Išči

  Jani Golob

  Jani Golob
  Portret
  Osnovni podatki
  RojstvoJani Golob
  18. januar 1948({{padleft:1948|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:18|2|0}}) (73 let)
  Ljubljana
  Slogiklasika, pop, jazz, filmska glasba
  Poklicdirigent, skladatelj, jazz glasbenik, glasbeni učitelj
  Glasbilaviolina, klavir, bas kitara
  Leta delovanja1972-danes
  Povezani
  ustvarjalci
  Delial
  Spletna strandss.si/?avtorspada=18%E2%8C%A9=en&lang=en
  Sigic.si

  Jani Golob, slovenski skladatelj, aranžer, violinist in pedagog, * 18. januar 1948, Ljubljana.

  Opus Janija Goloba je pogosto na meji resne, zabavne in jazzovske glasbe. Poleg mnogih komornih in orkestralnih del obsega tudi scensko, filmsko, zabavno glasbo ter priložnostno glasbo za različne slovenske oglase, televizijske avize, itd. Golob si kot skladatelj privošči prijetno razkošje neodvisnosti, tudi do trendov sodobne glasbe. Med njegova najpomembnejša dela sodijo Štiri slovenske ljudske pesmi (1979 in 2005), Koncert za violino in orkester (1998), balet Krst pri Savici (1989) in opere Krpanova kobila (1992), Medeja (1999), Ljubezen kapital (2010). Odlikuje ga absolutni posluh.[1]

  Njegov mednarodno, lahko rečemo tudi svetovno, najbolj prepoznaven komad (avizo), uradno sicer brez naslova, je tako imenovana »Planica Slow Motion Theme«, instrumentalna glasbena podlaga iz leta 1997, ki jo vse od takrat predvajajo v počasnih posnetkih skokov v Planici. Prav ta melodija ga je izstrelila v orbito slavnih tudi daleč izven meja Slovenije. Po zaslugi vsakoletnih mednarodnih prenosov in posnetkov, ki segajo vse tja od Japonske, Rusije in ZDA, se je glasba zasidrala v srca milijonov gledalcev širom po svetu. Golob in njegov avizo sta izjemno cenjena in popularna predvsem na Poljskem, Skandinaviji, Avstriji itd. Ta komad velja za naslednico Kraljeve Andromede, ki se je v letih 1985−1994 predvajala v počasnih posnetkih v Planici.

  Širokemu občinstvu v Sloveniji je najbolj znan po svojem prispevku v zabavni, filmski in televizijski glasbi, za katero je pisal izkjučno glasbo in aranžamaje, medtem ko so mu besedila pisali drugi. Veliko je ustvarjal tudi za film, med najbolj znane pa sodita »Poletje v školjki« (1985) in »Čisto pravi gusar« (1987). Napisal je veliko jinglov za televizijske oglase. Najbolj znan je prav gotovo »Moja dežela« (1986) kot podlaga za »Gostje prihajajo«, osrednji oglas posnet v okviru akcije Slovenija, moja dežela. balade. Nenazadnje je Golob tudi avtor orkestrirane različice Slovenske himne[2], ki jo uporablja slovenski protokol in je izdana na več zgoščenkah. Leta 1973 pa je kot igralec nastopil v celovečernem filmu Ljubezen na odoru.[3]

  Vsebina

  Kariera

  Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je v razredih prof. Karla Rupla in Alija Dermelja študiral violino ter leta 1971 diplomiral. Po končanem služenju vojaškega roka se je leta 1972 zaposlil kot violinist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Kompozicijo je na ljubljanski Akademiji za glasbo vpisal že leta 1969, v razredu Uroša Kreka pa je diplomiral leta 1977. V okviru kompozicije je sprva deloval pretežno kot aranžer, kasneje je začel skladati tudi avtorsko glasbo. Kot mladenič je bil član skupine »Delial«, pri kateri je igral bas kitaro. Leta 1987 se je zaposlil kot urednik Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija, ves čas pa ga je vodila izjemno plodovita skladateljska dejavnost. Od leta 1992 je član Evropske akademije znanosti in umetnosti.

