Išči

  Northumberland (grofija)

  Northumberland
  Zastava Northumberland (grofija) Kraljevi grb Northumberland (grofija)
  Podeželje v grofiji Northumberland.

  Northumberland je grofija in okrožje v severovzhodni Angliji. Meji na grofije Cumbria na zahodu, Durham na jugu, Tyne and Wear na jugovzhodu, na Škotsko na severu in na Severno morje. Tamkajšnja obala spada med okoliške naravne lepote,[1] po njej teče 103 km dolga pot.[2] Od leta 1981 ima svet grofije sedež v kraju Morpeth, ki leži v vzhodnem delu grofije.[3]

  V času kraljestva Northumbria, pod vladavino kralja Edwina, so bile meje območja vse od kraja Humber na jugu do reke Forth na severu. Zgodovinske meje grofije so obsegale drugo področje, vključno z mestom Newcastle upon Tyne, tradicionalnim centrom grofije, kot tudi mesto Tynemouth in druge kraje v območju North Tyneside ter območja, ki so od leta 1974 v grofiji Tyne and Wear. Zgodovinske meje grofije občasno niso vključevale področij kot so Islandshire, Bedlingtonshire in Norhamshire (skupaj imenovane North Durham), zunanja območja grofije Durham, ki so bila vključena v grofijo Northumberland leta 1844.

  Zaradi svoje lege ob angleški meji s Škotsko je bil Northumberland središče številnih bitk. Grofija je znana po svoji neokrnjeni naravi visokih močvirij, ki so priljubljena predvsem pri slikarjih pokrajin. Ti deli grofije so danes zaščiteni pod imenom Northumberland National Park. Northumberland je najbolj redko poseljena grofija v Angliji, s samo 62 prebivalci na kvadratni meter.

  Ime grofije nosi bojna ladja HMS Northumberland.

  Vsebina

  Zgodovina

  Področje je bilo nekoč del Rimskega imperija, pod imenom Northumberland pa je bilo prizorišče številnih vojn med Angleži in Škoti. Kot posledico te nasilne zgodovine ima Northumberland več gradov kot ostale grofije v Angliji[4]. V grofiji so med drugim gradovi Alnwick, Bamburgh, Dunstanburgh in Warkworth.

  Področje današnjega Northumberlanda je bilo nekoč središče kraljestva Anglov z imenom Bernicija, ki je bilo kasneje združeno s kraljestvom Deira, ki je ležalo južno od reke Tees. Področji sta skupaj tvorili kraljestvo Northumbria. Northumberland je pogosto imenovan "zibelka krščanstva" v Angliji. Na otok Lindisfarne ali Sveti otok, ki leži severno od kraja Bamburgh, so se namreč naselili duhovniki s škotskega otoka Iona in od tam širili krščansko vero med Angli. Lindisfarne je bil dom knjige Lindisfarnski evangeliarij (Lindisfarne Gospels) in srednjeveškega svetnika, Svetega Cuthberta, ki je pokopan v stolnici v Durhamu.

  Grad Bamburgh je zgodovinska prestolnica Northumberlanda, pred združitvijo Anglije pod enim monarhom je bil kraljevi grad. V sedanjem obdobju ima sicer Northumberlandski mestni svet pisarne v kraju Morpeth, a se kraja Morpeth in Alnwick še vedno prerekata za naziv glavnega mesta grofije.

  Northumberlandski lordi so nekoč imeli pomembno vlogo pri odločanju v Angliji, saj so nosili težko breme zaščite Anglije pred napadi Škotov.

  V grofiji Northumberland so se redno pojavljali upori proti vladi, kot se je to zgodilo v času vlade Tudorjev. Te izgrede so običajno vodili vojvode Northumberlanda, družina Percy. Angleški dramatik William Shakespeare je enega od članov družine Percy, živahnega Harryja Hotspurja, upodobil v svojem delu Kralj Henrik IV..

  Grofija je bila tudi središče rimskokatoliške vere v Angliji in tudi jakobinskega nazora po angleški restavraciji. Northumberland je postal nekakšna divja grofija, kjer so se izobčenci skrivali pred roko zakona. Vendar so občasni obmejni izgredi in neupoštevanje zakonov počasi izginili po združitvi Škotske in Anglije pod Jakobom I. Angleškim.

