Išči

  Konya

  Flag of Turkey.svgKonya
  City of Konya.jpg
  Lega v Turčiji
  Konya Turkey Provinces locator.gif
  Pregled
  Pokrajina Osrednja Anatolija, Turčija
  Provinca Konya
  Prebivalstvo 2.161.303 (2016[1])
  Površina 38,873 km²
  Gostota prebivalstva 56/km²
  Nadmorska višina 1016 m
  Koordinate 37°25′  °32′ 29
  Področna koda 0332
  Registrska oznaka 42
  Spletna stran www.konya.bel.tr

  Konya (turško [kon.ja]; grško Ἰκόνιον Ikónion, latinsko Ikonij) je glavno mesto province na jugozahodnem robu osrednje Anatolije in je sedmo najbolj naseljeno mesto v Turčiji z metropolitanskim prebivalstvom več kot 2,1 milijona. Konya je gospodarsko in industrijsko razvito mesto [2][3][4] in glavno mesto province Konya.

  Konya je po osvajanju turških plemen postala glavno mesto seldžuškega Sultanata Rum (1077-1308) in Karamanidov (13. st. do 1487).

  Vsebina

  Ime

  Konya je bilo znano v klasični antiki in v srednjem veku kot Ἰκόνιον (Ikónion) v grščini (z pravo srednjeveško grško aferezo Kónio(n)) in kot Ikonij v latinščini. To ime je pogosto razloženo kot izpeljava iz εἰκών (ikona), kot pravi starogrška legenda ime eikon (slika) ali gorgonina (Meduzina) glava, s katero je Perzej premagal domorodne prebivalce preden je ustanovil mesto. [5] V nekaterih zgodovinskih angleških besedilih se ime mesta pojavi kot Konia ali Koniah.

  Zgodovina

  Antična zgodovina

  Herkulov sarkofag (okoli leta 250–260) v arheološkem muzeju Konya

  Izkopavanja so pokazala, da je bila regija naseljena v času pozne bakrene dobe okrog 3000 pr. n. št.. Mesto je bilo pod vplivom Hetitov okrog 1500 pr. n. št. Kasneje okoli 1200 pr. n. št. so ga zavzela ljudstva z morja.

  Frigijci so v 8. stoletju pr. n. št. ustanovili svoje kraljestvo v osrednji Anatoliji. Ksenofont opisuje Ikonium, kot je bilo ime mesta, kot zadnje mesto Frigije. Regija je bila preplavljena s Kimerijskimi vsiljivci c. 690 pr. n. št. Kasneje je bila del ahemenidskega cesarstva, dokler Darej III. ni bil poražen s strani Aleksandra Velikega leta 333 pr. n. št. Aleksandrov imperij je kmalu po njegovi smrti razpadel, mesto pa je bilo pod vladavino Selevka I. Nikatorja. V helenističnem obdobju so mestu vladale kralji Pergamona. Kot je Atal III., zadnji kralj Pergamona, umrl brez dediča, je dal kraljestvo Rimski republiki. Ko je bilo pod cesarjem Klavdijem vključeno v Rimski imperij, se je mesto spremenilo v Claudioconium in med vlado cesarja Hadrijana v Colonia Aelio Hadriana. V Apostolskih delih sta bila apostol Pavel in Bárnaba, ki sta v času svojega prvega misijonskega potovanja približno leta 47.—48. pregnana v Antiohijo,[6]. Njun obisk judovske sinagoge v Ikoniju je razdelil judovske in ne-judovske skupnosti med tiste, ki so verjeli Pavlu in Barnabovemu sporočilu in tiste, ki niso verjeli, in so povzročali motnje, v katerih so poskušali kamenjati apostola. Pobegnila sta v Listro in Derbe, mesti v Likaoniji. Ta izkušnja je omenjena tudi v Drugem pismu Timoteju [7]. Ameriški teolog Albert Barnes iz 19. stoletja je predlagal, da je bil Timotej prisoten s Pavlom v Ikoniju, Antiohiji in Listri [8]. Mesto je postalo sedež škofa, ki je bil postavljen okoli leta 370 v status metropolita za Likaonijo, s sv. Amfilohijem kot prvim metropolitanskim škofom. [9]

  V krščanski legendi, ki temelji na apokrifnih delih Pavla in Tekla, je bil Ikonij tudi rojstni kraj svetega Tekla, ki je mesto rešil pred napadom Izavrijcev.

  Pod Bizantinskim cesarstvom je bilo mesto Anatolska tema. V 8. do 10. stoletju sta bili mestna in bližnja trdnjava Kaballah (turško Gevale Kalesi) pogosto cilj arabskih napadov v okviru arabsko-bizantinskih vojn.