  S pedagoško dejavnostjo se je začel ukvarjati v študijskem letu 1990/91, ko je kot docent predaval na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Od leta 1993 deluje ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je sprva poučeval elektroakustiko na oddelku za glasbeno pedagogiko. Hkrati je med letoma 1994 in 2002 poučeval na ljubljanski AGRFT, kot nosilec predmeta oblikovanje zvoka za režiserje in dramaturge. Od študijskega leta 1998/99 dalje je redno zaposlen na Akademiji za glasbo, kjer je od leta 2001 predstojnik oddelka za kompozicijo in glasbeno teorijo, od leta 2007 ima akademski naziv redni profesor. Golob je bil mentor nekaterim vidnejšim glasbenim ustvarjalcem mlajše generacije, kot so Damjan Pobega, Tomaž Pirnat, Gregor Stermecki, Neža Buh (Neisha), Nejc Bečan, Žiga Stanič. V študijskem letu 2004/05 je deloval tudi kot gostujoči profesor na Akademiji za glasbo v Zagrebu.

  Kompozicije Janija Goloba izvajajo domala vsi najpomembnejši slovenski ansambli oz. posamezni poustvarjalci, pa tudi pomembni evropski glasbeniki: Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, ljubljanska Opera, Camerata Labacensis, Komorni orkester Slovenske filharmonije, Štatna filharmonija Košice, Orkester Slovenske vojske, Orkester slovenske policije, Big Band RTV Slovenija, Komorni ansambel solistov DSS (KOS), Berlinski simfoniki - ter njihovi dirigenti Anton Kolar, Samo Hubad, Uroš Lajovic, Anton Nanut, Carl Davis, Walter Proost, David de Villiers, En Shao, George Pehlivanian, idr. Solistične parte njegovih skladb so krstno izvedli Irena Grafenauer, Aci Bertoncelj, Primož Novšak, Matej Zupan, Alojz Zupan, Stanko Arnold, Jože Falout, Boštjan Lipovšek, Hinko Haas, Anja Bukovec, Oksana Pečeny, kvartet Tartini, Juvavum Brass, ansambel MD7 in drugi.

  J. Golob kot violinist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija leta 1978 (desno od dirigenta Sama Hubada)
  »Gostje prihajajo« (1986); r. Jaka Judnič; skladba »Moja dežela« avtorjev J. Goloba in D. Velkaverha

  Jani Golob je kot kulturni delavec opravljal številne funkcije v javnih zavodih in stanovskih glasbenih društvih. Bil je podpredsednik Glasbene mladine Slovenije, član komisije za vpis v razvid samostojnih umetnikov v kulturi pri Ministrstvu za kulturo RS, predstavnik RTV Slovenije v delovni skupini EBU za glasbo (1992-1998), član mednarodnih žirij na evropskih festivalih, član ekspertne skupine za glasbo pri MOL, član senata Akademije za glasbo ter senata Univerze v Ljubljani (od 2001 dalje), član sveta za visoko šolstvo pri Ministrstvu za šolstvo in šport, soustanovitelj in predsednik upravnega odbora Slovenskega glasbeno-informacijskega centra SIGIC (od 2004 dalje). Med letoma 2002 in 2006 je bil predsednik[4][5] Društva slovenskih skladateljev.

  Njegov sin je slovenski skladatelj Rok Golob.

