Išči

  Magnet

  Magnét je telo, ki okrog sebe ustvarja magnetno polje.

  Trajni magnet je izdelan iz feromagnetne snovi. V takšnih snoveh (zgledi so: železo, nikelj in kobalt) se lahko magnetni dipoli atomov in molekul uredijo znotraj makroskopskih Weissovih domen in ostanejo urejeni.

  Zanimiva značilnost magnetov je to, da se vedno severni pol magneta obrne proti severnemu geografskemu polu, ker je tam južni magnetni pol Zemlje in južni pol magneta proti južnemu geografskemu polu, ker je tam severni magnetni pol Zemlje.

  V elektromagnetih ustvarja magnetno polje električni tok, ki teče po žici (navadno zviti v tuljavo). Magnetno polje preneha, ko se tok izklopi.

  Vsebina

  Vrste magnetov

  Nekateri magneti se nahajajo tudi naravno, vendar je večina magnetov narejenih. Izdelani magneti so lahko dveh vrst:

  Trajni magnet

  Magnetno polje, ki ga ustvarijo, se sprejme brez zunanjega električnega toka in ostane brez izgube v normalnih pogojih. (Za njihovo razmagnetizacijo je treba narediti posebne ureditve.) Izdelane so iz tako imenovanih trdih magnetnih materialov. Te so tudi več vrst -

  Začasni magneti

  Ti magneti ustvarjajo magnetno polje le, ko električni tok poteka skozi žice, ki jih uporabljajo. Takoj, ko se tok konča, njihovo magnetno polje postane skoraj nič. Zato jih imenujemo tudi elektromagneti . Pri teh se uporablja tako imenovani mehki ali mehki magnetni material, okoli katerega nastane magnetno polje z ovijanjem tuljave žice in prepuščanjem toka skozenj. Široko se uporabljajo v pospeševalnikih delcev , kot so dipolni magneti , ki se uporabljajo za upogibanje delcev, in kvadrupolni magneti za fokusiranje žarkov nabitih delcev.

  Magnete lahko razvrstimo tudi glede na njihovo število polov. Na podlagi tega so magneti bipolarni , štiripolarni , šesterokotni itd. Podobno, če je elektromagnet izdelan iz superprevodnih žic , se takšni magneti imenujejo ' superprevodni magneti ', v nasprotnem primeru se magneti, izdelani iz normalno prevodnih žic, imenujejo 'normalno prevodni magneti'.

  Struktura magneta

  Vsaka molekula ima svoje magnetno polje. Čeprav se magnetno polje nahaja v molekulah vseh snovi, molekule magnetov tvorijo posebno vrsto strukture. Kjer se magnetno polje vseh drugih snovi nahaja v različnih smereh, tako da njihovo skupno neto magnetno polje postane nič. Toda v magnetu so vsa ta magnetna polja poravnana v isto smer in zaradi tega je magnetno polje magneta zelo čisto in veliko močnejše. Z drugimi besedami, vsak elektron v vsaki snovi ima magnetno polje. Toda le v magnetu se vsa ta mikroskopska magnetna polja zbližajo v eni smeri in nato nastane močnejše magnetno polje, imenovano tudi neto magnetno polje.

  Glavne uporabe magnetov

  Podatki se ohranijo na trdem disku računalnika tako, da se nanj nanese tanek magnetni sloj. magnetno ročno sito za težke minerale Kvadrupolni magnet , ki se uporablja za fokusiranje žarka naboja v pospeševalniku delcev

  Glej tudi

  Reference

  Zunanje povezave

  Glej tudi

  Zunanje povezave