Išči

  Občina Kuzma

  Občina Kuzma
  Grb občine Kuzma

  Grb občine Kuzma

  Kuzma

  Zemljevid na Geopedii

  Površina: 22,9 km²
  Župan: Jožef Škalič
  Spletna stran: Občina Kuzma
  Prebivalcev
   - moških
   - žensk
  1573 (2019)[1]
  764
  809
  Povprečna starost: 37,25 let
  Stanovanjske površine:
   - gospodinjstev:
   - družin:
  30,14 m²/osebo
  477
  484
  Delovno aktivnih:
   - brezposelnih:
  852
  243
  Povprečna plača (avgust 2003):
   - bruto:
   - neto:
   
  223.299 SIT
  145.701 SIT
  Študentov: 19,00
  Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

  Občina Kuzma je ena od občin v Republiki Sloveniji na Goričkem delu Prekmurja.

  Občina Kuzma leži na Goričkem, na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije ob tromeji Slovenije, Avstrije in Madžarske. Na območju občine, v Trdkovi, se nahaja piramidasti tromejni kamen iz leta 1924. Vsaka stran piramide nosi grb ene od mejnih držav, obrnjen v smeri te države, ter letnico določitve državne meje (10. september 1919 in 4. junij 1920).

  Tromejnik je 31. maja 1924 na sedanjo mesto postavila mednarodna razmejitvena komisija. S Trianonsko mirovno pogodbo 4. junija 1920 je bilo Prekmurje dokončno vključeno v jugoslovansko državo.

  Do tromeje vodi turistična pot v obmejnem delu občine Kuzma in krožna naravoslovna učna pot, ki je sestavljena iz 13 postaj, med katerimi nas skozi gozd vodi ježek. Gozdna učna pot je dolga 2600 m, kar je približno eno uro in pol hoje. Objekti na poti so opremljeni tako, da lahko uporabite vsa svoja čutila. Dostop pa je tudi iz drugih dveh držav.

  V Kuzmi imajo spominski park v spomin pripadnikom Teritorialne obrambe RS in policije, ki so leta 1991 sodelovali v bojih za osamosvojitev Republike Slovenije in ubranili mednarodni mejni prehod Kuzma ter zavzeli stražnico v Kuzmi.

  Od sakralnih objektov so pomembni predvsem cerkev sv. Kozme in Damjana v Kuzmi, posvečena zdravniškima zavetnikoma in poslikana s freskami, Evangeličanska cerkev, Gornji Slaveči, številne kapelice ter domačija Cecilije Bežan na Gornjih Slaveč z dimno kuhinjo in pokrita s slamo.

  Številni mešani gozdovi v občini so privlačni predvsem za gobarje.

  Vsebina

  Grb občine Kuzma

  Grb je razdeljen na tri dele z belim kamnom - desno zeleno, levo rdečo in v sredini z modro barvo, kjer je bel golob nad katerim je lok s petimi zlatimi šesterokrakimi zvezdami. Sveti Kozma, zaščitnik zdravstva, je tudi zaščitnik občine. Barve v grbu predstavljajo tri sosednje narode - Avstrijce (rdeča), Madžare (zelena) in Slovence (modra), kjer se na severni meji občine nahaja tudi tromeja. Golob predstavlja mir, a pet zvezdic pet naselij v občini.

  Grb so začeli uporabljati 29. oktobra 1999.

  Naselja v občini

  Dolič, Gornji Slaveči, Kuzma, Matjaševci, Trdkova

  Osebnosti iz občine Kuzma

  Seznam osebnosti iz občine Kuzma

  Sklici in opombe

  Zunanje povezave