  Nagrade in priznanja

  Je prejemnik mnogih uglednih in prestižnih slovenskih in mednarodnih nagrad na področju tako resne kot zabavne glasbe. Prva priznanja strokovnih javnosti je prejel v 2. polovici 70-ih let; leta 1975, 1976 ter 1980 je prejel zlato plaketo SOKOJa za najboljši aranžma na prireditvi Slovenska popevka, leta 1977 srebrno plaketo mednarodne žirije na Slovenski popevki, leta 1980 pa 2. in 3. nagrado strokovne žirije na Slovenski popevki. Ob zaključku študija na Akademiji za glasbo je leta 1977 prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubjani za skladbo »Concertino za veliki orkester«. Za skladbo »Sv. Sintilawdič«  je leta 1978 prejel 3. nagrado prireditve Grand Prix de musique Folklorique de Radio Bratislava. Kot avtor glasbe za oglasni filmček »Gostje prihajajo« (iz akcije »Slovenija, moja dežela«) je leta 1987 na mednarodnem festivalu Prix National na 34ème Festival du Film Publicitaire Cinema & Television Cannes v Cannesu prejel skupinsko nagrado, na festivalu turističnega filma v Berlinu pa najvišjo nagrado. Župančičevo nagrado je prejel leta 1983, za »Štiri slovenske ljudske pesmi za godala«. V 1980.-ih je prejel dve pomembni priznanji s področja filmske umetnosti: zlato nagrado Metod Badjura na Tednu domačega filma (Celje, 1986), kjer je prejel skupinsko nagrado za nadaljevanko Primož Trubar CF Heretik, dve leti kasneje pa na isti prireditvi še priznanje Metod Badjura za glasbo v filmih Čisto pravi gusar in Poletje v školjki 2. Za slovenski kulturni prostor najpomembnejša je nagrada Prešernovega sklada za »Koncert za violino in orkester«, ki jo je prejel leta 2000. V letu 2012 je prejel Kozinovo nagrado.[6]

  Glasbeni opus

  Orkestralna glasba

  Leto Naslov
  1977 Concertino za veliki orkester
  Nokturno za godalni orkester
  1978 Sveti Sintilawdič za godalni orkester
  1979 Komorna glasba za orkester
  Štiri ljudske pesmi za godala
  Vöra bije, sunce mi zahaja za godalni orkester
  1980 Uvertura za simfonični orkester
  Elegija za krilni rog in godala
  1982 Koncertantna glasba za pihalni kvintet in orkester
  1984 Svatbeni ples za dva klarineta v B in godala
  1985 Mi za mir za godalni orkester (ob 40-letnici OZN)
  1988 Rezijski ples za dva rezijska godca in godala
  1990 Slovenska rapsodija za simfonični orkester
  1992 Koncert za violino, violončelo in orkester
  1993 Uvodna glasba za simfonični orkester
  Hommage Rahmaninovu za simfonični orkester
  1995 Variacije za violino, klavir in orkester
  Upanje za simfonični orkester
  Cool Voices za godala
  1996 Introdukcija za altovski saksofon in godala
  Introdukcija za altovski saksofon in saksofonski orkester
  1998 Koncert za violino in orkester
  Concertino za flavto in godalni orkester
  1999 Romanca in humoreska za violino in orkester
  Fanfare za pihalni orkester
  2000 Concerto grosso za godalni kvartet in pihalni orkester
  Nostalgija za dve violi in orkester
  Passacaglia za violino, violo, violončelo in orkester
  2001 Koncert za violončelo in godala
  2004 Allegro festivo za pihalni orkester
  Tri epizode za rog in orkester
  2005 The Night Shift za trobilni kvintet in pihalni orkester
  Štiri slovenske ljudske pesmi za simfonični orkester
  Štiri prekmurske ljudske pesmi za tenor, violino in orkester
  2006 Tempered za komorni ansambel in godala
  Zlatorog, baletna suita
  2008 Zreilo je žito za violino in simfonični orkester
  2011 Simfonija št.1
  2012 Koncertino za akordeon in orkester
  2013 Ko bom tih in dober, pet pesmi Ivana Minattija za igralca in simfonični orkester
  2014 Koncert za harfo in orkester
  2016 Stari pil simfonična pesnitev
  2017 Claripiano za klarinet, klaver in godala

  Vokalna glasba

  Leto Naslov
  1981 Stara Ljubljana, kantata za mladinski pevski zbor, recitatorja in komorni orkester
  1981/82 Svobodi za bas, recitatorja, mešani zbor, sintetizator in orkester
  1984 Zreilo je žito za alt, okarino, oprekelj, tolkala in godala
  Ne ouri ne sejaj za alt in godala
  1986 Neznani materi za bas-bariton in godala
  1988 Tisti čas, ciklus pesmi za alt in godala
  1989 Lovec na ljudi za alt in godala
  1995 Quo vadis, Domine za tenor, mešani zbor in orkester z orglami
  2004 Vaje v slogu variacije na slovensko ljudsko pesem za mešani zbor in komorni ansambel
  2007 Missa in Do za soliste, mešani zbor, orgle in orkester
  2009 Pet samospevov na verze Toneta Pavčka

