Išči

  Nacionalsocializem

  Svastika, simbol nacizma in zastava nacistične Nemčije

  Nacionalsocializem (tudi nacionalni socializem in nacizem) se je sprva pojavil kot ideologija Nacionalsocialistične nemške delavske stranke (NSDAP) pod vodstvom Adolfa Hitlerja v Nemčiji po prvi svetovni vojni. Kasneje je postal politični sistem Tretjega rajha in je to tudi ostal do konca druge svetovne vojne.

  Zanj so bili značilni antisemitizem, Blut-und-Boden (kri in zemlja) ideologija, rasizem, nemški nacionalizem in antikomunizem. Njegov politični sistem opredeljuje program NSDAP z 20 točkami. Vodja nacionalsocialistične države je diktator in se imenuje Führer.

  Vsebina

  Posebne enote in tajna policija

  Koncentracijska taborišča

  Koncentracijska taborišča so bila pod upravo SS.

  Prevzem oblasti

  Nasilen prevzem oblasti leta 1923 ni uspel.

  Stranki NSDAP je uspelo leta 1933 prevzeti oblast. Adolf Hitler je postal predsednik države.

  V državi se je izvedla centralizacija, ukinilo se je deželno zastopstvo (Reichsrat), stranka NSDAP je postala edina dovoljena stranka v državi, vpeljala se je vojna ekonomija.

  Zakonodaja

  Nacizem in Cerkev

  Hitlerjev minister za propagando Joseph Goebbels je trdil, da obstaja "nerešljivo nasprotovanje" med krščanskim in nacističnim pogledom na svet in da sta le-ta nezdružljiva. Hitler je leta 1934 za uradnega nacističnega ideologa imenoval Alfreda Rosenberga, odkritega pogana. Papež je marca 1937 z okrožnico Mit brennender Sorge obsodil nacionalsocializem.

  Drugi nacisti so si pa prizadevali za t. i. nacionalno Cerkev, katero so poimenovali Pozitivno krščanstvo (nemško Positives Christentum), ki je zanikala Staro zavezo in trdila, da je "resnično krščanstvo" boj proti Judom; Jezusa so prikazovali kot Arijca.[1]

  Neonacizem

  Neonacizem je oznaka za družbena in politična gibanja po koncu druge svetovne vojne, ki si prizadevajo za oživitev nacizma in ustvaritev nacionalsocialistične države. Na Slovenskem je aktivna neonacistična skupina Blood & Honour.[2]

  Glej tudi

  Zunanje povezave

  1. Steigmann-Gall, Richard (2004). The Holy Reich: Nazi Conceptions of Christianity, 1919-1945. ISBN 9780521603522.
  2. "Neonacisti v Sloveniji - podtalne skupine, ki izbruhnejo v nasilju". RTV Slovenija. 1.12.2012. Pridobljeno dne 14.5.2020.