  Seldžuško obdobje

  Glavni članek: Sultanat Rum.
  Medresa ozkega minareta (İnce Minareli Medrese) (1279) v Konyi

  Seldžuški Turki so prvič napadli območje leta 1069, vendar je obdobje kaosa preplavilo Anatolijo po njihovi zmagi v bitki pri Manzikertu leta 1071, vodja normanskih plačancev Roussel de Bailleul se je spopadel v uporu v Ikoniju. Mesto so končno prevzeli Sedžjuki leta 1084. Od leta 1097 do leta 1243 je bil glavno mesto seldžuškega sultanata Rum [10]. Na kratko so ga zasedli križarji z Godfrejem Bouillonom (avgust 1097) in Friderikom Barbarosso (18. maja 1190) po bitki pri Ikoniju (1190). Območje so ponovno prevzeli Turki.

  Ime mesta je v Konya (v perzijščini قونیه quniya) je spremenil Mesud I. leta 1134.

  Ustanovljen je bil leta 1273, red Sufijev Mevlevi in njegovi vrteči derviši so med znanimi simboli Konye in Turčije.

  Konya je dosegla višek svojega bogastva in vpliva v drugi polovici 12. stoletja, ko so seldžuški sultani iz Ruma podedovali tudi anatolske beilike (majhna kraljestva) na vzhodu, še posebej tiste Danišmendov, s čimer so vzpostavili svojo vladavino skoraj nad vso vzhodno Anatolijo, kot tudi pridobili več pristaniških mest vzdolž Sredozemlja (vključno z Alanyo) in Črnega morja (vključno Sinop) in celo pridobili trenutno oporo v Sudaku na Krimu. Ta zlata doba je trajala do prvih desetletij 13. stoletja.

  Mnogi Perzijci in perzijski Turki iz Perzije in Srednje Azije so se preselili v mesta Anatolije bodisi, da bi pobegnili pred nasilnimi Mongoli ali izkoristili priložnosti za izobražene muslimane v novo ustanovljenem kraljestvu[11]. Do konca leta 1220 je bilo mesto Konya napolnjeno z begunci iz Horezmskega imperija. Sultan Kejkubad I. je utrdil mesto in zgradil palačo na vrhu citadele. Leta 1228 je pozval Bahaeddin Veled in njegovega sina Rumija, ustanovitelja reda Mevlevi, da se naselita v Konyi.

  Leta 1243, po porazu Seldžukov v bitki pri Köse Dağu, so Konyo zajeli Mongoli. Mesto je ostalo glavno mesto sultanov, ki so bili do konca stoletja vazali Ilkanata.

  Panoramski pogled na mesto iz mošeje Hacıveyiszade in citadele]]
  Panoramski pogled na mesto iz mošeje Hacıveyiszade in citadele]]

  Obdobje Karamanidov

  Glavni članek: Karamanidi.

  Po padcu anatolskega sultanata Seldžukov leta 1307 je Konya postala glavno mesto turškega beylika (upravna enota), kar je trajalo do leta 1322, ko je mesto zajel sosednji beylik Karamanoğlu. Leta 1420 je beylik Karamanoğlu padel v Osmansko cesarstvo in leta 1453 je Konya postala glavno deželno mesto upravne enote Eyālet-i Ḳaraman.

  Osmansko obdobje

  Glavni članek: Osmansko cesarstvo.

  V času osmanske vladavine so Konyo upravljali sultanovi sinovi (Şehzade), s prvim Mustafom in Şehzade Cem (sinova sultana Mehmeda II.) in kasneje bodoči sultan Selim II.. Med letoma 1483 in 1864 je bila Konya upravna prestolnica Eyālet-i Ḳaraman. V obdobju Tanzimata je kot del vilayet sistema, uvedenega leta 1864, Konya postala sedež večjega vilayeta Konya, ki je zamenjal Eyālet-i Ḳaraman.

  Turška vojna za neodvisnost

  Grki iz KonyaGreeks from Konya.

  V času turške vojne za neodvisnost je Konya imela pomembno letalsko bazo. Leta 1922 so se zračne sile preimenovale v Inšpektorat zračnih sil s sedežem v Konyi. Tretje zračno krilo 1. poveljstva zračnih sil ima bazo v Konyi. Krilo ima štiri letala Boeing 737 AEW & C Peace Eagle turških zračnih sil. [12]

  Izmenjava prebivalcev med Grčijo in Turčijo

  Leta 1923 v okviru izmenjave prebivalstva med Grčijo in Turčijo so Grki, ki so živeli v mestu Konya, tega zapustili in se naselili v Grčiji. Hkrati je prišel in se naselil pomemben pritok Albancev. [13]

  Uprava

  Metropolitansko guvernerstvo Konya

  Prva lokalna uprava v Konye je bila ustanovljena leta 1830. Ta uprava je bila leta 1876 spremenjena v občino. Marca 1989 je občina postala metropolitanska občina. Od tega datuma je imela Konya tri osrednja okrožja (Meram, Selçuklu, Karatay) in metropolitansko občino.

