Išči

    Johnny Weissmuller

    Johnny Weissmuller
    Portret
    Johnny Weissmuller leta 1940
    RojstvoPeter Johann Weißmüller
    2. junij 1904({{padleft:1904|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:2|2|0}})[1][2][…]
    Freidorf[d]
    Smrt20. januar 1984({{padleft:1984|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:20|2|0}})[1][2][…] (79 let) ali 21. januar 1984({{padleft:1984|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:21|2|0}})[4] (79 let)
    Acapulco
    DržavljanstvoFlag of the United States.svg ZDA
    Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Avstro-Ogrska
    Poklicfilmski igralec, plavalec, igralec, vaterpolist, televizijski igralec
    Leta aktivnosti1929–1976
    ZakonciMaria Brock Mandell Bauman (1963–1984)
    Allene Gates (1948–1962)
    Beryl Scott (1939–1948; 3 otroci)
    Lupe Vélez (1933–1939)
    Bobbe Arnst (1931–1933)
    Johnny Weissmuller
    JohnVeismuller1924.jpg
    Seznam medalj
    Predstavnik države Flag of the United States.svg ZDA
    moško plavanje
    Olimpijske igre
    Zlato Pariz 1924 100 m prosto
    Zlato Pariz 1924 400 m prosto
    Zlato Pariz 1924 4x200 m prosto
    Zlato Amsterdam 1928 100 m prosto
    Zlato Amsterdam 1928 4x200 m prosto
    moški vaterpolo
    Olimpijske igre
    Bron Pariz 1924 Ekipno

    Johnny Weissmuller (rojen kot Peter Johann Weissmüller), ameriški filmski igralec in plavalec, * 2. junij 1904, Freidorf, Avstro-ogrska (danes Romunija), † 20. januar 1984, Acapulco, Mehika.

    Weissmuller je nastopil na poletnih olimpijskih igrah v letih 1924 v Parizu in 1928 v Amsterdamu, tako v plavanju kot tudi vaterpolu. V plavanju je v prostem slogu osvojil tri posamične naslove olimpijskega prvaka in še dva s štafeto, v vaterpolu pa bronasto medaljo z ameriško reprezentanco leta 1924. V plavanju je osvojil še 52 naslovov državnega prvaka in postavil 67 svetovnih rekordov. Po končani športni karieri je zaslovel kot igralec, zlasti po vlogah v filmih o Tarzanu.

    Filmografija

    Film
    Leto Naslov Vloga Opombe
    1929 Glorifying the American Girl Adonis Cameo v delu »Loveland«
    1931 Swim or Sink Sam kratki film
    Water Bugs Sam kratki film
    1932 Tarzan, the Ape Man Tarzan
    The Human Fish Sam kratki film
    1934 Tarzan and His Mate Tarzan
    1936 Tarzan Escapes Tarzan
    1939 Tarzan Finds a Son! Tarzan
    1941 Tarzan's Secret Treasure Tarzan
    1942 Tarzan's New York Adventure Tarzan
    1943 Tarzan Triumphs Tarzan Polni naslov: Edgar Rice Burroughs' Tarzan Triumphs
    Tarzan's Desert Mystery Tarzan Polni naslov: Edgar Rice Burroughs' Tarzan's Desert Mystery
    Stage Door Canteen Sam
    1945 Tarzan and the Amazons Tarzan Polni naslov: Edgar Rice Burroughs' Tarzan and the Amazons
    1946 Tarzan and the Leopard Woman Tarzan Polni naslov: Edgar Rice Burroughs' Tarzan and the Leopard Woman
    Swamp Fire Johnny Duval
    1947 Tarzan and the Huntress Tarzan Polni naslov: Edgar Rice Burroughs' Tarzan and the Huntress
    1948 Tarzan and the Mermaids Tarzan Polni naslov: Edgar Rice Burroughs' Tarzan and the Mermaids
    Jungle Jim Jungle Jim
    1948 The Lost Tribe Jungle Jim
    1950 Mark of the Gorilla Jungle Jim
    Captive Girl Jungle Jim Alternativni naslov: Jungle Jim and the Captive Girl
    Jungle Jim in Pygmy Island Jungle Jim Alternativni naslov: Pygmy Island
    1951 Fury of the Congo Jungle Jim
    Jungle Manhunt Jungle Jim
    1952 Jungle Jim in the Forbidden Land Jungle Jim
    Voodoo Tiger Jungle Jim
    1953 Savage Mutiny Jungle Jim
    Valley of Head Hunters Jungle Jim
    Killer Ape Jungle Jim
    1954 Jungle Man-Eaters Jungle Jim
    Cannibal Attack Johnny Weissmuller
    1955 Jungle Moon Men Johnny Weissmuller
    Devil Goddess Johnny Weissmuller
    1970 The Phynx Sam
    1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood Odrski delavec 2
    Televizija
    Leto Naslov Vloga Opombe
    1956–1958 Jungle Jim (TV serija) Jungle Jim 26 epizod

    Sklici

    Viri