Išči

  Kumkvat

  Kumkvat
  Malajski kumkvat (listi in sadeži)
  Malajski kumkvat (listi in sadeži)
  Znanstvena klasifikacija
  Kraljestvo: Plantae (rastline)
  Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
  Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
  Red: Sapindales (javorovci)
  Družina: Rutaceae (rutičevke)
  Poddružina: Aurantioideae (agrumi)
  Tribus: Citreae
  Rod: Citrus
  Vrsta: C. japonica
  Znanstveno ime
  Citrus japonica
  Thunb.

  Kumkvati (znanstveno ime Citrus japonica) so skupina majhnih agrumov iz družine Rutaceae, ki tvorijo rod Fortunella ali pa rod Citrus sensu lato. Skupaj z rodoma Citrus in Poncirus sestavlja poddružino Aurantioideae.

  Vsebina

  Klasifikacija

  Prvotno je Carl Peter Thunberg klasificiral kumkvate kot Citrus japonica v svoji knjigi Flora Japonica iz leta 1784. V letu 1915 jih je Walter T. Swingle preklasificiral v ločen rod Fortunella, poimenovan po škotskem botaniku Robertu Fortune. 6 vrst roda Fortunella je splošno priznanih — F. japonica, F. margarita, F. crassifolia, F. hindsii, F. obovata in F. polyandra. The Flora of China vrača kumkvate v rod Citrus in združi vrste v eno samo vrsto Citrus japonica.[1]

  Vrste

  Gre za sorazmerno mlado klasifikacijo skupine rastlin, ki so bile dolgo vštete v rod Citrus, od katerega se razlikujejo predvsem zaradi zimskega mirovanja. Medtem ko Citrusi skozi vse leto cvetijo in obrodijo vsaj dvakrat letno, Fortunelle pozimi počivajo in imajo zato večinoma samo eno cvetenje. Prenesejo pa z lahkoto izredno nizke zimske temperature, nekatere vrste do -10 stopinj Celzija.

  Botaniki so rod razdelili na sledeče vrste:

  Zemljepisna razširjenost

  CDC kumquat.jpg

  Kakor je razvidno že iz samih imen, so te rastline doma na Kitajskem in Japonskem. Prvi pisani podatki o teh rastlinah segajo v dvanajsto stoletje. V Evropo jih je prinesel R. Fortune leta 1846. Zelo hitro so jih začeli gojiti tudi v Ameriki, kjer je danes njih pridelovanje uspešno predvsem na Floridi. V Evropi se je kultura kumkvatov obnesla le v Grčiji.

  Opis

  Fortunella je manjše zimzeleno drevo, visoko od 2,5 do 4,5 metrov.

  Ima gosto vejevje in lepe podolgovate liste temno zelene barve. Cvetovi so beli in po navadi osamelci. Plod je majhna jajčasta pomarančka rumene ali rdeče barve, ki meri komaj približno 3 x 4 cm. Tudi trni na vejah so majhni, če se sploh pojavijo. Drevo zelo redko zraste iz semena in ga na ta način niti ne skušajo gojiti, kajti tako drevo ostane jalovo in ne rodi sadov. Praviloma je treba za pridobivanje sadja kumkvat cepiti na sorodni Poncirus. To sadje se potem uporablja predvsem v živilski industriji za marmelade in likerje. Posebno v ZDA se te rastline gojijo tudi v okrasne namene. Toda trenutno se fortunelle najbolj uporabljajo pri iskanju novih hibridov s križanji s citrusi.

  Sklici

  1. Zhang Dianxiang, Thomas G. Hartley, David J. Mabberley, Rutaceae in Flora of China 11: 51-97 (2008)

  Zunanje povezave