Išči

  Nordijska kombinacija

  Nordijska kombinacija
  Nordic combined pictogram.svg
  Krovna zvezaMednarodna smučarska organizacija
  Začetek1892, Holmenkollen Ski Festival, Oslo
  Značilnosti
  EkipePosamično ali ekipno
  Olimpijske igreOd prvih ZOI leta 1924

  Nordijska kombinacija je zimski šport, pri katerem tekmovalci tekmujejo v smučarskem teku ter smučarskih skokih.

  Vsebina

  Zgodovina

  Prvi zapisi o teku na smučeh izvirajo iz Norveške. Tam so vojaki tekmovali v teku na smučeh že v 19. stoletju. Prvo večje tekmovanje v nordijski kombinaciji se je odvilo leta 1892 v Oslu v okviru Smučarskega festivala v Holmenkollnu. Ta najstarejša prireditev v nordijski kombinaciji se vsako leto odvija še danes. Tekmovanje poteka pod okriljem FIS-a, na njem pa tekmujejo le moški. Mednarodna smučarska zveza pa si v zadnjem času prizadeva, da bi organizirala tekmovanja tudi za dekleta oz. ženske, a so zaenkrat to le tekmovanja za celinski pokal.

  Nordijska kombinacija je ena športnih disciplin, v kateri potekajo tekmovanja vse od prvih zimskih olimpijskih iger v letu 1924. Od leta 1925 je tudi del svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.

  Potek tekmovanj

  Športniki ponavadi tekmujejo v eni seriji smučarskih skokov, ki ji sledi še tek na smučeh (z izjemo skupinskega starta), vendar obstajajo različne formule oz. načini izvedbe tekmovanj. Na vsakem tekmovanju se točke za skok štejejo po načelih, ki veljajo za svetovni pokal v smučarskih skokih, torej K-točka prinaša 60 točk, vsak meter manj ali več pa 1,8 točke na veliki skakalnici oz. 2,0 točki na normalni, upoštevajo se tri izmed petih sodnikovih ocen za slog, vetrovni pribitek oz. odbitek ter točke zaradi sprememb zaletnega mesta. Nato točke, ki jih tekmovalci pridobijo po prvem, skakalnem, delu tekmovanja se preračunajo v časovni zaostanek za vodilnim po skokih, in sicer tako, da 15 točk razlike pomeni 1 minuto zaostanka oz. 1 točka pomeni 4 sekunde zaostanka. Zmagovalec je tisti, ki prvi prestopi ciljno črto.

  Individualna tekmovanja

  Gundersen

  Modificirana Gundersenova formula je najpogostejša oblika individualnih tekmovanj v nordijski kombinaciji. Eni seriji smučarskih skokov sledi 10-kilometrski tek na smučeh, čeprav je prvotna formula obsegala dve seriji smučarskih skokov ter 15-kilometrski tek na smučeh. Tekmovalci k teku pristopajo v zaporedju in s časovnimi zaostanki, ki se oblikujejo po skakalnem delu tekmovanja. Zmagovalec je torej tisti, ki je prvi za ciljno črto. V primeru, ko sta na cilju istočasno dva tekmovalca, odloča photo finish. Prvotna oblika tekmovanja (2 skoka in 15 kilometrov teka) se trenutno uporablja ob zaključku sezone svetovnega pokala in ob zaključku tekmovanja Nordic Combined Triple, ki po prestižnosti odgovarja skakalni novoletni turneji.

  Skupinski start

  Edina oblika tekmovanja, v kateri se tekmovalci najprej borijo na tekaški progi, dolgi 10 kilometrov, vsi pa startajo istočasno. Nato se časovne razlike po tekaškem delu po zgoraj navedenem vzorcu preračunavajo v točke, in sicer zmagovalec teka dobi 0 točk, ostali pa minus točke. Tekmovalci k skakalnemu delu (ena serija) pristopajo v zaporedju, ki se oblikuje po tekaškem delu, in sicer zmagovalec teka nastopa kot zadnji skakalec. Od točk, ki jih tekmovalci dobijo po skoku, se odštevajo minus točke iz tekaškega dela. Zmagovalec je tisti, ki po zaključku skakalnega dela tekmovanja doseže največ točk.

  Ekipna tekmovanja

  Gundersen

  Gundersenova formula se uporablja tudi med ekipnimi tekmovanji. Štirje tekmovalci iz vsake ekipe se najprej borijo v eni seriji smučarskih skokov. Razlike v točkah se preračunavajo v časovni zaostanek, in sicer tako, da 45 točk razlike pomeni 1 minuto zaostanka cele ekipe. Sledi štafeta 4 x 5 kilometrov, in sicer se po vsakih petih kilometrih tekmovalci menjajo v zato pripravljeni menjalni coni. Zmaga ekipa, ki je prva na cilju.

