Išči

  Ragbi

  Igralec ragbija v akciji

  Ragbi je igra za 2 ekipi s po 15 igralci, včasih so ekipe po 8 ali 7 igralcev, kar je zelo redko. Običajno se igra na travi, lahko pa tudi na drugih površinah, na primer na pesku, če to ni prenevarno. Namen igre je doseganje zadetkov s polaganjem žoge v polje zadetka in z brcanjem žoge skozi vratnice nasprotnikovega gola nad prečko.

  Vsebina

  Igrišče

  Slika nam kaže, kako je igrišče označeno in njegove dimenzije. Črte naj bodo enake po širini (ne širše kot 10 cm). Črte naj ne bodo vrezane v travo.

  Gol

  Gol stoji na sredi črte zadetka. Narejen je iz 2 navpičnih stranic, ki sta 5,6 m narazen, povezani sta s prečko 3 m nad tlemi. Za namene presojanja strelov na gol se šteje, da pokončni stranici segata neskončno navzgor, zato je delo sodnikov lažje pri visokih vratnicah.

  Žoga

  Igra se z ovalno žogo. Imeti mora naštete dimenzije:

  Igralci

  Moštvo sestavljajo:

  Igralci linije: a) Krilna igralca (št. 11, 14) b) Centri (št. 12, 13) c) Branilec (št. 15) Kakor pri drugih športih, je tudi pri ragbiju porazdeljeno delo igralcev. Vsak ima določeno nalogo, ki jo mora vestno opravljati Če igralec naloge ne opravlja popolnoma, se to opazi že s tribun, kajti ragbi je izredno natančna igra, ki jo opredeljujejo tudi natančna pravila.

  Dresi

  Igralci ene ekipe nosijo majice in hlače enakih barv. Majice so po navadi oštevilčene in vsaka številka, ki jo nosi. Oprema vseh igralcev mora biti urejena. Urejeno moštvo ni nujno tudi dobro, dobro moštvo pa je vedno neoporečno na izgled. Značilno je, da so dresi za ragbi bistveno močnejši od navadnih majic – to vidimo po tem, da so bistveno debelejši in bolje sešiti med seboj. Hlačke segajo do konca stegenskih mišic in so dokaj kratke, in sicer zaradi lažjega tekanja ter hkrati brcanja. Ragbi igralci imajo seveda tudi daljše nogavice in sicer do kolen (v stroki jih imenujemo »štucne«). Pod nogavicami ni nikakršnih ščitnikov, ker tako določajo pravila.

  Obutev

  Igralec mora redno skrbeti za svoje športne čevlje. Čepi morajo odgovarjati standardu, pritrjeni morajo biti čvrsto. Nikoli ne smejo biti daljši od 1,8 cm. Prav tako je prepovedan samo en čep spredaj.

  Dolžina tekme

  Tekma traja dva polčasa po 40 minut, ki ju loči premor, ne daljši od 5 minut. Ob polčasu moštvi zamenjata strani. Sodnik ne more odpiskati polčasa ali konca tekme, dokler žoga ne postane »mrtva«. Če je bil dosežen zadetek, ali če je bil dosojen kazenski prosti strel, mora sodnik dovoliti, da se igra nadaljuje, dokler žoga ne postane »mrtva«.

  Tamponiranje

  Igralec se lahko izogne ali pa prepreči rušenje s tamponiranjem nasprotnika. To pomeni, da ga med tekom s stegnjeno roko odrine od sebe. Nikakor ne sme z roko kakor koli zamahniti proti nasprotniku. Tamponira lahko samo z odprto pestjo. Tako imenovani tampon mora nakazati preden to resnično naredi zaradi varnostnih razlogov. Kakršen koli udarec s pomočjo tampona se smatra kot pretepanje in se temu primerno kaznuje.

  Vrste udarcev z nogo

  Volej O voleju govorimo, kadar igralec žogo izpusti iz rok in jo brcne, preden pade na tla. Udarec je koristen za strele v out in za pridobivanje terena, vendar z njim ni mogoče doseči gola.

  Strel po tleh Strel pri katerem se žoga odbije po tleh, je koristen pri streljanju med nasprotne igralce, kadar so ti zelo blizu in kot strel v out.

  Udarec iz odskoka O njem govorimo kadar igralec spusti žogo iz rok na tla in jo udari v trenutku, ko se ta od tal odbije. Uporablja se za: - Ponoven začetek igre po doseženem zadetku - Nadaljevanje igre s strelom s črte 22 metrov, po rešitvi ali, ko je žoga šla iz igrišča v polje zadetka - Strel na gol po doseženem zadetku - Strel na gol

  Mrtva žoga

  Žoga je mrtva, kadar se z njo ne more igrati. To se zgodi v naslednjih primerih:

  Viri