornik, marec 1998, številka 3.
  4. Dušan Kos, Vitez in grad, ZRC SAZU, Ljubljana 2005, stran 360.
  5. Odbojkarski klub Brestanica

  Viri

  Glej tudi

  Zunanje povezave