  Northumberland je imel pomembno vlogo v času industrijske revolucije. Rudniki premoga so bili tedaj zelo razširjeni. Premogovniki so bili v krajih Ashington, Bedlington, Choppington, Netherton, Ellington in Pegswood. Premog iz grofije je pomagal k razvoju industrije v drugih delih dežele. Potreba po transportu premoga iz rudnikov do reke Tyne je spodbudila nastanek prvih železnic. Pomembni veji industrije sta bili tudi izdelovanje ladij in orožja.

  Danes je Northumberland povečini podeželsko področje. Kot najmanj poseljena grofija v Angliji ima precej manj vpliva na angleško politiko kot v preteklosti. V zadnjih letih se je v grofiji precej razvil turizem. Obiskovalce privabljata predvsem lepota pokrajine in številna zgodovinska nahajališča.

  Geografija

  Geografija Northumberlanda in sosednjih območij

  Geografija Northumberlanda je raznolika. Ob Severnem morju je področje ravno in nizko, proti severozahodu pa postaja vse bolj gorato. Hribi Cheviot, ki ležijo na severozahodu grofije, so sestavljeni predvsem iz granita in andezita. Drugo področje magmatskih kamnin leži pod Whin Sill (po katerem reče Hadrijanov zid). Je tujek karbonskega diabaza. Oba grebena podpirata precej pusto močvirnato pokrajino. Na obeh straneh področja se nahaja karbonski apnenec, zaradi katerega imajo določeni deli kraško okolje.[5] Ob obali se vrstijo otoki Farne, prav tako v večini iz diabaza, znani pa so po velikem številu ptic.

  V jugovzhodnem delu grofije so nahajališča premoga, ki se ob obalnem področju vlečejo severno do reke Tyne. V grofiji poznajo tudi ti. "morski premog". Ta je verjetno nastal iz kosov premoga, najdenih na obali, kamor so jih nanesli valovi, ki so odlomili material.

  River Coquet.

  Northumberland leži na najbolj severnem delu Anglije, nad zemljepisno širino 55°, v njem so številna visoka področja, zato je ta grofija ena najbolj mrzlih v državi. Povprečna letna temperatura je od 7,1 °C do 9,3 °C, z najnižjimi temperaturami na celini.[6] Grofija leži na vzhodni obali, v njej zapade relativno majhna količina dežja, med 466 in 1060 mm letno. Najbolj moker je zahodni del višavja.[7] Med letoma 1971 in 2000 je bilo v grofiji povprečno 1321 do 1390 ur sonca na leto.[8]

  Približno četrtina grofije je zaščitena v okviru Northumberlandskega Nacionalnega parka. To področje izjemne naravne lepote je tako skoraj povsem zaščiteno pred industrijo in kmetijstvom. Park se razteza južno od škotske meje in vključuje Hadrijanov zid. Večina parka leži nad 240 metrov nadmorske višine. Tudi Northumberlandska obala je področje izjemne naravne lepote.

  Ekologija

  V grofiji so številni pomembni živalski habitati in vrste, vključno z: govedo Chillingham; otoki Lindisfarne ali Holy Island, Farne in Staple.

  Ekonomija in industrija

  Housedon Hill

  To je tabela spreminjanja regionalnih bruto vrednosti (ki kažejo na vrednost dobrin in blaga, pridelanega v določenem območju), pridanih Northumberlandu ob trenutnih osnovnih cenah ki jih je objavil (pp. 240–253) urad Office for National Statistics z vsotami v milijonih britanskih funtov.

  Leto Regijska dodana bruto vrednost[9] Kmetijstvo[10] Industrija[11] Storitve[12]
  1995 2,585 130 943 1,512
  2000 2,773 108 831 1,833
  2003 3,470 109 868 2,494

  Northumberland ima relativno šibko ekonomijo glede na ostale grofije in druge lokalne upravne enote v Združenem kraljestvu.[13] Grofija je med šestimi najbolj šibkimi izmed 63 območij. Leta 2003 je 23% moškega in 60% ženskega prebivalstva zaslužilo manj od evropskega povprečja. Maja 2005 je bila nezaposlenost 2.3%, podobno kot nacionalno povprečje.[14] Med letoma 1999 in 2003 je poslovanje v grofiji zraslo za 4.4% - na 8.225 podjetij, kar znaša 0.45% registriranih podjetij v VB.[15]

  Glavni vir zaposlitve in prihodka v grofiji je turizem. Grofijo letno obišče 1,1 milijona obiskovalcev iz Velike Britanije in okoli 50.000 tujih turistov, ki v grofiji pustijo do 162 milijonov funtov.[16]

  Izobraževanje

  Northumberland ima celovit izobraževalni sistem s 15 državnimi šolami, dvema akademijama in eno neodvisno šolo. Kot v grofiji Bedfordshire tudi v grofiji Northumberland obstaja sistem treh različnih vrst šol - nižje/srednje/višje šole. To ponekod onemogoči izbiranje med različnimi šolami - namesto dveh srednjih šol, ena postane "srednja" šola, druga pa "višja" šola. V posameznih mestih pa morajo vsi obiskovati le šolo, ki je na voljo.

