Išči

  Občina Kobarid

  Občina Kobarid
  Občina Kobarid grb.gif

  Grb občine Kobarid

  Obcine Slovenija 2006 Kobarid.svg

  Zemljevid na Geopedii

  Površina: 192,7 km²
  Župan: Marko Matajurc
  Spletna stran: Občina Kobarid
  Prebivalcev
   - moških
   - žensk
  4079 (2019)[1]
  2055
  2024
  Povprečna starost: 36,31 let
  Stanovanjske površine:
   - gospodinjstev:
   - družin:
  35,99 m²/osebo
  1.652
  1.182
  Delovno aktivnih:
   - brezposelnih:
  2.017
  178
  Povprečna plača (avgust 2003):
   - bruto:
   - neto:
   
  203.460 SIT
  134.019 SIT
  Študentov: 168
  Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

  Občina Kobarid (ital. Caporetto, nem. Karfreit) je občina v Sloveniji. Leži na severozahodnem delu Slovenije v Posočju na stičišču alpskega in predalpskega sveta. Zahodna meja občine je tudi državna meja Slovenije z Italijo. Ima 33 naseljih, organiziranih v 10 krajevnih skupnosti. Geografsko se občina deli na 5 delov: skrajno zahodno se ob reki Nadiži razprostrira Breginjski kot s središčem v Breginju, ob reki Soči prebiva večina prebivalstva, saj osrednji del zajema center Kobarid ter velika naselja Idrsko, Sužid in Trnovo ob Soči. Ob italijanski meji zahodno od Idrskega se dviga livška planota s središčem v Livku. Na levem bregu Soče se nahaja t. i. Sončna stran, ki se od vasi Ladra dviga vse do gorske vasice Krn. Nekoliko odmaknjena od centra pa se pod Krnom skriva Drežniška planota s središčem v Drežnici.

  Sedanja občina je nastala z razpadom velike Tolminske občine leta 1994. Na severu meji na občino Bovec, na jugu na občino Tolmin, na vzhodu na občino Bohinj (kratka meja in visoke gore preprečujejo prometne povezave med občinama).

  Na zahodu meju na majhne italijanske občine: Rezija [it. Resia], Bardo [it. Lusevera], Tipana [it. Taipana], Fojda [it. Faedis], Tavorjana [it. Torreano], Podbenesec [it. Pulfero], Sovodnje [it. Savogna], Dreka [it. Drechia] in Garmak [it. Grimacco].

  Naselja v občini

  Avsa, Borjana, Breginj, Drežnica, Drežniške Ravne, Homec, Idrsko, Jevšček, Jezerca, Kobarid, Koseč, Kred, Krn, Ladra, Libušnje, Livek, Livške Ravne, Logje, Magozd, Mlinsko, Perati, Podbela, Potoki, Robidišče, Robič, Sedlo, Smast, Stanovišče, Staro selo, Sužid, Svino, Trnovo ob Soči, Vrsno

  Seznam županov občine Kobarid

  Znani občani

  Sklici in opombe

  Glej tudi

  Zunanje povezave