  Zborovska glasba

  Leto Naslov
  1979 Mesto (besedilo C. P. Cavafy, prevod Mira Mihelič) za mešani zbor
  1980 Kata, Katalena za 12 glasov
  1988 Mesto, verzija za moški zbor
  2014 Pot do človeka ( za moški oktet)

  Glasbeno-scenska dela

  Leto Naslov Opis
  1985 Urška in povodni mož balet v šestih slikah
  1989 Krst pri Savici balet
  1992 Krpanova kobila komična opera v treh dejanjih
  1994 Matiček se ženi baletna glasba v treh slikah
  1999 Medeja opera
  2004 Ivana lutkovno-plesna predstava za odrasle
  2010 Ljubezen kapital opera v treh dejanjih

  Komorna glasba

  Leto Naslov
  1977 Poema za pihalni kvintet
  Andante za godalni kvartet
  Romanca za violo in klavir
  1978 Komorna glasba za 11 inštrumentov
  Balada za trobento (krilni rog) in klavir
  1979 Capriccio za sopranski saksofon, kontrabas in tolkala
  Glasba za fagot in klavir
  Skica za flavto in klavir
  1980 Passacaglia za klavirski kvartet
  1981 Groteska za klarinet in klavir
  Dialog za violino in kitaro
  Capriccio za trobento in klavir
  1982 Tri skladbe za violino in klavir
  Igre za kljunasto flavto, violino in violončelo
  Glasba za oboo (angleški rog) in harfo
  1983 Dve skladbi za violončelo in klavir
  Tri skladbe za rog in klavir
  Melodija za violončelo in klavir
  Glasba za flavto in klavir
  Glasba za harmoniko in violončelo
  1984 Trio 84' za violino, violo in violončelo
  Dialog za flavto in violo
  Iz dnevnika padlega partizana za bas, violino, violo, violončelo in klavir
  Tri pesmi za bas, violončelo in klavir
  1985 Dialogi za dve violini
  Sonatina za violino in klavir
  Sonata št. 1 za violino in klavir
  1986 Sonata št. 2 za violino in klavir
  Gozd za rog in orgle
  Uvodna glasba za štiri rogove
  Tri pesmi za tenor, violino in klavir
  1987 Godalni kvartet št. 1
  Godalni kvartet št. 2
  Koral za orgle in trobilni kvintet
  Tri miniature za kontrabas in klavir
  Tri pesmi za mezzosopran, violino in kitaro
  Monolog za klarinet, tolkala in trak
  1988 Tri variacije za violončelo in klavir
  1990 Concertino za kitaro in godalni kvartet
  Toccata za dva klavirja in tolkala
  1991 The Seventh Avenue Blues za violino in klavir
  Sonata za violončelo in klavir
  1992 Glasba za altovski saksofon in klavir
  1993 Bagatela za blokflavto in klavir
  Humoreska za klarinet in klavir
  Igre za dva violončela in orgle
  Tri skladbe za rog, trobento, trombon in klavir
  Človek zmaguje ali zgodba neke ozdravitve za pihalni kvintet
  Dve bagateli za dve violini, violončelo in orgle
  1994 Bagatela za trobento in orgle
  Balada za ansambel saksofonov
  Igre za violino, kitaro in harmoniko
  1995 Godalni kvartet št. 3
  1999 Glasba za flavto in klavir