  Šolska ustanova Cramlington Learning Village ima skoraj 400 učencev v vsaki šoli na leto; je ena največjih šol v Angliji. Blyth Community College, ki leži v jugovzhodu grofije Northumberland, lahko sprejme do 1.500 študentov v svojih stavbah. Astley Community High School, ki se nahaja v Seaton Delaval in sprejema študente iz območij Seaton Deleval, Seaton Sluice in Blyth, je bila pogosto tema vročih razprav. Politiki so namreč zatrjevali, da bo treba šolo zapreti, ker se je v kraju Blyth odprla akademija Bede Academy. Tem trditvam se je ravnatelj Astley Community High School močno upiral. Na podeželju grofije se nahaja Haydon Bridge High School, katere učenci naj bi prihajali iz največjega okrožja v primerjavi z drugimi šolami v Angliji. Šola naj bi pokrivala večje področje kot ga avocesta M25 obkroži okrog Londona.

  V grofiji Northumberland se nahaja tudi katoliška srednja šola - St. Benet Biscop Catholic High School. Vanjo so vpisani učenci, ki prihajajo iz različnih delov grofije. Učenci iz grofije obiskujejo tudi neodvisne šole kot je Royal Grammar School v Newcastlu.

  Prebivalstvo

  Sodeč po popisu prebivalstva iz leta 2001 je v grofiji Northumberland živelo 307.190 prebivalcev,[17] po ocenah naj bi jih bilo leta 2003 309.237.[18] V letu 2001 je bilo v grofiji 130.780 gospodinjstev, 10% od tega upokojencev, tretjina gospodinjstev pa se je nahajala v najemniških prostorih. Northumberland ima zelo malo prebivalcev drugi etničnih skupin - le 0.985% vseh prebivalcev. Anglija jih ima 9.1%. 81% prebivalstva je kot svojo vero opredelilo krščanstvo, 0.8% je podalo druge religije, 12% se ni opredelilo za nobeno od religij.[19]

  Grofijo v glavnem sestavlja podeželje z velikimi območji višavij, zato je gostota poseljenosti prebivalstva v Northumberlandu le 62 ljudi na kvadratni kilometer. Grofija je tako najredkeje poseljeno območje v Angliji.

  Politika

  Northumberland je unitarno lokalno avtoritetno okrožje in največje unitarno okrožje v Angliji. Mestni svet ima sedež v kraju Morpeth.

  Kot večina angleških nevelemestnih grofij je tudi Northumberland do aprila 2009 imel način "two-tier system" za lokalno upravo. Sem je spadal en svet grofije in šest okrožij, ki je vsako imelo svoj okrožni svet, ki je skrbel za različne dele lokalne uprave. Ta okrožja so bila Blyth Valley, Wansbeck, Castle Morpeth, Tynedale, Alnwick in Berwick-upon-Tweed. Okrožja so ukinili 1. aprila 2009, svet grofije pa je postal unitarna avtoriteta. Volitve za novi unitarni avtoritativni svet so se odvile 1. maja 2008.

  Northumberland v House of Commons zastopajo štirje člani parlamenta. Eden izmed njih je član konzervativne stranke, eden predstavnik loberalnih demokratov, dva pa laburistov.

  Northumberland je vključen v severovzhodno angleško enoto v evropskem parlamentu, ki jo zastopajo štirje člani evropskega parlamenta.

  Mediji

  Ker grofija nima večjih naseljenih središč, večina medijev prihaja iz sosednje grofije Tyne and Wear, vključno z radijskimi postajami in televizijskimi kanali (nekateri: BBC Look North, BBC Radio Newcastle, Tyne Tees Television and Metro Radio) ter večino dnevnih časopisov: The Journal in Evening Chronicle. Vendar je treba poudatiti, da je bil Northumberland, podobno kot številna druga upravna območja v Angliji, odrezan od svojega geografskega regijskega centra - kraja Newcastle upon Tyne - ki pa še vedno ohranja pomembno vlogo v grofiji. Časopisi iz Newcastla so zato brani po vsej grofiji, prav tako pa tudi časopisi iz drugih bližnjih krajev: Northumberland Gazette, Morpeth Herald, Berwick Advertiser, Hexham Courant in News Post Leader.