  Geografija

  Konya je središče največje province, največje planote in je med največjimi mesti v državi. To je sedmo najbolj naseljeno mesto v Turčiji. [14]

  Mesto Konya je v južnem delu osrednje Anatolije. Površje je široko in ravninsko z veliko nižin in planot. Planote so pokrite z bogato stepo, zato vpliva na kmetijstvo. Poleg tega najjužnejši del Konye v veliki meri obkroža pogorje Taurus.

  Jezera

  Jezero Tuz, znano v turškem jeziku kot Tuz Golu, je drugo največje jezero v celotni Turčiji. To jezero zagotavlja Turčiji veliko povpraševanje po soli.

  Beysehirsko jezero je na zahodnem delu Konya in blizu meje. Znano je, da je največje sladkovodno jezero v Turčiji in med najpomembnejšimi nacionalnimi parki. Beysehirsko jezero je pomembno za turizem Konye in vsako leto privlači tisoče ljudi na svoje plaže in otoke.

  Jezero Meke je na meji province Karapinar in velja za močno zaščiteno naravno območje.

  Jezero Aksehir je na meji province Afyon Karahisar in je znano po zgodbah "Nasredina Hodže". Jezero zagotavlja tudi dober habitat za znane Aksehirske češnje.

  Podnebje

  Konya ima pod hladno polsušno podnebje (BSk) po Köppnovi klasifikacijo in vroče poletno kontinentalno (Dca) ali vročo poletno oceansko (Doa) podnebje.

  Poletne temperature so povprečno 30 ° C. Najvišja temperatura, zabeležena v Konyu, je bila 30. julija 2000 40,6 ° C. Zimski čas je -4,2 ° C. Najnižja zabeležena temperatura je bila -26,5 ° C 6. februarja 1972. Zaradi visokih nadmorskih višin in suhih poletij so nočne temperature poleti nižje. Raven padavin je nizka, vendar se lahko pojavljajo skozi celo leto.

  Pomembni ljudje

  Znamenitosti

  Muzej Mevlana(1274) je grob sufija in pesnika Rumija v Konyi
  Alâeddinova mošeja (1235) v Konyi

  Kultura

  Etli ekmek je lokalna specialiteta v Konyi
  Selimova mošeja (1558) v Konyi

  Konya je bil zadnji Rumijev dom, katerega grob je v mestu. Leta 1273 so njegovi privrženci v Konyi vzpostavili islamski red Mevlevi Sufi in postali znani kot vrteči derviši.

  Konya je znana kot eno najbolj religiozno konzervativnih metropolitanskih centrov v Turčiji. Nekoč je bila znana kot citadela islama in njeni prebivalci so še vedno razmeroma bolj pobožni kot tisti iz drugih mest.[18]

  Konya je izdelovala turške preproge, ki so bile v času renesanse izvožene v Evropo.[19][20] Te drage, bogato oblikovane tekstilne izdelke so pregrinjali preko miz, postelj ali prsnega koša, da bi razkazovali bogastvo in status njihovih lastnikov in so bili pogosto vključeni v sodobne oljne slike kot simboli bogastva naročnikov.

  Turške ljudske pesmi se imenujejo Konyalım, Konyalıya Güzel Derler in Konyalım Yaman Çalar Şak Şak Kaşığı, ki se nanašajo na ljubljenega iz Konye.[21]

  Lokalna kuhinja Konye vključuje jedi iz bulgurske pšenice in jagnjetine. [52] Ena od priznanih jedi mesta je etli ekmek ali turška pica.

  Hrana

  Etli ekmek - ploski kruh, pečen z mletim mesom, papriko, čebulo in paradižniki

  Pişmaniye - podoben ameriški bombažni slaščici in spominja na popolnoma belo kroglico preje

  Firun Kebab - preveč kuhano meso (po navadi jagnjetina)

  Različni bomboni: Konya je znana po svojih sladkarijah. Slavni so za Cezerye, staro turško sladko iz korenja.

  Tirit - tradicionalna riževa jed, ki je narejena z mesom in različnimi zelenjavo.