  Tekmovalec, ki je bil med skakalnim delom diskvalificiran ali ni nastopil, dobi 0 točk, se še vedno lahko udeleži tekaškega dela tekmovanja. Zaporedje tekmovalcev v eni ekipi se lahko razlikuje med skakalnim in tekaškim delom, npr. tisti, ki na skakalnici nastopa v prvi skupini, lahko v teku nastopa v tretji skupini itn.

  Ekipni sprint

  V ekipnem sprintu za vsako ekipo nastopata dva tekmovalca. Prav tako kot pri Gundersenovi metodi eni seriji smučarskih skokov sledi tekaška preizkušnja, na kateri tekmovalci nastopajo glede na časovne razlike, izračunane po skokih, in sicer tako, da 30 točk razlike pomeni 1 minuto zaostanka cele ekipe. Oba tekmovalca tečeta na razdalji 7,5 kilometra, kar pomeni pet krogov po 1,5 km. Tekmovalca se po vsakem 1,5-kilometrskem krogu med seboj menjata v zato pripravljeni menjalni coni. Zmaga ekipa, ki je prva na cilju.

  Po štirih odtečenih krogih se lahko začne izločevanje, torej ekipa, ki jo prehiti trenutno vodilni tekač, mora odstopiti.

  Nordic Combined Triple (t. i. kombinatorski trojček)

  Tekmovanje z imenom Nordic Combined Triple poteka od sezone 2013/14 v okviru svetovnega pokala. Gre za tridnevno tekmovanje v treh različnih formulah, zmagovalec pa je tisti, ki v vseh treh tekmovanjih doseže največ točk. Udeleženci kombinatorskega trojčka dobijo dodatne točke v skupnem seštevku svetovnega pokala ter posebno denarno nagrado. Prvi dan se tekmovalci merijo v t. i. prologu, ki ga sestavljata en skok in 5-kilometrski tek. Drugi dan poteka tekmovanje po modificirani Gundersenovi formuli (en skok in 10-kilometrski tek), ki se ga lahko udeleži 50 najboljših tekmovalcev iz prologa. Tretji dan se 30 najboljših tekmovalcev po dveh dneh tekmovanja pomeri v klasični Gundersenovi formuli, torej v dveh serijah smučarskih skokov in 15-kilometrskem teku na smučeh. Od leta 2014 poteka tekmovanje v Seefeldu (Tirolska), z izjemo leta 2019, ko je Seefeld gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Takrat je tekmovanje Nordic Combined Triple gostil Chaux-Neuve (Francija).

  Trenutni nosilci pomembnejših naslovov

  Svetovni prvaki (Seefeld 2019), normalna skakalnica/4 x 5 km, Norveška (Espen Bjørnstad, Jan Schmid, Jørgen Graabak, Jarl Magnus Riiber)

  · Olimpijski prvak (Pjongčang 2018), normalna skakalnica/10 km: Eric Frenzel

  · Olimpijski prvak (Pjongčang 2018), velika skakalnica/10 km: Johannes Rydzek

  · Olimpijski prvaki (Pjongčang 2018), velika skakalnica/4 x 5 km: Nemčija (Eric Frenzel, Vinzenz Geiger, Fabian Riessle, Johannes Rydzek)

  · Svetovni prvak (Seefeld 2019), normalna skakalnica/10 km: Jarl Magnus Riiber

  · Svetovni prvak (Seefeld 2019), velika skakalnica/10 km: Eric Frenzel

  · Svetovni prvaki (Seefeld 2019), normalna skakalnica/4 x 5 km: Norveška (Espen Bjørnstad, Jan Schmid, Jørgen Graabak, Jarl Magnus Riiber)

  · Svetovna prvaka (Seefeld 2019), velika skakalnica/2 x 7,5 km: Nemčija (Eric Frenzel, Fabian Riessle)

  Svetovna prvaka (Seefeld 2019), velika skakalnica/2 x 7,5 km, Nemčija (Eric Frenzel, Fabian Riessle)

  · Zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2018/19: Jarl Magnus Riiber (rekord doseženega števila točk v eni sezoni, 1518 točk)

  Ženske v nordijski kombinaciji

  Ženska tekmovanja v nordijski kombinaciji še niso razvita, kar pomeni, da ženske še ne tekmujejo na nivoju svetovnega pokala oz. na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju ali zimskih olimpijskih igrah, vendar od sezone 2017/18 pod okriljem Mednarodne smučarske organizacije potekajo tekmovanja v okviru celinskega pokala za ženske. V načrtu (od sezone 2020/21) je tudi prirejanje tekmovanj v okviru svetovnega pokala za ženske ter vključitev ženskih tekmovanj v svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju[1].

  Sorodni članki

  Smučarski skoki

  Tek na smučeh

  Biatlon

  Koristne povezave

  Nordijska kombinacija na strani Smučarske zveze Slovenije (dostop: 16. 3. 2019)

  Nordijska kombinacija na strani Mednarodne smučarske organizacije (dostop: 16. 3. 2019)

  Sklici

  1. "Prihodnost nordijskih kombinatork". Pridobljeno dne 16. 3. 2019.