Išči

  Prirezani disfenoid

  Prirezani disfenoid
  Snub disphenoid.png
  Vrsta Johnsonovo telo
  J83-J84-J85
  Stranske ploskve 4+8 trikotnikov
  Robovi 18
  Oglišča 8
  Dualni polieder -
  Simetrijska grupa D2d
  Konfiguracija oglišča 4(34)
  4(35)
  Lastnosti
  Johnson solid 84 net.png mreža telesa

  Prirezani disfenoid je eno izmed Johnsonovih teles (J84). Je trirazsežno telo, ki ima samo enakostranične trikotnike in stranske ploskve]. Torej je deltaeder. Ni pa pravilni polieder, ker nekaterim ogliščem pripadajo štiri stranske ploskve, nekaterim pa po pet. Je eden izmed osnovnih Johnsonovih teles, ki se jih ne dobi z operacijo »odreži in prilepi« (cut and paste) iz platonskih in arhimedskih teles.

  Lahko se ga gleda kot osem trikotnih stranskih ploskev kvadratne antiprizme, ki ima dva kvadrata zamenjana s parom trikotnikov.

  Včasih se imenuje tudi Siamski dodekaeder v delu Freudenthala in van der Waerdena, ki sta ga prva opisala v letu 1947 v okviru množice osmih konveksnih deltaedrov.

  Prirezani disfenoid je 4-povezan, kar pomeni, da odstranitev štirih oglišč razdruži tudi ostala oglišča. Je eden izmed 4-povezanih simplicialnih dobro pokritih poliedrov, kar pomeni, da imajo vse maksimalno neodvisne množice oglišča z enako velikostjo. Ostali trije poliedri s to značilnostjo so še pravilni oktaeder, petstrana bipiramida in nepravilni polieder z dvanajstimi oglišči in dvajsetimi trikotnimi stranskimi ploskvami [1].

  Sklici

  1. Finbow, Arthur S.; Hartnell, Bert L.; Nowakowski, Richard J.; Plummer, Michael D. (2010), "On well-covered triangulations. III", Discrete Applied Mathematics, 158 (8): 894–912, doi:10.1016/j.dam.2009.08.002, MR 2602814

  Zunanje povezave