  "Community" radio (radio, ki je posvečen predvsem potrebam prebivalcev določenega območja) Lionheart FM, ki ima sedež v kraju Alnwick, je bil pred kratkim nagrajen s petletno licenco za oddajanje "community" programa od družbe OFCOM. V kraju Berwick in v severnem delu grofije oddaja tudi radio Borders.

  Ljudje

  George Stephenson je rojen v Northumberlandu
  Pevec Sting se je rodil v kraju Newcastle upon Tyne
  Pesnik Algernon Charles Swinburne je odraščal v grofiji Northumberland

  Znani ljudje, rojeni v Northumberlandu

  Ashington je rojstni kraj treh znanih nogometašev: tu sta se rodila Bobby in Jack Charlton - leta 1937 in 1935; Jackie Milburn pa leta 1924. Košarkaš Alan Hoyle se je tu rodil leta 1983; leta 1978 pa se je tu rodil tudi igralec kriketa Steve Harmison.

  Mickley je rojstni kraj umetnika Thomasa Bewicka, ki se je rodil leta 1753. V istem kraju je bil leta 1930 rojen tudi nogometaš Bob Stokoe.

  Druge znane osebnosti, rojene v tej grofiji

  Znani ljudje, povezani z Northumberlandom

  Na strani [1] je še več podatkov o že preminulih slavnih prebivalcih grofije Northumberland.

  Naselja

  Župnije

  OPOMBA: Na seznamu manjkajo župnije, ustvarjene po letu 2001.

  Župnije grofije Northumberland[20]
  Ime Prebivalstvo (2001) Prejšnje območje
  Acklington 467 Alnwick
  Acomb 1,184 Tynedale
  Adderstone with Lucker 195 Berwick-upon-Tweed
  Akeld 82 Berwick-upon-Tweed
  Allendale 2,120 Tynedale
  Alnham 99 Alnwick
  Alnmouth 562 Alnwick
  Alnwick 7,767 Alnwick
  Alwinton 71 Alnwick
  Amble 6,044 Alnwick
  Ancroft 885 Berwick-upon-Tweed
  Bamburgh 454 Berwick-upon-Tweed
  Bardon Mill 364 Tynedale
  Bavington 99 Tynedale
  Beadnell 528 Berwick-upon-Tweed
  Belford 1,055 Berwick-upon-Tweed
  Belsay 436 Castle Morpeth
  Bewick 69 Berwick-upon-Tweed
  Biddlestone 88 Alnwick
  Bowsden 157 Berwick-upon-Tweed
  Branxton 121 Berwick-upon-Tweed
  Brinkburn 200 Alnwick
  Callaly 150 Alnwick
  Capheaton 160 Castle Morpeth
  Carham 347 Berwick-upon-Tweed
  Cartington 97 Alnwick
  Chatton 438 Berwick-upon-Tweed
  Cornhill-on-Tweed 318 Berwick-upon-Tweed
  Craster 342 Alnwick
  Cresswell 237 Castle Morpeth
  Denwick 266 Alnwick
  Doddington 146 Berwick-upon-Tweed
  Earle 89 Berwick-upon-Tweed
  Easington 139 Berwick-upon-Tweed
  East Chevington 3,192 Castle Morpeth
  Edlingham 196 Alnwick
  Eglingham 357 Alnwick
  Ellingham 282 Berwick-upon-Tweed
  Ellington and Linton 2,678 Castle Morpeth
  Elsdon 205 Alnwick
  Embleton 699 Alnwick
  Ewart 72 Berwick-upon-Tweed
  Felton 958 Alnwick
  Ford 487 Berwick-upon-Tweed
  Glanton 222 Alnwick
  Harbottle 235 Alnwick
  Hartburn 198 Castle Morpeth
  Hauxley 220 Alnwick
  Hebron 679 Castle Morpeth
  Heddon-on-the-Wall 1,518 Castle Morpeth
  Hedgeley 322 Alnwick
  Hepple 139 Alnwick
  Hepscott 898 Castle Morpeth
  Hesleyhurst 30 Alnwick
  Hollinghill 90 Alnwick
  Holy Island 162 Berwick-upon-Tweed
  Horncliffe 374 Berwick-upon-Tweed
  Ilderton 94 Berwick-upon-Tweed
  Ingram 148 Berwick-upon-Tweed
  Kilham 131 Berwick-upon-Tweed
  Kirknewton 108 Berwick-upon-Tweed
  Kyloe 323 Berwick-upon-Tweed
  Lesbury 871 Alnwick
  Lilburn 106 Berwick-upon-Tweed
  Longframlington 979 Alnwick
  Longhirst 446 Castle Morpeth
  Longhorsley 798 Castle Morpeth
  Longhoughton 1,442 Alnwick
  Lowick 559 Berwick-upon-Tweed
  Lynemouth 1,832 Castle Morpeth
  Matfen 495 Castle Morpeth
  Meldon 162 Castle Morpeth
  Middleton 136 Berwick-upon-Tweed
  Milfield 243 Berwick-upon-Tweed
  Mitford 431 Castle Morpeth
  Morpeth 13,833 Castle Morpeth
  Netherton 194 Alnwick
  Netherwitton 272 Castle Morpeth
  Newton-by-the-Sea 242 Alnwick
  Newton on the Moor and Swarland 822 Alnwick
  Norham 536 Berwick-upon-Tweed
  North Sunderland 1,803 Berwick-upon-Tweed
  Nunnykirk 138 Alnwick
  Ord, Northumberland 1,365 Berwick-upon-Tweed
  Pegswood 3,174 Castle Morpeth
  Ponteland 10,871 Castle Morpeth
  Rennington 305 Alnwick
  Roddam 77 Berwick-upon-Tweed
  Rothbury 1,740 Alnwick
  Rothley 136 Alnwick
  Shilbottle 1,349 Alnwick
  Shoreswood 163 Berwick-upon-Tweed
  Snitter 114 Alnwick
  Stamfordham 1,047 Castle Morpeth
  Stannington 1,219 Castle Morpeth
  Thirston 510 Castle Morpeth
  Thropton 409 Alnwick
  Togston 340 Alnwick
  Tritlington and West Chevington 218 Castle Morpeth
  Ulgham 365 Castle Morpeth
  Wallington Demesne 361 Castle Morpeth
  Warkworth 1,493 Alnwick
  Whalton 427 Castle Morpeth
  Whittingham 406 Alnwick
  Whitton and Tosson 223 Alnwick
  Widdrington 158 Castle Morpeth
  Widdrington Station and Stobswood 2,386 Castle Morpeth
  Wooler 1,857 Berwick-upon-Tweed

