Išči

  Nejc Gazvoda

  Nejc Gazvoda
  Portret
  Rojstvo5. junij 1985({{padleft:1985|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:5|2|0}}) (35 let)
  Novo mesto
  DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
  Poklicfilmski režiser, pisatelj, scenarist

  Nejc Gazvoda, slovenski pisatelj, režiser in scenarist, * 5. junij 1985, Novo mesto.

  Vsebina

  Življenje

  Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu. Diplomiral je iz filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo na Univerzi v Ljubljani.

  V preteklosti je bil pod psevdonimom Kontejnerus poznan tudi kot redni uporabnik spletnega portala Joker Mn3njalnik.[1] kjer pa se ne udejstvuje več.

  Od začetka sezone 2019/20 je zaposlen kot dramaturg pri Drama SNG Maribor.

  Delo

  Že v osmem razredu je veliko objavljal v šolskem glasilu Najča. Kot gimnazijec je napisal zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide, ki je bila leta 2004 nominirana za najboljši literarni prvenec. Zanjo je prejel nagrado zlata ptica liberalne akademije 2005 in nagrado za najboljšo zbirko kratke proze, Dnevnikovo fabulo 2006. Naslednje delo je izdal roman Camera obscura iz leta 2006, ki je bil nominiran za nagrado kresnik za najboljši roman, za njim pa še zbirko kratkih kratkih zgodb z naslovom Fasunga. Leta 2008 je izšel njegov drugi roman z naslovom Sanjajo tisti, ki preveč spijo, leta 2009 pa še roman V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta. Druge literarne izdelke objavlja v literarni reviji Rast.

  Je diplomant filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Njegov študentski film je Bordo rdeča (2007), diplomski film pa Skrbnik (2008). Pri TV režiji je režiral študijsko TV dramo Kot dva polža (2007) in diplomsko TV dramo Merica sreče (2008), za katero je prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Njegov dramski tekst Gugalnica je na oder postavil režiser Janez Lapajne (pri njegovem filmu Osebna prtljaga je bil Gazvoda soscenarist). Istoimenska predstava je bila sprejeta v spremljevalni program tedna slovenske drame, sam pa je režiral lutkovno predstavo Železna gora, ki je bila sprejeta na festival Bober. Sodeluje s komponistko Nino Šenk, ki po njegovem libretu piše mladinsko opero. Za scenarij za kratek film z naslovom Čisto lahko je prejel Grossmanovo nagrado. Leta 2011 je doživel premiero njegov celovečerni prvenec Izlet.

  Gazvoda spada med najmlajše predstavnike sodobnega slovenskega pripovedništva. V svojih delih se na prvoosebni način ukvarja z vsakdanjo bivanjsko problematiko svojih vrstnikov.

  Literarna dela

  Proza

  Dramatika

  Filmografija

  Sklici in opombe

  1. "Zlatoptičnik širi krila". Joker. No. 154. maj 2006.

  Viri

  Zunanje povezave