Išči

  Ladislav Lipič

  Ladislav Lipič
  Portret
  Rojstvo30. november 1951({{padleft:1951|4|0}}-{{padleft:11|2|0}}-{{padleft:30|2|0}}) (68 let)
  DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
  Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
  Poklicdiplomat

  Ladislav Lipič [ládislav lípič] slovenski generalmajor, veteran vojne za Slovenijo, ambasador RS na Madžarskem, * 30. november 1951, Murska Sobota.

  Vsebina

  Življenjepis

  Ladislav Lipič se je rodil 30. novembra 1951 v Murski Soboti. Diplomiral je na Fakulteti za družbene vede, smer obramboslovje. Končal je šolo za pehotne rezervne častnike, kasneje pa tudi tečaje za usposabljanje poveljnika voda, čete in bataljona. Leta 1977 se je zaposlil v Občinskem štabu Teritorialne obrambe Murska Sobota kot pomočnik za organizacijsko-mobilizacijske zadeve. Jeseni 1990 je prevzel dolžnost pomočnika poveljnika za zaledje v Pokrajinskem štabu Teritorialne obrambe Vzhodnoštajerske pokrajine v Mariboru.

  Lipič je bil eden od organizatorjev narodne zaščite v Pomurju in je nosilec spominskega znaka Manevrske strukture narodne zaščite. Bil je tudi aktivni udeleženec vojne za Slovenijo leta 1991.

  Leta 1994 je bil imenovan za poveljnika Pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe Vzhodnoštajerske pokrajine.

  Poveljniško dolžnost je opravljal do novembra 1997, nato pa prevzel dolžnost načelnika oddelka za logistiko Slovenske vojske.

  1. decembra 2000 je bil imenovan na mesto namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

  1. marca 2001 je bil imenovan za načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Za svoje delo je bil večkrat pohvaljen in odlikovan.

  Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je 20. maja 2003 podpisal ukaz za povišanje brigadirja Ladislava Lipiča, načelnika Generalštaba Slovenske vojske v čin generalmajorja.

  Konec aprila 2006 je objavil namero, da bo zapustil mesto načelnika generalštaba, o čemer je že obvestil tako predsednika države in obrambnega ministra. Bil je imenovan za ambasadorja RS v Madžarski; s tega položaja je bil odpoklical decembra 2008.

  Predsednik republike dr. Danilo Türk je Ladislava Lipiča 5. decembra 2008 imenoval za svetovalca za obrambne zadeve.

  Vojaška kariera

  Odlikovanja in priznanja

  Slovenska

  Tuja

  Viri in opombe

  Znak Slovenske vojske

  Ta članek vsebuje besedilo, ki je bilo objavljeno na straneh Ministrstva za obrambo Republike Slovenije; besedilo je javna last, saj je MORS državna ustanova. Samo besedilo je bilo prilagojeno slogu Wikipedije.

  Glej tudi

  Zunanje povezave

  Vojaški položaji
  Predhodnik: 
  Iztok Podbregar
  Načelnik Generalštaba Slovenske vojske
  1. marec 2001 - 1. junij 2006
  Naslednik: 
  Albin Gutman