Išči

  Občina Juršinci

  Občina Juršinci
  Občina Juršinci grb.gif

  Grb občine Juršinci

  *

  Zemljevid na Geopedii

  Površina: 36,3 km²
  Župan: Alojzij Kaučič
  Spletna stran: Občina Juršinci
  Prebivalcev
   - moških
   - žensk
  2362 (2019)[1]
  1216
  1146
  Povprečna starost: 36,94 let
  Stanovanjske površine:
   - gospodinjstev:
   - družin:
  29,54 m²/osebo
  670
  589
  Delovno aktivnih:
   - brezposelnih:
  1.041
  240
  Povprečna plača (avgust 2003):
   - bruto:
   - neto:
   
  231.153 SIT
  151.990 SIT
  Študentov: 59,00
  Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

  Občina Juršinci je ena od občin v Republiki Sloveniji.

  Ozemlje Juršincev zavzema del vinorodnega gričevja Slovenskih goric na obeh straneh regionalne ceste Ptuj-Juršinci-Gornja Radgona ter Pesniške doline.

  Vsebina

  Naselja v občini

  Bodkovci, Dragovič, Gabrnik, Gradiščak, Grlinci, Hlaponci, Juršinci, Kukava, Mostje, Rotman, Sakušak, Senčak pri Juršincih, Zagorci

  Dejavnosti

  Prebivalci se pretežno ukvarjajo z vinogradništvom, sadjarstvom, živinorejo, poljedelstvom in trsničarstvom. Delavci so zaposleni v bližnjih in oddaljenih mestih (Ptuj, Murska Sobota, Maribor), tudi v drugih državah (Hrvaška, Avstrija ...), saj v občini ni nekih industrijskih ali drugih obratov, pa tudi samostojnih podjetnikov je malo.

  Juršinci so znani predvsem po trsničarstvu, saj Trsničarsko zadrugo Juršinci poznajo po vsej Evropi. Zelo pogosti so izvozi cepljenk v sosednje dežele, tudi v Rusijo, Ukrajino itd..

  Javne zgradbe, zavodi in podjetja

  Javne zgradbe, zavodi in podjetja v središču Juršinc so: Osnovna šola Juršinci, vrtec, dom upokojencev,ambulanta, zabozdravstveni zavod, pošta, župnijski urad (cerkev), občina, bencinska črpalka, nekaj gostiln in kmetijska zadruga.

  .

  Zgodovina

  Leta 1905 je bila ustanovljena prva Trsničarska zadruga na Spodnjem Štajerskem. Leta 1906 pa se je tukaj ustanovila cerkev Sv. Lovrenca. Občino Jušinci so ustanovili decembra leta 1994. Nastala je iz celotnega območja Juršincev in naselja Hlaponci.

  Znamenitosti v občini

  Tukaj stoji tudi spomenik padlim vojaške čete v I. svetovni vojni in spomenik padlim v II. svetovni vojni. Društvo za ohranjanje in razvijanje dediščine, Herbersteinova klet, Društvo rojaka Janeza Puha, Kud Dr. Anton Slodnjak, Trsničarska zadruga Juršinci ipd. pa so značilnosti te preproste vasice.

  Sklici in opombe

  Zunanje povezave