Išči

  Mavzolej

  Mavzoléj je običajno razkošna stavba, praviloma namenjena za grobnico, ki kot spomenik obdaja prostor za pokop (grobnico). Lahko je samo spomenik brez grobnice. V krščanstvu mavzolej včasih vsebuje tudi kapelo.

  Vsebina

  Splošno

  Beseda izhaja iz grobnice v Halikarnasu v današnjem Bodrumu v Turčiji, v kateri je bil pokopan perzijski satrap Mavzol, ki je bil de facto kralj Karije (vladal 377-353 pr. n. št.). Njegov mavzolej je bil eno od sedmih čudes antičnega sveta.

  V preteklosti in še sedaj so mavzoleji velike in impresivne zgradbe namenjene umrlim voditeljem ali drugim pomembnim osebam ali skupinam oseb. V številnih državah so bili manjši mavzoleji priljubljeni pri plemstvu. V rimskem imperiju so se nahajali v nekropolah ali ob cestah: via Appia Antica, cesta, ki teče iz Rima, ima nekaj milj izven mesta ohranjene ruševine številnih zasebnih mavzolejev. Ko je krščanstvo postalo prevladujoča vera, so mavzoleje za nekaj stoletij začeli opuščati.[1]

  V ne tako davni preteklosti so bili mavzoleji zopet priljubljeni v Evropi in njenih kolonijah. Mavzolej kot zgradba oklepa grobnico, ki je lahko v celoti nad tlemi ali v jami pod nadgradnjo. Grobnica vsebuje trupla ali le posamezne organe, shranjene brez ali v sarkofagu, v nišah, če jih je več v eni grobnici. Sodobni mavzoleji imajo lahko tudi funkcijo kolumbarija (zgradba ali zid, navadno pri krematoriju, z vdolbinami za shranjevanje žar) z dodatnimi nišami za žare.

  Mavzolej se lahko nahaja na pokopališču, na cerkvenih ali na zasebnih zemljiščih.

  V krščanstvu se lahko ta izraz uporablja tudi za grobnico ali grobišče v sklopu cerkvene zgradbe. Primer je katedrala Marijinih angelov v Los Angelesu v Kaliforniji, ki ima 6.000 grobov in žar kleti stavbe.[2]

  Pomembnejši mavzoleji po svetu

  Afrika

  Vzhodna Azija

  Mao Cetungov mavzolej v Pekingu

  Zahodna in Srednja Azija

  Mavzoleji na pokopališču Shah-i-Zinda, Samarkand, Uzbekistan

  Evropa

  Panthéon v Parizu

  Severna Amerika

  Oceanija

  Latinska Amerika

  Mavzolej Anastazija Grüna

  Mavzoleji v Sloveniji

  Viri

  1. Paul Veyne, in A History of Private Life: I. From Pagan Rome to Byzantium, Veyne, ed. (Harvard University Press) 1987:416.
  2. Michael Rubinkam (4 January 2011). "pennsylvania-widow-jean-stevens-builds-vault-could-get-corpses". Associated Press. Pridobljeno dne 10 January 2011.
  3. Odlok o razglasitvi kapucinskega samostana, starega pokopališča in mavzoleja družine Hočevar v Krškem za kulturne spomenike lokalnega pomena, Uradni list RS, št. 30/2011

  Zunanje povezave