Išči

  Burkina Faso

  Burkina Faso
  Zastava Burkine Faso
  Nacionalno geslo: Unité, Progrés, Justice
  (francosko: »Enotnost, napredek, pravica«)
  LocationBurkinaFaso.png
  Uradni jezik francoščina
  Glavno in največje mesto Ouagadougou
  Predsednik Blaise Compaoré
  Predsednik vlade Paramanga Ernest Yonli
  Površina
   - Skupno
   - % voda
  72. na svetu
  274.200 km²
  0,1 %
  Prebivalstvo
   - Skupno (2010)
   - Gostota
  64. na svetu
  15,730,977[1]
  46/km²
  Neodvisnost
   - Datum
  od Francije
  5. avgust 1960
  Valuta CFA frank (XOF)
  Časovni pas UTC
  Državna himna Une Seule Nuit (Le ena noč)
  Vrhnja internetna domena .BF
  Nacionalna klicna koda 226

  Burkina Faso je celinska država v Zahodni Afriki, ki se je včasih imenovala Zgornja Volta. Leta 1984 je bil organiziran proti stotniku Thomasu Sankari neuspeli državni udar, v katerega je bila vpletena tudi CIA. Državo so nato preimenovali tako, da zdaj v jezikih mosi in diula, ki sta glavna domorodna jezika v državi, pomeni »Dežela pokončnih ljudi«. Burkina Faso na zahodu in severu meji na Mali, na vzhodu na Niger, na jugovzhodu na Benin, na jugu na Togo in Gano, ter na jugozahodu na Slonokoščeno obalo. Glavno mesto je Ouagadougou, ki mu domačini, Burkinabé, pravijo »Waga«.

  Po neodvisnosti od Francije leta 1960 se je država v 70. in 80. letih 20. stoletja soočala z vladno nestabilnostjo, ki so ji sledile večstrankarske volitve v zgodnjih 90. Vsako leto se več tisoč kmetijskih delavcev odpravlja na jug na sezonsko delo v Slonokoščeno obalo in v Gano.

  Vsebina

  Poimenovanje

  Ime države Burkina Faso je sestavljenka mosijske besede burkina, ki bi jo lahko v prispodobi prevedli kot »popoln človek«, in diulske besede faso v pomenu »domovina«, tako da Burkina Faso pomeni »Dežela pokončnih ljudi« oziroma »Dežela poštenih ljudi«.[2] V slovenščini je ime države v moškem spolu in se sklanja po vzorcu Burkina Faso → tož. Burkina Fasa. Ime prebivalca je Burkinafasec in ime prebivalke Burkinafaska (Slovenski pravopis, 2001)[3][4]. V okviru stroke (ePravopis) je podan predlog, da se za Burkina Faso normativno uporabi ženski spol, prebivalci oz. prebivalke pa bi se lahko imenovali tudi Burkinci in Burkinke.[5]

  Glej tudi

  Sklici in opombe

  1. (francosko) INSD Burkina Faso
  2. Kladnik, Drago, Perko, Drago, Dobrovoljc, Helena, Volk Bahun, Manca, Urbanc, Mimi, Orožen Adamič, Milan (2013). Slovenska imena držav. URN:NBN:SI:DOC-1YV3KKGP from http://www.dlib.si
  3. http://bos.zrc-sazu.si/c/SP/neva.exe?name=sp&expression=burkina+faso&hs=1, vpogled: 26. 11. 2014.
  4. "Fran". fran.si. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. 2001 - 2014. Pridobljeno dne 2019-05-13. Preveri vrednosti datuma v: |date= (pomoč)
  5. "ePravopis". fran.si. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. 2014 - 2017. Pridobljeno dne 2019-05-13. Preveri vrednosti datuma v: |date= (pomoč)

  Zunanje povezave