Išči

  Modra

  Modra
   
  Valovna dolžina440–490 nm
  Common connotations
  led, voda, nebo, žalost, zima, Judovstvo, mraz
  Barvne koordinate
  Šestnajstiški trojček#0000FF
  sRGBB  (rgb)(0, 0, 255)
  HSV       (h, s, v)(240°, 100%, 100%)
  VirHTML/CSS[1]
  B: Normalizirano na [0–255] (bajt)

  Módra je ena od treh primarnih aditivnih barv; modra svetloba ima med tremi primarnimi barvami najkrajšo valovno dolžino (420-490 nm).

  Ob jasnem vremenu je nebo modre barve zaradi Rayleighovega sipanja Sončeve svetlobe. Večja količina vode (H2O) je videti modro, ker se rdeča svetloba z valovno dolžino okoli 750 absorbira v vibracijskem načinu kemijske vezi O-H. Kot zanimivost omenimo, da to ne velja za težko vodo (D2O) – ta je videti brezbarvna, saj leži njen absorbcijski vrh pri ~950 nm in ne sega v vidni del spektra.

  Zgled modre barve v barvnem modelu RGB ima intenzitete [0, 0, 255] na lestvici od 0 do 255. Modra je komplementarna rumeni barvi. Zaradi tega se v barvna fotografiji pri fotografiranju v zaprtih prostorih, osvetljenih z žarnico na žarilno nitko, uporablja modri filter 80A.

  Številni jeziki ne razlikujejo med izrazoma za modro in zeleno, švedščina pa je vse do 20. stoletja uporabljala isti izraz (blå) za modro in črno.

  Vsebina

  Odtenki modre

  Literatura

  Sklici

  Zunanje povezave

  Spletne barve črna srebrna siva bela rdeča rdečerjava škrlatna fuksija zelena svetlozelena olivna rumena oranžna modra temnomodra turkizna sinjemodra