Išči

  Občina Kranjska Gora

  Občina Kranjska Gora
  Občina Kranjska Gora grb.gif

  Grb Občine Kranjska Gora

  Lega občine Kranjska Gora

  Zemljevid na Geopedii

  Površina: 256,3 km²
  Župan: Janez Hrovat
  Spletna stran: Občina Kranjska Gora
  Prebivalcev
   - moških
   - žensk
  5201 (2019)[1]
  2605
  2596
  Povprečna starost: 40,8 let
  Stanovanjske površine:
   - gospodinjstev:
   - družin:
  40,21 m²/osebo
  1.997
  1.499
  Delovno aktivnih:
   - brezposelnih:
  2.620
  294
  Povprečna plača (avgust 2003):
   - bruto:
   - neto:
   
  259.130 SIT
  161.652 SIT
  Študentov: 171
  Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

  Občina Kranjska Gora je ena od občin v Republiki Sloveniji.

  Občina Kranjska Gora leži na severozahodu Slovenije, na tromeji z Avstrijo in Italijo, ob vznožju Julijskih Alp in Karavank, v ožjem območju Triglavskega narodnega parka. Kranjska Gora je občinsko središče in največji kraj Zgornjesavske doline. Je tudi gorski turistični kraj in pomembno, svetovno znano zimskošportno središče. Okrog starega vaškega jedra je zrasel nov, turistični del naselja s hoteli, zasebnimi sobami in apartmaji, počitniškimi domovi, rekreacijskimi objekti in trgovskim središčem.

  Kraj se je prvotno imenoval Borovška vas in je bil poseljen s Slovenci s Koroškega. V času, ko je nastajala Kranjska Gora, so bili gospodarji Gornjesavske doline briksenški in ortenburški grofje, pozneje pa so posest nasledili celjski grofje. Grof Friderik II. je leta 1431 dal postaviti grad Belo peč.

  V času turških vpadov je bila zgrajena prva hiša v Srednjem vrhu, kjer so s kresom naznanjati prihod Turkov. Hiši se še danes reče pri "Merkeljnu" (od glagola merkati-paziti). Leta 1870 so odprli železniško progo Ljubljana-Rateče-Trbiž. V obdobju med prvo in drugo svetovno vojno je prilagodljivi vozni red pripomogel k naraščanju turizma, planinstva in po kriznem obdobju tudi k živahnemu razcvetu gornjesavskega gospodarstva. Začetki turizma segajo v leto 1904. Najprej se je razvijal poletni-klimatski turizem, pohodništvo in alpinizem, že med obema vojnama pa tudi zimski turizem: sankanje, skoki v Planici in smučanje. Danes ima občina Kranjska Gora 4.500 turističnih postelj v hotelih, zasebnih penzionih, apartmajih in zasebnih sobah. Osrednji kulturni spomenik je čudovita cerkev Marije v nebo zete, sezidane v poznogotskem slogu.

  Občina Kranjska Gora obsega 256 km2 površine in šteje 5.342 prebivalcev. Občina je bila ustanovljena leta 1995.

  Vsebina

  Naselja v občini

  Belca, Dovje, Gozd Martuljek, Kranjska Gora, Log, Mojstrana, Podkoren, Rateče, Srednji Vrh, Zgornja Radovna

  Simbol občine

  Simbol občine Kranjska Gora je žival - ruševec, ki simbolizira neokrnjeno naravo, bogastvo in ljubezen in je v teh krajih zaščitena živalska vrsta.

  Turistične zanimivosti

  Most nekdanje železnice čez reko Savo.

  Sklici in opombe

  Glej tudi

  Zunanje povezave