Išči

  Hinduizem

  Aum, najsvetejši glas in najbolj bistven znak hinduizma, vzet iz Plesa s Šivo, ki predstavlja prvo prikazovanje nevidnega brahmana

  Hinduízem ali híndujstvo (सनातन धर्म; Sanātana dharma, približno trajna vera) splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo in je prva izmed dharm. Značilnost hinduizma je velika raznolikost verovanj, izvajanj in svetih besedil. Religija izvira iz starodavne vedske kulture vsaj do leta 2000 pr. n. št. Hinduizem je tretja najbolj razširjena religija s približno 1,05 milijarde vernikov, od katerih jih 96 % živi na Indijski podcelini.

  Mogoče je duh hinduizma, ki ga ni navdihnila določena osebnost, najbolje zaobjet v vrstici iz starodavne Rigvede, »najstarejšega religioznega svetega besedila na svetu.« (1):

  Sanskrt: एकम् सत् विप्रा: बहुधा वदन्ति
  Prepis: Ekam sat vipraaha bahudhaa vadanti
  Slovensko: »Resnica je ena, čeprav modreci govorijo o mnogih.«
  Rigveda (Knjiga I, Himna CLXIV, Kitica 46)

  V bistvu bo vsako duhovno ravnanje, ki mu sledi vera, ljubezen in vztrajnost vodilo do istega skrajnega stanja samouresničitve. Zato se hindujska misel razlikuje z močnim bodrenjem strpnosti za različna verovanja, ker si trenutni sistemi ne morejo lastiti izključnega razumevanja transcendentne resnice.

  Za hinduizem je bila ta zamisel tvorna sila pri določitvi 'večne dharme'. To je enako kakor je božanski jaz Advaite za obstoj, ki ostaja večno nespremenjena in samozadostna luč, usredinjena in predirljiva, neglede na nered in tok okoli nje.

  Vendar pa beseda hinduizem sama po sebi pomeni samo –izem Indije. Beseda hindu se je prvo uporabljala pri Perzijcih za kazanje »tisti od reke Ind«.

  Vsebina

  Pregled hinduizma

  Večna pot

  Joga dharma

  Štiri naloge življenja

  Štiri stopnje življenja

  Štiri stopnje življenja, ki so opisane v svetih knjigah, so: učno, družinsko, puščavniško in končno obdobje. Zadnje obdobje je usmerjeno le k enemu cilju, iskanju združitve z brahmanom. Ta štiri obdobja so zgled za človekovo življenje, ki pa ni vedno uresničljiv.

  Izvori, izrazje in družba

  Zgodovinski izvori in družbena podoba

  Zakonita določitev hinduizma

  Trenutna geografska razširjenost

  Narodi Indije, Mauritiusa in Nepala, kakor tudi indonezijskega otoka Bali so večinoma hindujci; pomembne hindujske manjšine so v/na Bangladešu (11 milijonov), Mjanmaru (7,1 milijonov), Šrilanki (2,5 milijonov), ZDA (2,0 milijona) Pakistanu (3,3 milijone), Južnoafriški republiki (1,2 milijona), Združenem kraljestvu (1,2 milijona), Maleziji (1,1 milijona), Kanadi (0,7 milijona), Fidžiju (0,5 milijona), Trinidadu in Tobagu (0,5 milijona), Gvajani (0,4 milijona), Nizozemski (0,4 milijona), Singapuru (0,3 milijona) in Surinamu (0,3 milijona). Tudi na indonezijskih otokih Java in Borneo je veliko število domorodcev hindujcev. V svoji preobleki kot joga je hinduizem še bolj razpršen po vsem svetu. Samo v ZDA jo opravlja okoli 30 milijonov ljudi.

  Dharma in pravoverna hindujska družba: kasta jaha

  Hindujska filozofija: šest vedskih šol mišljenja

  Glavni članek: hindujska filozofija

  Samkhja

  Joga

  Glavni članek: Joga.

  V hinduizmu so štiri glavne vrste joge. Vsakdo si izbere tisto, ki najbolj ustreza njegovi starosti in značaju. Karma joga je joga dela. Izvajajo jo osebe, ki si prizadevajo za izpolnitev dharme. Bhakti joga je joga ljubezni. Pomeni popolno predanost v ljubezni in molitvi svojemu bogu. Džnana joga je joga spoznanja in vključuje učenje. Radža joga je joga razuma in je najvišja, kraljevska joga. Vključuje uporabo tehnik duševnega samoobvladovanja in meditacijo.

  Purva Mimamsa

  Utara Mimamsa: Tri šole Vedante

  Čisti monizem: Advaita Vedanta

  Prikrojen monizem: Višistadvaita Vedanta

  Dualizem: Dvaita Vedanta

  Njaja

  Vaišešika

  Druge kulture čaščenja

  Šole bhakti

  Kaj pomeni beseda bhakti in o prakticiranju joge povezane z njo, si lahko preberete v poglavju o Bhakti jogi.

  Tantrizem

  Pomemben simbolizem in teme v hinduizmu

  Ahimsa in krava

  Hindujski simbolizem

  Oblike čaščenja: murtiji in mantre

  Mantra

  je molitev, ki je značilna za hinduizem in se uporablja ob obredih.

  Hindujska sveta besedila

  Šruti

  Bhagavad-gita

  Bhagavad-gita pomeni »Božja pesem«.

  Izgovoril jo je sam Bog Krišna svojemu prijatelju Ardžuni na bojnem polju Kurukšetre.

  Več o knjigi si lahko preberete v poglavju o Bhagavad-giti.

  Viri

  1. Rigveda. Zgoščena enciklopedija Britannica
  2. »Hinduizem« na enciklopediji Microsoft Encarta Online

  Zunanje povezave