Išči

  Občina Tržič

  Občina Tržič
  Občina Tržič grb.gif

  Grb Občine Tržič

  Tržič

  Izključi Ortofoto/Topo

  Zemljevid lahko najdete na
  spletnem projektu Geopedia:
  Površina: 155,4 km²
  Župan: Borut Sajovic
  Prebivalcev
   - moških
   - žensk
  14880 (2019)[1]
  7372
  7508
  Povprečna starost: 37,03 let
  Stanovanjske površine:
   - gospodinjstev:
   - družin:
  27,24 m²/osebo
  5.239
  4.334
  Delovno aktivnih:
   - brezposelnih:
  7.435
  1.015
  Povprečna plača (avgust 2003):
   - bruto:
   - neto:
   
  197.545 SIT
  128.526 SIT
  Študentov: 576
  Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

  Občina Tržič je ena od občin v Republiki Sloveniji. Občina zavzema 155,4 km2 ali 0,8 % ozemlja Republike Slovenije. Na severu meji z Republiko Avstrijo in sicer po gorskem grebenu osrednjih Karavank, na zahodu meji na občini Žirovnica in Radovljica, na vzhodu na Jezersko in Preddvor ter na jugu na občini Kranj in Naklo. Ozemlje skoraj v celoti pripada porečju Tržiške Bistrice, le manjši del pripada porečju Kokre. Administrativno središče občine je Tržič.

  Severni del občine zavzemajo osrednje Karavanke, proti jugu se pokrajina znižuje v hribovje, najjužnejši del občine pa predstavljajo uravnave, ki pripadajo severnemu delu Ljubljanske kotline in se imenujejo Dobrave.

  Gorati del občine prekinjajo večje in manjše doline. Glavne tri so dolina Tržiške Bistrice, dolina Mošenika in dolina Lomščice. Ostro alpsko podnebje, ki prevladuje v občini, je posledica opisane gorske pokrajine in se kaže v dokaj nizkih temperaturah in nadpovprečni količini padavin. 70 % občine prekriva gozd, med drevesnimi vrstami pa izrazito prevladuje smreka. Tržič leži ob glavni ljubeljski cesti, ki pelje iz Ljubljane in Kranja čez Ljubelj v Avstrijo. Od glavnega mesta je oddaljen samo 45 km, ob delavnikih pelje iz Tržiča v Ljubljano 25 avtobusov, ob sobotah, nedeljah in praznikih 12 ter v času sezone oz. šolskih počitnic 19 avtobusov. Od mednarodnega letališča Jožeta Pučnika (Brnik) je Tržič oddaljen 20 km, avstrijska meja pa je oddaljena le 12 km. Dostopnost do občine je enostavna.

  Vsebina

  Osnovni podatki o občini

  Mejni prehod na Ljubelju.
  Kurnikova hiša v Tržiču.
  Grad Neuhaus v Tržiču.

  Občina Tržič je razdeljena na 13 krajevnih skupnosti: Bistrica pri Tržiču, Brezje pri Tržiču, Jelendol, Kovor, Križe, Leše, Lom pod Storžičem, Podljubelj, Pristava, Sebenje, Senično, Tržič - Ravne in Tržič - mesto.

  Naselja v občini

  Bistrica pri Tržiču, Brdo, Breg ob Bistrici, Brezje pri Tržiču, Čadovlje pri Tržiču, Dolina, Gozd, Grahovše, Hudi Graben, Hudo, Hušica, Jelendol, Kovor, Križe, Leše, Loka, Lom pod Storžičem, Novake, Paloviče, Podljubelj, Popovo, Potarje, Pristava, Retnje, Ročevnica, Sebenje, Senično, Slap, Spodnje Vetrno, Tržič, Vadiče, Visoče, Zgornje Vetrno, Zvirče, Žiganja vas

  Občinski simboli

  Grb občine Tržič predstavlja srebrno mestno obzidje s štirimi cinami na modrem poznogotskem ščitu sanitske oblike. Štiri cine delijo ščit na modri in srebrni del; iz dna ščita raste srebrno obzidje, zgrajeno iz sedmih vrst klesancev, ki nosijo v vencu štiri cine; med klesanci pete vrste so štiri puškarnice. Zlati trak, ki ga nosi ščit na svojih zunanjih robovih, lahko služi le kot grbovni okras, grb pa ima tudi sebi lasten in značilen grbovni okras. V grbu občine Tržič se uporabljajo bela, modra in rumena. (Modra in rumena sta v barvni lestvici sestavljeni iz naslednjih barv: modra: Y=0; M=35; C=100; K=10 - rumena: Y= 100; M=20; C=0; K=0)*

  Zastava Občine Tržič je modra in bela, barvi ločuje cinasti rez. Razmerje višine proti dolžini (v:l) je 1:2,5 (ena proti dve celi in pet desetin) s tem, da je zastavina ruta razdeljena vertikalno po sredini s cinasto delitvijo med belim in modrim poljem; cine so kvadrataste oblike tako, da ima belo polje dve celi cini in dve polovici ob robovih, oziroma modro polje tri cele cine. Zastavo sestavljata bela in modra (Y=0; M=35; C=100; K=10) barva.

  Himna občine Tržič je pesem Naš domači kraj avtorja Matija Mežka, na melodijo skladatelja Janeza Močnika.

  Besedilo:

  Srečni kraji med vrhovi, kjer prijazni so domovi,
  pesmi naj glasno donijo, čez vrhove se glasijo,
  v soncu Mošenik odseva, v dnu mu Bistrica odpeva,
  na domači zemlji večno Tržičan bo živel srečno.
  Vedrega smo mi duha in slovenskega srca,
  ki za gorski bije raj, dragi naš domači kraj.

  Znane osebnosti, povezane z občino

  Tradicionalne prireditve

  Gorski svet

  Gore in planine so ena od prepoznavnih značilnosti tržiške občine. Vrhovi Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp, ki se dvigujejo nad gozdnato pokrajino, so že dolgo priljubljen cilj planincev. S tržiških gora se odpira razgled na dve deželi, Kranjsko in Koroško in tudi dve državi, Slovenijo in Avstrijo. Toda, če je bila v preteklosti meja, ki teče po grebenu Karavank, ovira za ljubitelje gora, danes temu ni več tako. Planinci lahko sedaj državno mejo prečkajo na več posebej določenih mestih. Planinske poti v tržiških hribih so dobro označene in zadovoljujejo tako zahtevnejše planince, kakor tudi ljubitelje zanimivih sprehodov po gozdovih in visokogorskih pašnikih. Tržiške gore so zaradi številnih planinskih postojank in planašarij privlačne tudi za več dnevno planinarjenje. Večina vrhov v okolici Tržiča je dosegljiva tudi v zimskem času, ko s svojo višino, ki sega nad kotlinsko meglo, nudijo enkratno doživetje. Vrhovi na tržiški planinski poti:

  Tržiške planine oživijo junija, živina in planšarji pa jih zapustijo sredi septembra. Planšarije nudijo domače kislo mleko, skuto, žgance in masovnek. Planinske koče v občini so:

  Muzeji

  Viri

  Sklici in opombe

  Glej tudi

  Zunanje povezave