Išči

  Geometrijska konstrukcija

  Geometríjska konstrúkcija je risanje geometrijskih likov z največjo možno točnostjo.

  Konstrukcija pravilnega šestkotnika

  Pri geometijskih konstrukcijah uporabljamo samo točno določeno geometrijsko orodje in samo postopke, ki so v načelu povsem točni. Postopki, ki temeljijo na metodi približkov, niso dovoljeni.

  Konstrukcije z ravnilom in šestilom

  Najpogostejši način konstruiranja je konstruiranje z (neoznačenim) ravnilom in šestilom.

  Osnovni postopki, ki jih z (neoznačenim) ravnilom in šestilom:

  Starogrški matematiki so konstrukcije z ravnilom in šestilom zelo spoštovali, saj so imeli samo takšne konstrukcije za res točne. Zato so poskušali rešiti kar čim več geometrijskih problemov s tem orodjem. Verjetno je takšne konstrukcije vpeljal Oinopid. Odkrili so le tri pomembnejše naloge, ki jih z ravnilom in šestilom niso znali konstruirati. Šele v 19. stoletju so matematiki dokazali, da se teh treh nalog dejansko ne da rešiti samo z ravnilom in šestilom. Ti trije klasični problemi so:

  Mohr-Mascheronijev izrek zagotavlja, da lahko vse konstrukcije, ki se jih da izvesti z ravnilom in šestilom, narišemo tudi samo s šestilom (brez ravnila seveda ne moremo risati ravnih črt, lahko pa točno konstruiramo vse ustrezne točke).

  Konstrukcije z drugim orodjem

  Priložno ravnilo
  Risalna deska s pantografsko ročico

  Risanje vzporednic z ravnilom in šestilom je precej zamudno, zato so risarji že zdavnaj odkrili različne metode za poenostavljeno risanje vzporednic z dodatnimi orodji:

  Ob koncu 20. stoletja so učenci in učitelji v šolah začeli uporabljati tako imenovani geotrikotnik, ki omogoča lažje risanje vzporednic in pravokotnic, pa tudi merjenje kotov, ker ima vgrajen kotomer. Geotrikotnik je postal hitro zelo priljubljen, saj je (v primerjavi z zgoraj naštetimi orodji) zelo majhen in priročen.

  Glej tudi