Išči

  Rias

  Reka Georges v južnem delu Sydneya (Avstralija) je rias ali potopljena dolina. Globoko razčlenjena oblika riasa drevesaste strukture, ki je obstajala pred dvigom morske gladine, ki je poplavila dolino.

  Rias je obalni zaliv, ki je nastal z delno potopitvijo ne ledeniške rečne doline. Rias ima značilno dendritično ali drevesasto obliko, čeprav so lahko tudi raven in brez pomembnih krakov. Potopitev rečnih dolin vzdolž delov obale in oblikovanje riasov daje zelo nepravilno in razčlenjeno obalo. Pogosti so otoki, ki so bivši vrhovi delno potopljenih hribov. Obala riasa je obala, ki ima lahko več vzporednih riasov, ločenih z velikimi grebeni, ki segajo v notranjost. [1] [2] [3] Sprememba gladine morja, ki je povzročila potopitev rečne doline je lahko evstatična (globalen dvig morske gladine) ali izostatična (kjer so lokalni, tektonski ponori zemljišč). Rezultat je pogosto zelo velik estuarij ob ustju relativno nepomembne reke (ali pa sedimenti hitro zapolnijo rias). Estuarij Kingsbridge v Devonu v Angliji je ekstremni primer riasa, ki je oblikoval izliv nesorazmeren z velikostjo reke; v estuarij teče nepomembna reka oziroma le nekaj manjših potokov.

  Vsebina

  Etimologija

  Beseda rias prihaja iz portugalščine ria ali galicijščine rra, ki je povezana s špansko in galicijsko rro in portugalskim rio (reka). Riasi so prisotni po celotni obali Galicije v Španiji. Kot prvotno definirani, je bil izraz omejen na utonili rečnih dolin reši vzporedno strukturo skali države, ki je pod pravim kotom na obali. Vendar pa je bila opredelitev riasa kasneje razširjena na druge poplavljene rečne doline glede na strukturo kamnine.

  Za določen čas so evropski geomorfologi [1] menili da rias vključuje vse široke delte rečnih ustij, vključno a fjordi. V 21. stoletju pa so za najprimernejšo uporabo izraza rias, geologi in geomorfologi določili, da se nanaša izključno na potopljene ne ledeniške rečne doline. To torej izključuje fjorde po definiciji, saj so fjordi rezultat poledenitve.

  Primeri

  Evropa
  Riaa San Vicente de la Barquera v Kantabriji, Španija
  Africa
  Azija
  Oceanija
  Kanal Tory v novozelandskem Marlborough Sounds
  Severna Amerika
  Južna Amerika

  Posledice

  Rias lahko ojača učinke cunamija, kar je razvidno iz seizmičnosti na obali Sanriku, nazadnje leta 2011 v potresu in cunamiju Tōhoku.

  Sklici

  1. Gulliver, F.P. (1899) Shoreline Topography. Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences. 34:151-258.

  Zunanje povezave