Išči

  Nomadi

  Tuaregi

  Nomadi (grško nomás, mesto za pašo) so ljudje in družba, ki zaradi kulturnih, ekonomskih ali drugih razlogov niso prevzeli stalnega načina življenja. Nomadski način življenja je pogojen z živinorejo, lovom in ribolovom, obstajajo pa tudi morski nomadi.

  Niz sodobnih načinov življenja uničujejo nomadsko tradicijo, zato del nomadskega načina življenja v industrijsko razvitih državah hitro pada. Obstoj mnogih takih družb je danes ogrožen ali pa najmanj njihov način življenja, ker se njihova pravica do zemlje zelo težko ubrani glede na njihove sosede.

  Njihova zgodovina in sedanjost se poskuša proučevati šele v novejšem času.

  Vsebina

  Skupne značilnosti nomadov

  Navedenih je le nekaj skupnih značilnosti nomadov, seveda pa se vsako nomadsko ljudstvo razlikuje samo po sebi.

  Vrste nomadov glede na slog življenja

  Nomadi se razlikujejo glede na tri glavne vrste, katere zaznamujejo življenjski slogi oziroma okupacije s katerimi se ukvarjajo. Pod vsako od teh treh vrst se uvrščajo posamezna ljudstva, družine in skupine nomadov. [1]

  Lov in nabiralništvo

  nomadski lovci s preprostim, ročno izdelanim orožjem v Tanzaniji

  Nomadski lovci in nabiralci potujejo zaradi iskanja divjadi, užitnih rastlin in vode, torej lov in nabiranje opisuje njihov življenjski slog. Običajno ženske nabirajo rastline, moški pa se ukvarjajo z lovom. Otroci se že od malih nog učijo opravil, kateri pripadajo specifičnemu spolu. Ta stil življenja ne predstavlja sinonima za kmetijstvo, saj se tradicionalni kmeti ukvarjajo predvsem z udomačenimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, medtem ko se nomadski lovci in nabiralci ukvarjajo z lovom in nabiralništvom divjih vrst. Pomembno je poudariti tudi to, da sta lov in nabiranje prvi in najuspešnejši prilagoditvi človeštva, kateri zavzemata vsaj 90 odstotkov celotne človeške zgodovine in človekovega njegovega obstoja.[2]

  Živinoreja

  nomadi, ki potujejo z ovcami

  Pastirski nomadi potujejo zato, da preživljajo živino, kot so kamele, govedo, koze, konji, ovce ali jaki. Pastoralna nomadska društva običajno ne štejejo velikega števila prebivalcev. Nekateri so prisiljeni zapustiti določeno ozemlje tudi zaradi napadov drugih naseljenih skupnosti, torej da se izognejo sovražnikom. Večina pastoralnih družin  se običajno giblje v isti regiji in ne potuje zelo daleč v povsem drugo regijo. Pogost razlog za to je, da nimajo sredstev za selitev, razen če se za stalno preselijo iz območja. Družina se lahko giblje sama ali v družbi drugih družin; če se premika sama, po navadi ni oddaljena več kot nekaj kilometrov od druge družine. Geografska bližina družin je po navadi vzajemna podpora.[5]

  Trgovina in obrt

  Romski nomadi v Skopju, 1931
  hipsterski kombi - prevozno sredstvo in dom

  Nomadi trgovci in obrtniki ponujajo razne obrti ali izdelke naseljenemu prebivalstvu, med katerim potujejo. So najpogostejši, še obstoječi nomadski narodi v industrializiranih državah. Večina tako živečih nomadov ne ustreza samo eni skupnosti; mnogi se imenujejo kar po poklicih katere opravljajo, torej imajo več imen, saj skoraj zagotovo opravljajo več poklicev hkrati. To vrsto nomadov so državne vlade sprejele kot najmanj škodoželjne, zato jim ponekod nudijo določene olajšave in jih sprejemajo enakovredno kot svoje državljane.[8]

  Nomadi danes

  Nomadski način življenja je vedno bolj redek. Mnoge vlade ne marajo nomadov, ker je težko nadzorovati njihovo gibanje, od njih terjati davke ter usklajevati vso potrebno birokracijo. To nam da vedeti, da sodobni način življenja uničuje nomadsko tradicijo, še posebej v bolj industrijsko razvitih državah.

  Mnoge države so pašnike pretvorile v zasebna posestva in na tak način prisilile nomadska ljudstva, da se nekje za stalno naselijo. Zato je obstoj mnogih nomadskih družb danes ogrožen, ker se njihova pravica do zemlje zelo težko usklajuje z drugimi lastniki ozemelj.

  Čeprav mnogi, katerim nomadizem predstavlja neko prijetno asociacijo, zavidajo nomadskemu načinu življenja zaradi njihove prostosti, se večina ne more upreti žaljivkam in poimenovanj kot so "cigani", "primitivneži", "begunci" in "urbani brezdomci". [11]

  Sklici in viri

  1. "The Facts". New Internationalist (angleščina). 1995-04-05. Pridobljeno dne 2020-04-23.
  2. Lee, Richard B.; Daly, Richard Heywood; Daly, Richard; Press, Cambridge University (1999-12-16). The Cambridge Encyclopedia of Hunters and Gatherers (angleščina). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-57109-8.
  3. "Report of the Special Rapporteur on the situation of human rights and fundamental freedoms of indigenous people, James Anaya" (PDF).
  4. Conversation, Jan Hoole, The. "These 'Sea Nomads' Are The First Known Humans to Have a Genetic Adaptation to Diving". ScienceAlert (angleščina). Pridobljeno dne 2020-04-22.
  5. "Pastures and Pastoralism". obo (angleščina). Pridobljeno dne 2020-04-23.
  6. Levinson, David (1991). Encyclopedia of World Cultures: North America (angleščina). G.K. Hall. ISBN 978-0-8161-1808-3.
  7. "Mongolia | Culture, History, & People". Encyclopedia Britannica (angleščina). Pridobljeno dne 2020-04-23.
  8. "Rao (1987) the Concept of Peripatetics_an Introduction | Nomad | Pastoralism". Scribd (angleščina). Pridobljeno dne 2020-04-23.
  9. Kenrick, Donald (2007-07-05). Historical Dictionary of the Gypsies (Romanies) (angleščina). Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-6440-5.
  10. "New Age Travellers - a traveller lifestyle and subculture in Britain" (angleščina). Pridobljeno dne 2020-04-23.
  11. Adorno, Theodor W. (1978). Minima Moralia: Reflections from Damaged Life (angleščina). Verso. ISBN 978-0-86091-704-5.