Išči

  Minoriti

  Minoriti
  Ordo fratrum minorum conventualium
  Assisi San Francesco BW 2.JPG
  Bazilika sv. Frančiška v Assisiju, najpomembnejša cerkev reda, v njej je pokopan ustanovitelj
  OkrajšavaOFMConv
  Ustanoviteljsveti Frančišek Asiški
  Kraj ustanovitveAsissi
  TipKatoliški verski red
  SedežPiazza XII Apostoli 51, Rim, Italija
  Spletna stranhttps://www.ofmconv.net/en/


  Minoriti (lat.: Ordo Fratrum Minorum) (OFMConv) so pripadniki ene od treh vej verskega reda manjših bratov, ki ga je ustanovil sveti Frančišek Asiški 29. novembra 1209.

  Vsebina

  Zgodovina

  Conventual Franciscan.JPG

  Zaradi različnih pogledov bratov na poslanstvo reda in zahtev Cerkve, so se znotraj bratstva začele pojavljati napetosti. Leta 1368 je Cerkev poprej enotnemu redu priznala dve veji: konventuali - danes poznani kot minoriti in observanti - danes poznani kot frančiškani. Skozi nadaljnja obdobja se je red še naprej delil na več manjših skupin. Zadnja velika delitev je bila leta 1517, ko so ustanovili verski red kapucinov. Do danes so se ohranile tri veje: frančiškani, kapucini in minoriti. Vse tri redove povezuje izpolnjevanje istega Vodila življenja, le njegove razlage so različne. Red minoritov se navzven prepozna po tem, da njegovi pripadniki nosijo habit sive (črne) barve.

  Minoriti na Slovenskem

  Najstarejši minoritski samostan na Slovenskem je Minoritski samostan Ptuj, katerega začetki segajo v 13. stoletje. V Sloveniji so minoriti organizirani v Slovensko minoritsko provinco sv. Jožefa, katere sedež je od leta 2006 ponovno na Ptuju.

  Vojaški vikariat Slovenske vojske

  Sklici

  Viri

  Znani slovenski minoriti

  Glej tudi

  Zunanje povezave