Išči

  Ramenski sklep

  Ramenski sklep, na katerem se vidi kita dvoglave nadlaktne mišice ovita v sinovialno ovojnico. Vidi se tudi korakoidni odrastek na lopatici.

  Ramenski sklep (latinsko 'articulatio humeri') je po svoji funkciji in obliki pravi okrogli sklep (articulatio spheroidea) in ima med vsem sklepi v človeškem telesu največjo gibljivost. Sklep tvorita dve kosti, nadlahtnica (os humeri) in lopatica (os scapulae) na katerima se nahajata sklepni površini:

  • glava nadlahtnice (caput humeri),
  • glenoidalna ponev (cavitas glenoidalis scapulae).

  Zaradi majhne konkavne sklepna površine na lopatici (glenoidalna ponev zaobjame le tretjino glave nadlahtnice), povečuje sklepno ponev hrustančast labrum glenoidale. Na ta način pomaga k stabilizaciji sklepa, saj je ta zaradi velike gibljivostiin razmerja med sklepnima površinama nestabilen. Pri stabilzaciji sodelujejo tudi vezi in mišice, predvsem skupina mišic rotatorne manšete. V skupino spadajo naslednje mišice:[1]

  • nadgrebenčnica (m.supraspinatus),
  • podgrebenčnica (m.infraspinatus),
  • mala okrogla mišica (m.teres minor),
  • podlopatična mišica (m.subscapularis).

  Vsebina

  Sklepna ovojnica

  Ramenski sklep obdaja ohlapna fibrozna ovojnica ali kapsula. Medialno se pripenja na rob glenoidalne ponve in prehaja na anatomski vrat nadlahtnice, ki se nahaja pod glavo nadlahtnice. Tako premošča medgrčični žleb nadlahtnice (sulcus intertubercularis) in ga pretvori v kanal (canalis intertubercularis). Na notranji strani, ob fibrozni poteka še sinovialna ovojnica. Ta obdaja še kito dvoglave upogibalke roke (vagina synovialis intertubercularis) in jo spremlja vse do kirurškega vratu nadlahtnice. Sklepna ovojnica je najbolj šibka na spodnjem, inferiornem delu sklepa, saj je tu ne ojačujejo mišice rotatorne manšete. Tveganje dislokacije je zato tu večje.

  Vezi ramenskega sklepa

  Korakoakromialna vez, razpeta med kromionom in korakoidnim odrastkom.

  Najpomembnejše vezi so naslednje:

  Gibi v ramenskem sklepu

  Ohlapna ovojnica in razmerje med sklepnima površinama omogočata sklepu veliko gibljivost. Možni so naslednji gibi:

  Mišice ramenskega sklepa

  Mišice, ki omogočajo gibanje v ramenskem sklepu so naslednje:

  Sluzniki ramenskega sklepa

  Sluzniki (bursa synovialis) so pomožni aparati sklepa. Vsebujejo sinovialno tekočino in se nahajajo na mestih, kjer kita drgne ob kost in kjer med kostjo in mišicami ni mišic ali drugega tkiva. Glavna naloga sluznikov je torej zmanjšati trenje. Pri ramenskem sklepu so še posebej pomembne tiste, ki komunicirajo s sklepno votlino sklepa.

  Opombe in reference

  1. V anglosaški literaturi jih označuje izraz SITS.