Išči

  Gabon

  République Gabonaise
  Zastava Gabona Grb Gabona
  Nacionalno geslo: -
  Uradni jezik francoščina
  Glavno mesto Libreville
  Koordinate glavnega mesta 0°30' S, 9°32' V
  Umestitev Gabona v Afriki
  Predsednik Ali Bongo Ondimba
  Predsednik vlade Paul Biyoghé Mba
  Površina
   - Skupno
   - % voda
  74. na svetu
  267.667 km²
  xx% / zanemarljivo
  Prebivalstvo
   - Skupno (ocena iz leta 1995)
   - Gostota
  148. na svetu
  1.155.749
  4,6/km²
  Neodvisnost
   - Razglašena
   - Priznana
  (od Francije)
  17. avgust 1960
  (leta)
  Valuta CFA frank
  Časovni pas UTC+1 (poletni čas)
  Državna himna La Concorde
  Vrhnja internetna domena .GA
  Nacionalna klicna koda 241

  Gabonska republika (ali le Gabon) je obmorska država v zahodni Srednji Afriki, ki na severu meji na Ekvatorialno Gvinejo in Kamerun, na vzhodu in jugovzhodu na Republiko Kongo, na jugozahodu in zahodu pa na Južni Atlantski ocean.

  Vsebina

  Zgodovina

  Glavni članek: Zgodovina Gabona.

  Pred prihodom Evropejcev so ozemlje naseljevala bantujska ljudstva. Portugalski trgovci, za njimi pa še nizozemski, britanski in francoski trgovci, prispejo na to območje v 16. in 17. stoletju. Obala postane center trgovine s sužnji.

  Francozi vzpostavijo protektorat s podpisom sporazumov z lokalnimi poglavarji v letih 1839, 1841, ter se tako učvrstijo v Gabonskem zalivu. Ameriški misijonarji osnujejo misijon pri sedanjem glavnem mestu Libreville-u leta 1842. Francoski raziskovalci prodrejo v notranjost v letih 1862 - 1887. Savorgnan de Brazza s pomočjo vodnikov razišče porečje Konga. Kolonija Gabon je leta 1910 vključena v sestav Francoske Ekvatorialne Afrike, leta 1946 pa vstopi v francosko unijo.

  Gibanje za neodvisnost se razvije po II. svetovni vojni z leta 1946 ustanovljenim Demokratskim blokom Gabona in Demokratsko in socialno zvezo Gabona dve leti kasneje. Kolonialna oblast je leta 1956 prisiljena v ustanovitev teritorialne skuščine svetovalnega značaja. Leta 1957 je ustanovljena Vlada, v kateri so zastopani domačini, vendar pod predsedništvom francoskega komisarja. Po referendumu 28. novembra 1958 in zmagi Demokratskega bloka Gabona se vzpostavi avtonomna republika Gabon v sklopu francoske skupnosti. Neodvisnost Gabona je razglašena 17. avgusta 1960.

  Upravna delitev

  Glavni članek: Upravna delitev Gabona.

  Gabon je upravno razdeljen na devet provinc:

  Glej tudi

  Zunanje povezave