Išči

  Petstrana antiprizma

  Kvadratna antiprizma
  Pentagonal antiprism.png
  Vrsta prizmatični uniformni polieder
  Elementi F = 12, E = 20,
  V =10 ( = 2)
  Stranske ploskve na stranico 10{3} + 2{5}
  Coxeter-Dinkinov diagram CDel node h.pngCDel 2x.pngCDel node h.pngCDel 5.pngCDel node h.png
  CDel node h.pngCDel 2x.pngCDel node h.pngCDel 10.pngCDel node.png
  Simetrijska grupa D5d, [2+,10],
  (2*5), red 20
  Sklici U77(c)
  Vrtilna grupa D5 [5,2]+,
  (522), red 10
  Dualni polieder petstrani trapezoeder
  Lastnosti konveksna
  Pentagonal antiprism vertfig.png
  Slika oglišč
  3.3.3.5

  Petstrana antiprizma je v geometriji tretja v neskončni množici antiprizem s sodim številom trikotniških stranskih ploskev zaprtih z dvema pravilnima mnogokotnikoma. Sestavljena je iz dveh petkotnikov, ki sta povezana med seboj z obročem desetih trikotnikov. Tako ima skupaj 12 stranskih ploskev. Je nepravilni dodekaeder.

  Njena Wythoffova simbola sta |2 2 5 in 2|2 10.

  Vsebina

  Splošne značilnosti

  Kadar so stranske ploskve petstrane antiprizme pravilne, je to polpravilni polieder. Lahko se ga obravnava kot parabiizginjajoči ikozaeder. To je oblika, ki nastane takrat, ko se odstrani dve petstrani piramidi iz pravilnega ikozaedra in se pri tem zapusti dve nesosednji petstrani stranski ploskvi. Podobna oblika metabiizginjajoči ikozaeder (eno izmed Johnsonovih teles) prav tako nastane iz ikozaedra z odstranitvijo dveh piramid, toda tako, da so si petkotne stranske ploskve sosednje. Po dve petkotniški stranski ploskvi obeh oblik se lahko povečajo s piramidami, da tvorijo ikozaeder.

  Odnos do politopov

  Petstrana antiprizma se pojavlja kot gradnik nekaterih mnogorazsežnih politopov. Dva obroča desetih petstranih antiprizem povezujeta hiperploskev štirirazsežne velike antiprizme. Če se te antiprizme poveča s petstranimi piramidami in se vsakega spoji z obročem petih tetraedrov, se dobi 600-celico.

  Glej tudi

  Družina uniformnih antiprizem
  2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ...
  Linear antiprism.png Trigonal antiprism.png Square antiprism.png Pentagonal antiprism.png Hexagonal antiprism.png Antiprism 7.png Octagonal antiprism.png Enneagonal antiprism.png Decagonal antiprism.png Hendecagonal antiprism.png Dodecagonal antiprism.png

  Zunanje povezave