  Tavak Suyu - paradižnikova juha narejena z razrezanimi piščanci in rezanci

  Pobratena mesta

  Konya je pobratena z:

  Evropa

  Amerike

  Azija

  • Zastava Azerbajdžana Sheki, Azerbajdžan
  • Zastava Azerbajdžana Ganja, Azerbajdžan
  • Zastava Irana Tabriz, Iran
  • Zastava Irana Qom, Iran
  • Zastava Irana Khoy, Iran (od 2011)[23]
  • Zastava Irana Nishapur, Iran (od 2011
  • Zastava Jemna Sana, Jemen
  • Flag of the People's Republic of China Xian, Kitajska
  • Zastava Pakistana Multan, Pakistan[24]
  • Zastava Japonske Kjoto, Japonska
  • Zastava Bangladeša Sylhet, Bangladeš

  Afrika

  • Zastava Sudana Al Qadarif, Sudan

  Sklici

  1. "Turkey: Major cities and provinces". Citypopulation.de. Pridobljeno dne 2015-02-08.
  2. "Financial Times: Reports — Anatolian tigers: Regions prove plentiful". Ft.com. Pridobljeno dne 7 August 2018.
  3. root. "Anatolian Tigers". Investopedia. Pridobljeno dne 25 May 2015.
  4. "Zaman: Anatolian tigers conquering the world". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2013-08-21. Pridobljeno dne 2013-08-21. Neznan parameter |dead-url= ni upoštevan (pomoč)
  5. "Konya". Encyclopædia Britannica. Pridobljeno dne 25 May 2015.
  6. Apostolska dela[1]
  7. Drugo pismo Timoteju[2]
  8. Barnes, A., Barnes' Notes on the Bible, accessed 6 September 2015
  9. Foss, Clive (1991). "Ikonion". V Kazhdan, Alexander (ur.). Oxford Dictionary of Byzantium. London and New York: Oxford University Press. str. 985. ISBN 978-0-19-504652-6.
  10. https://books.google.co.uk/books?id=498oDwAAQBAJ&pg=PT76&lpg=PT76&dq=Konya+1134&source=bl&ots=eetN61lCXZ&sig=gte3buxIZIbQEdZAW-eSsb8ww3Q&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwijwriQ9tvdAhUqIMAKHd1tAqk4ChDoAQhDMAs#v=onepage&q=Konya%201134&f=false
  11. Andrew Mango, Discovering Turkey, Hastings House, 1972, page 61
  12. "Turkey takes delivery of military aircraft". TodaysZaman. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne February 22, 2015. Pridobljeno dne 25 May 2015. Neznan parameter |deadurl= ni upoštevan (pomoč)
  13. "IFMSA Exchange Portal". Exchange.ifmsa.org. Pridobljeno dne 7 August 2018.
  14. "Archived copy". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2017-01-14. Pridobljeno dne 2013-12-31. Neznan parameter |dead-url= ni upoštevan (pomoč)CS1 vzdrževanje: arhivirana kopija kot naslov (link)
  15. Biblija[3]
  16. Journal Article, Amphilochius of Iconium and Lycaonian Asceticism, PETER THONEMANN, The Journal of Roman Studies, Vol. 101 (2011), pp. 185-205
  17. Battutah, Ibn (2002). The Travels of Ibn Battutah. London: Picador. str. 106, 309. ISBN 9780330418799.
  18. "BBC NEWS - Europe - 'Islam problem' baffles Turkey". News.bbc.co.uk. Pridobljeno dne 25 May 2015.
  19. King, Donald and Sylvester, David. The Eastern Carpet in the Western World, From the 15th to the 17th century, Arts Council of Great Britain, London, 1983, ISBN 0-7287-0362-9. pp. 26-27, 52-57.
  20. Campbell, Gordon. The Grove Encyclopedia of Decorative Arts, Volume 1, "Carpet, S 2; History (pp. 187–193), Oxford University Press US, 2006, ISBN 0-19-518948-5, ISBN 978-0-19-518948-3 Google books. p. 189.
  21. "Konyalım". Bekirhoca.com. Pridobljeno dne 25 May 2015. od dne September 2018[slepa povezava]
  22. Kyoto İle Kardeş Şehir Protokolü İmzalandı, Heyet Japon Parkı'nı Gezdi, Konya Büyükşehir Belediyesi (2010)
  23. "Rumi Remembered in Birthplace of Shams". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7 April 2015. Pridobljeno dne 21 March 2015. Neznan parameter |deadurl= ni upoštevan (pomoč)
  24. "PAKISTAN – TURKEY JOINT STATEMENT" (Press release). Islamabad, Pakistan. Pakistan Ministry of Foreign Affairs. 2008-10-31. Arhivirano iz prvotnega spletišča (HTML) dne 2012-02-11. Pridobljeno dne 2018-03-30.

  Literatura

  Izdana v 19. st.
  Izdana v 20. st.
  Izdana v 21. st.

  Zunanje povezave