Išči

  Ivo Zorman

  Ivo Zorman
  Ivo zorman.jpg
  Rojstvo3. maj 1926({{padleft:1926|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:3|2|0}})
  Gora pri Komendi, SHS
  Smrt14. januar 2009({{padleft:2009|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:14|2|0}}) (82 let)
  Kamnik, Slovenija
  Poklicučitelj, pisatelj, urednik, novinar, partizan
  DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
  Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
  Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Kraljevina Jugoslavija

  Ivo Zorman, slovenski pisatelj, urednik, * 3. maj 1926, Gora pri Komendi, † 14. januar 2009, Kamnik.

  Vsebina

  Življenje

  Z družino se je pri treh letih preselil v Kamnik, kjer je obiskoval osnovno šolo. V meščanski šoli v Ljubljani je bil njegov učitelj slovenščine pisatelj Tone Seliškar. Leta 1943 se je pridružil partizanom v okolici Kamnika. Po koncu vojne je bil najprej novinar v Trstu, po odločitvi za študij pa se je vpisal na Višjo pedagoško šolo v Ljubljani in leta 1950 diplomiral iz slovenskega in ruskega jezika. Leta 1950 je začel z učiteljevanjem v Križah pri Tržiču. Tam je spoznal učiteljico Kristo Tržan, se z njo čez dve leti poročil in dobil hčerko. Učil je tudi v Preddvoru, Železnikih in Litiji, kjer je bil ravnatelj. Leta 1965 se je zaposlil pri založbi Borec in bil urednik Kurirčka. Upokojil se je leta 1977.

  Delo

  Zorman je bil plodovit pisatelj. Krajša prozna dela je leta 1950 začel objavljati v literarnih revijah Nova obzorja, Beseda, Naša sodobnost, Obzornik. Leta 1955 so samostojno izšle novele s tematiko narodnoosvobodilnega boja Trije Borjanovi. V novelah in romanih je upodabljal sodobno in polpreteklo (vojno) tematiko. Od preprostejšega realizma v začetnih delih se je stilno razvijal k zapletenejšim postopkom zmerne modernistične proze.

  Njegov pisateljski opus obsega dela za odrasle in mladino. V knjigah za odrasle je pisal o izkušnjah vojnega partizanstva in povojnega časa, o svoji generaciji in usodi posameznika. Med deli za odrasle je najbolj znan roman Draga moja Iza, po katerem je leta 1979 Vojko Duletič posnel film. Njegovo glavno delo je nezaključen ciklus devetih romanov o družini Bauman, razdeljen v tri skupine: Predniki, Sodobniki in Potomci. V njih natančno opisuje domači meščanski način življenja in s tem nadaljuje tradicijo slovenske realistične proze.

  Za mladino je pisal romane in povesti. Zaradi Zormanovih mladostniških doživetij je prevladujoča tema vojna, ki se kaže v realističnih zgodbah o otroštvu in odraščanju (Gnezdo sršenov, Na senčni strani mesta). V romanih se je spominsko vživljal v dogodke, ki jim je bil priča (Lectovo srce), in se pogosto dogajajo v Kamniku. Najuspešnejše mladinsko delo Iva Zormana je V sedemnajstem. Povest opisuje mladostnikovo življenje, prve uvodne čustvene preizkušnje, odločitve in poraze. V povestih, ki se navezujejo na čas Zormanove mladosti, so glavni junaki fantje. Dekliške figure se pojavljajo predvsem v delih, ki govorijo o mladini današnjega časa. Za mladino je napisal dve radijski igri, za otroke pa pravljice in besedila za slikanice.

  Bibliografija

  Kratka proza za odrasle

  Kratka proza za mladino

  Daljša proza za odrasle

  Daljša proza za mladino

  Drugo

  Nagrade

  Glej tudi

  Viri

  Zunanje povezave