  Epizoda za violončelo in klavir

  2000 Romanca za violino in klavir
  2002 Danubiana za sedem izvajalcev
  Passacaglia in Toccata za godalni kvartet
  2003 In blue za altovski saksofon, godalni kvartet in kontrabas
  Capriccio za violino in klavir
  2005 Glasba za flavto in klavir
  2006 Invokacija za komorni ansambel
  TASF (Moderato assai Ritmico) za trobilni ansambel
  Toccata za dva klavirja
  2007 Sence za komorni orkester
  2008 Koncertantne epizode za violino in komorni orkester
  2008-09 Slovenska fantazija za flavto in klavir
  2009 Tri bagatele za harfo in komorni orkester
  2010 Tri novele za violino in klavir
  2012 Sonata št. 3 za violino in klavir
  2013 Igre za trobilni ansambel
  Sfumato za komorni ansambel

  Koncertino za harmoniko in godalni kvartet

  2014 Stream For Woodwind Quintet
  2015 Brassy za trobilni kvintet

  Refleksije za harfo in godalni kvartet


  Dogovor v a-molu za dve violini

  Ptujske vedute za

  harmoniko, violino,klavir, kitaro in kontrabas

  2016 Tri prekmurske ljudske pesmi za klarinet in

  klavir

  Solistična instrumentalna glasba

  Leto Naslov
  1978 Sonatina za violino solo
  1979 Valse za klavir
  Etuda za tolkala
  1981 Preludij za harmoniko
  1983 Improvizacija za kontrabas solo
  1984 Dve romanci za violončelo solo
  1987 Slovenska rapsodija za kitaro
  2005 Tri etude za kitaro
  2007 Tri skladbe za klavir

  Popularna glasba

  Film

  Leto Naslov
  1983 Dih
  1984 Leta odločitve
  Veselo gostüvanje (Veselo gostivanje)
  1985 Poletje v školjki
  1986 Heretik
  1987 Čisto pravi gusar
  1988 Poletje v školjki 2
  Odpadnik
  1989 Coprnica Zofka
  Nekdo drug
  1999 Patriot
  2005 Predmestje
  2008 Videvanje Van Gogha
  2010 Črni bratje

  Televizija

  Leto Naslov Opis
  1982 Živeti, živeti kratki dok. film
  Zmaga kratki dok. film
  Slike iz leta 1941 mini TV nadaljevanka
  1983 Potovanje modrega lonca kratki risani film
  1984 Strici so mi povedali TV nadaljevanka
  Kasač kratki dok. film
  Kugy TV nadaljevanka
  Gorenčev vrag otroška TV nadaljevanka
  1986 Primož Trubar TV nanizanka
  Slovenija, moja dežela za oglas Gostje prihajajo
  1987 Dopust TV film
  1988 Bronasti vijak TV nanizanka
  1991 Ljubezen po kranjsko TV film
  1992 Portret Jožeta Galeta kratki dok. film
  1996 Domače obrti na Slovenskem - Krovci kratki dok. TV film
  Domače obrti na Slovenskem - Kamnarji in kamnoseki kratki dok. TV film
  Domače obrti na Slovenskem - Puškarji kratki dok. TV film
  1997 Planica avizo v počasnih posnetkih
  Pesem od Ludomorca kratki igrani fillm
  1999 Klan TV serija
  2006 Sejalci svetlobe TV film
  Sejalci besed TV film
  En dan resnice srednjemetražni film
  2011 Slovenci in 1. svetovna vojna dok. serija TVS
  2014 Cesarski trst in Slovenci dok. film v dveh delih TVS
  V fokusu Ozadja prestolonaslednikove smrti

  V fokusu Ženske v veliki vojni

  V fokusu Slovenci pod Habsburžani

  V fokusu 100 let prve svetovne vojne

  dokumentarna serija TVS
  2015 V fokusu Italijanski sacro egoismo

  V fokusu Pekel na Doberdobu

  dokumentarna serija TVS
  2016 Doberdob Ungaretti Voranc

  Padec Gorice

  Ko se tam gori olistajo breze

  dokumentarna serija TVS

  Uspešnice

  Leto Skladba Izvajalec
  1985 Prisluhni školjki Black & White
  1986 Slovenija, Moja dežela Oto Pestner & Strune
  1987 Pustite nam ta svet Simfonični orkester RTV Slovenija & Vlado Kreslin
  1997 Planica Slow Motion Theme Jani Golob

  Diskografija

  Glej tudi

  Sklici in opombe

  Zunanje povezave