Išči

  Občina Dornava

  Občina Dornava
  *

  Grb občine Dornava

  Obcine Slovenija 2007 Dornava.svg

  Zemljevid na Geopedii

  Površina: 28,4 km²
  Župan: Janko Merc
  Spletna stran: Občina Dornava
  Prebivalcev
   - moških
   - žensk
  2892 (2019)[1]
  1486
  1406
  Povprečna starost: 41,71 let
  Stanovanjske površine:
   - gospodinjstev:
   - družin:
  30,75 m²/osebo
  781
  700
  Delovno aktivnih:
   - brezposelnih:
  1.229
  224
  Povprečna plača (avgust 2003):
   - bruto:
   - neto:
   
  232.381 SIT
  152.600 SIT
  Študentov: 72
  Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

  Občina Dornava je ena od občin v Republiki Sloveniji. Nahaja se v severovzhodni Sloveniji, na delu Ptujskega polja in delu Slovenskih goric. Hkrati pa je poimenovana kot dežela lükarjev, ker naj bi se tu pridelovalo veliko lüka (čebule). Praznik se praznuje v tistem času, ko čebula dozori.

  Vsebina

  Naselja v občini

  Bratislavci, Brezovci, Dornava, Lasigovci, Mezgovci ob Pesnici, Polenci, Polenšak, Prerad, Slomi, Strejaci, Strmec pri Polenšaku, Žamenci

  Na ravninskem delu ležita naselji Dornava in Mezgovci, ki sta v času velike bivše občine Ptuj bili združeni v KS Dornava. Na območju Slovenskih goric pa so vasi bivše KS Polenšak: Bratislavci, Brezovci, Lasigovci ; Polenci, Polenšak, Slomi, Strejaci, Strmec pri Polenšaku in Žamenci.

  Središče občine je v Dornavi, kjer živi več kot tretjina prebivalcev občine. V Dornavi stoji tudi najlepši baročni dvorec v Sloveniji.

  Šolstvo

  V Dornavi deluje tudi devetletna osnovna šola, ki je nekoč tudi imela podružnično (štiri oddelčno) šolo na Polenšaku. V občini delujeta tudi dve zasebni glasbeni šoli, to sta glasbena šola NOCTURNO in glasbena šola Zlatka Munda.

  Nekoč v dvorcu, danes pa v modernih novih prostorih deluje Zavod za varstvo in usposabljanje, dr. Marjana Borštnarja Dornava, ki je eden največjih zavodov za otroke in mladino z motnjami v telesnem in duševnem razvoju v Sloveniji.

  Župnije

  V občini delujeta tudi dva župnijska urada in sicer v Dornavi in na Polenšaku, kjer je nekoč bila zelo znana romarska pot ob drugem biseru v občini, to je prelepi baročni cerkvi sv. Doroteje.

  Gospodarstvo

  Območje občine Dornava je predvsem kmetijsko področje. Na ravninskem področju prevladuje poljedelstvo, v gričevnatem delu pa živinoreja.

  Podjetništvo in obrt sta razviti predvsem v Dornavi in Mezgovcih.

  Prireditve

  V občini Dornava so tudi tri tradicionalne prireditve.

  Sklici in opombe

  Zunanje povezave