Išči

  Pevski zbor

  Dunajski pojoči dečki

  Pevski zbor je vokalna glasbena skupina v kateri posamezni part izvaja več pevcev (vsaj dva ali trije). Spodnja meja številčnosti je približno 12 pevcev. Pevski glasovi, ki sestavljajo to skupino, so lahko otroški, moški, ženski, v preteklosti pa so prepevali tudi kastrati s svojo značilno barvo pevskega glasu. Zelo znan je zbor dunajskih pojočih dečkov (Wiener Sängerknaben), katerega je ustanovil dunajski škof, skladatelj in zborovodja Jurij Slatkonja, po rodu Slovenec, leta 1498.

  V ožjem smislu med zbore ne štejemo manjših vokalnih skupin, kot so: duet (dva pevca), trio ali tercet (trije pevci), kvartet (štirje pevci), kvintet (pet pevcev), sekstet (šest pevcev) in oktet (osem pevcev).

  Vsebina

  Delitev

  Glede na barvo glasu ločimo:

  Zbore lahko delimo še glede na:

  Veščine katere zahteva petje v zboru

  Za uspešno petje v zboru in izvedbo pesmi potrebujemo sledeče veščine:

  Pevske vaje zbora

  Amaterski pevski zbori imajo redne vaje enkrat do dvakrat tedensko po dve, včasih tudi tri učne ure tedensko. Dobri pevski zbori z zahtevnim pevskim programom potrebujejo še več učnih ur in dni vaj v tednu. Vaje zbora običajno vsebujejo sledeče:

  Zborovodja mora izbrati metodo dela za učenje pesmi že pri izboru pesmi in jo uporabljati vse do pevskega nastopa. Metoda dela mora upoštevati sledeče:

  Glej tudi

  Sklici in literatura

  1. Radovan Gobec (1958). Metodika zborovodstva. Državna založba Slovenije. str. 182. COBISS 5466169.

  Zunanje povezave