Išči

  Milan Dekleva

  Milan Dekleva
  Portret
  Rojstvo17. oktober 1946({{padleft:1946|4|0}}-{{padleft:10|2|0}}-{{padleft:17|2|0}}) (75 let)
  Ljubljana
  DržavljanstvoFlag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
  Flag of Slovenia.svg Slovenija
  Poklicnovinar, pisatelj, dramatik, skladatelj, pesnik, glasbenik
  Poznan poknjiževnik in glasbenik

  Milan Dekleva [mílan dekléva], slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, novinar, urednik, skladatelj in glasbenik, * 17. oktober 1946, Ljubljana.

  Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je bil kot urednik na RTV Slovenija, sicer pa je deloval tudi na Radiu Študent in pri časopisnih podjetjih Dnevnik in Tribuna. Dekleva je najbolj poznan kot književnik, predvsem kot avtor lirične poezije, pa tudi kot igralec rugbyja in kot član slovenske glasbene skupine Salamander (ki so jo sestavljali mnogi znani slovenski ustvarjalci: Lado Jakša, Bogdana Herman, Tomaž Pengov, Jerko Novak, Matjaž Krainer, Sašo Malahovsky, Božidar Ogorevc, Meta Stare, Metka Zupančič ). Je tudi skladatelj scenske glasbe.

  Vsebina

  Biografija

  Milan Dekleva se je rodil 17. oktobra 1946 v Ljubljani tržaškima Slovencema. Poznan je predvsem kot pesnik, čeprav piše tudi romane in eseje. Svoje prve pesmi je objavil že v sedmem razredu osnovne šole. Sprva je objavljal v šolskih glasilih in v Mladini ter Obzorniku. Dekleva pa je tudi glasbenik, saj igra klavir in je že kot osnovnošolec sodeloval v mladinskih džezovskih zasedbah. Pri trinajstih letih je kot mladi nadarjeni pesnik prvič nastopil javno: na oddaji ljubljanske televizije Pokaži, kaj znaš, kjer je v bitki mladih talentov dobil prvo nagrado. Po končani realki se je odločil za študij elektronike, vendar se je po prvem letniku premislil in se vpisal na študij primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Dekleva je predstavnik slovenskega modernizma in postmodernizma.

  Delo

  Milan Dekleva je bil prvi, ki je na Slovenskem izdal zbirko haikujev Mushi mushi (1971), ki so ji sledile številne druge pesniške zbirke, prevodi, drame in eseji. Napisal je več pesniških zbirk za odrasle, za otroke pa Dekleva piše predvsem dramska dela. Piše pa tudi mladinsko prozo. Poleg intenzivnega književnega dela je bil tudi sourednik študentske revije Tribuna, sourednik Radia Študent, sodelavec Študentskega kulturnega centra in soustanovitelj glasbene skupine Salamander.

  Bibliografija

  Poezija

  Dramatika

  Proza

  Eseji

  Knjižne objave za otroke in mladino

  Poezija

  Dramatika

  Proza

  Priznanja in nagrade

  Viri

  Sklici in opombe

  1. "Bukla: Telo iz črk". bukla.si. Pridobljeno dne 3. oktober 2017.
  2. http://www.drustvo-dsp.si/si/drustvo_slovenskih_pisateljev/prireditve_nagrade/145/detail.html
  3. http://www.sigledal.org/geslo/%C5%BDupan%C4%8Di%C4%8Deve_nagrade
  4. http://www.drustvo-dsp.si/si/drustvo_slovenskih_pisateljev/prireditve_nagrade/155/detail.html
  5. http://www.delo.si/kultura/presernova-nagrada-godini-in-deklevi.html
  6. http://www.delo.si/clanek/66173
  7. http://www.siol.net/kultura/novice/2011/05/zvecer_bo_znan_dobitnik_desetnice.aspx

  Glej tudi

  Zunanje povezave

  Milan Dekleva – avtorjeva dela v zbirki Digitalne knjižnice Slovenije.