  Opombe

  1. http://www.northumberlandcoastaonb.org/media/Publications/01%20-%20Part%201%20-%20Management%20Plan%20-%20Introduction.pdf
  2. http://www.ldwa.org.uk/ldp/members/show_path.php?path_name=Northumberland+Coast+Path
  3. Hiša Northumberlandskega sveta se je iz mesta Newcastle upon Tyne prestavila v Morpeth dne 21. aprila, 1981.
  4. Long, B. (1967). Castles of Northumberland. Newcastle, UK: Harold Hill.
  5. Northumberland National Park Authority, n.d. "The topology and climate of Northumberland National Park."
  6. Met Office, 2000. "Annual average temperature for the United Kingdom."
  7. Met Office, 2000. "Annual average rainfall for the United Kingdom."
  8. Met Office, 2000. "Annual average sunshine for the United Kingdom."
  9. Določene vsote so zaokrožene
  10. vključuje lov in gozdarstvo
  11. vključuje energijo in gradnjo
  12. vključujejo posredno izmerjene storitve finančnega posredovanja
  13. Northumberland County Council, 2003 "Northumberland in context.". MS Word, HTML (Google)
  14. Northumberland InfoNet, 2005. "Unemployment Statistics."
  15. Northumberland InfoNet, 2004. "Key Statistics: Businesses." (PDF)
  16. Northumberland InfoNet, 2004 "Key Statistics: Tourism." (PDF)
  17. Office for National Statistics, 2003. "Update on 2001 Census figures." (PDF)
  18. Office of the Deputy Prime Minister, 2003. "Local Government Finance Settlement 2005/06." (PDF)
  19. Office for National Statistics, 2001. "KS07 Religion: Census 2001, Key Statistics for local Authorities."
  20. Office for National Statistics: Neighbourhood Statistics

  Viri

  Tomlinson, W. W. (1888). Comprehensive guide to the county of Northumberland (reprinted 1968). Trowbridge, UK: Redwood. Barbara Thompson, Jennifer Norderhaug (2006). "Walking the Northumberland Dales: Hadrian's Wall Country". Sigma Press. ISBN 1-85058-838-4, 9781850588382