Išči

  Rusija

  Ruska federacija
  Российская Федерация
  Rossijskaja Federacija
  Zastava Rusije Grb Rusije
  Grb
  HimnaHimna Ruske federacije
  Lega Rusije
  Glavno mesto
  (in največje mesto)
  Moskva
  55°45′N, 37°37′E
  Uradni jeziki Povsod po državi je uradni jezik ruščina. Na posameznih območjih so uradni še številni drugi jeziki.
  Demonim Rús, Rúsinja, Rúsi, Rúsinje
  Upravljanje polpredsedniška
  zvezna republika
   -  predsednik Vladimir Putin
   -  predsednik vlade Mihail Mišustin
  nastanek
   -  razglašena: 12. junija 1990 
   -  dokončana: 25. decembra 1991 
  Površina
   -  skupaj: 17.075.400 km² (1.
   -  voda (%): 13
  Prebivalstvo
   -  ocena 2006: 142.754.000 (9.)
   -  štetje 2002: 145.274.019 
  BDP (PKM) ocena 2006
   -  skupaj: 1.727 milijard USD (8.1)
   -  na prebivalca: 12.096 USD 
  BDP (nominalno) ocena 2006
   -  skupaj: 979 milijard USD (11.)
   -  na prebivalca: 6.856 USD 
  Gini (2002) 39,9 (srednji
  HDI (2004) Rast 0,797 (srednji) (65.)
  Valuta rubelj (RUB)
  Časovni pas (UTC+2 do +12)
   -  poletni (DST):  (UTC+3 do +13)
  Vrhnja domena (TLD) .ru (rezervirana tudi .su)
  Klicna koda +7
  1 Uvrstitev temelji na podatkih IMF za april 2007.

  Rusija (rusko: Росси́я, Rossíja; izgovarjava [rɐˈsʲijə̟]; tudi[1] Ruska federacija (Росси́йская Федера́ция, Rossíjskaja Federácija; [rʌ'sʲij.skə.ə̟ fʲə̟.dʲɪ'ra.ʦə.ə̟],(v ruščini) O tem zvoku poslušaj ) je čezcelinska država, ki obsega velik del severne Evrazije. S površino 17.075.400 km² je Rusija največja država na svetu in obsega skoraj dvakrat toliko ozemlja kot naslednja največja država, Kanada; tako poseduje velike zaloge mineralnih in energetskih virov. Po prebivalstvu je Rusija na devetem mestu med državami sveta.

  Večina površine, prebivalstva in industrijske proizvodnje nekdanje Sovjetske zveze, takrat ene od dveh svetovnih velesil, je v današnji Rusiji. Posledično od razpada Sovjetske zveze naprej Rusija spet skuša dobiti vplivno vlogo v svetu. Njen vpliv je opazen, a še vedno daleč od tistega iz časov bivše Sovjetske zveze.

  Voditelj države je predsednik Ruske federacije, ki je hkrati tudi glavni poveljnik Oboroženih sil. Volijo ga na vsakih pet let na podlagi splošne volilne pravice s tajnim glasovanjem.

  Vsebina

  Upravne delitve

  Glej tudi: Upravne enote Ruske federacije

  Rusko federacijo sestavlja veliko število različnih političnih podrazdelitev na "politične subjekte", ki jih je skupaj 89. Znotraj federacije obstaja:

  Poleg tega obstajata 2 zvezni mesti, Moskva in Sankt Peterburg.

  Nekdaj je bila ena od višjih upravnih enot v carski Rusiji gubernija (губерния), njen sestavni del pa okraj (уезд).

  Zvezna okrožja

  Rusija je od nedavnega razdeljena na 7 zveznih okrožij (rusko федеральный округ) (štiri v Evropi, tri v Aziji):

  RussianFederalDistricts.png
  1. Osrednje zvezno okrožje (Центральный)
  2. Južno zvezno okrožje (Южный)
  3. Severozahodno zvezno okrožje (Северо-западный)
  4. Daljnjevzhodno zvezno okrožje (Дальневосточный)
  5. Sibirsko zvezno okrožje (Сибирский)
  6. Uralsko zvezno okrožje (Уральский)
  7. Privolško zvezno okrožje (Приволжский)

  Geografija

  Glavni članek: Geografija Rusije

  Rusija meji na zahodu na Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko (zadnji dve prek enklave na obali Baltskega morja), Belorusijo, Ukrajino, na jugu pa na Gruzijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Mongolijo, Kitajsko, Severno Korejo, na jugovzhodu pa ima morsko mejo z Japonsko. Njena obsežna obala se na odprtem morju razteza od Arktičnega oceana do severnega Pacifiškega oceana; prek bolj zaprtih vodnih površin, Črnega morja, Baltskega morja in Kaspijskega jezera, je obrnjena tudi proti več drugim državam.

  Rusko površje je izredno enolično, spreminja pa se zelo počasi. Kljub temu pa velika površina omogoča raznolike geografske enote.

  Zahod države leži na Baltskem ščitu in Ruski plošči. Na tem območju govorimo o Vzhodnoevropskem nižavju, ki je nekoč veljal za pravo žitnico Evrope.

  Vzhodno od tega leži gorovje Ural, za katerim leži Zahodnosibirsko nižavje, obsežno, močvirnato območje, bogato z nafto in zemeljskim plinom.

  Srednjesibirsko višavje in Zahodnosibirsko nižavje ležita v Sibiriji, enem najhladnejših poseljenih delov sveta. Polotok Kamčatka je znan po svoji vulkanski dejavnosti.

  Podnebje

  Podnebje je večinoma celinsko, na severu subarktično in arktično .Ob obalah atlantskega oceana je podnebje atlantsko. Zimske temperature dosežejo najnižje vrednosti v V. Sibiriji (v Ojmjakonu so leta 1933 izmerili -71,1 °C[2]). Količina padavin se zmanjšuje od zahoda proti vzhodu. Na obali Črnega morja je ozek pas podnebja, ki je močno podobno sredozemskemu.

  Tajga

  Rastlinstvo

  Na skrajnem severu uspeva le tundrsko rastlinstvo, ki proti jugu počasi preide v lesotundro (gozdno tundro), nato pa v iglasti gozd. Iglasti gozd Rusi imenujejo »tajga«, v njem pa raste tudi breza.

  Južno od pasu tajge raste mešani gozd, ki kasneje preide v gozdno stepo, kjer je dreves vedno manj. Stepsko rastlinstvo na jugu preide v polpuščavsko, nato pa v puščavsko rastlinstvo.

  Poselitev

  Glavni članek: Demografija Rusije.

  Rusija je večnacionalna država, kjer živi vsaj 120 narodov, od katerih je največ Rusov - po stanju s 1. majem 2007 115.889.807 (79,83 % prebivalstva). Gostota prebivalstva znaša 8,3/km².

  Prebivalstvo je razporejeno neenakomerno. Tri četrtine prebivalstva živijo v evropskem delu, kjer so najpogosteje poseljena osrednja območja. V Sibiriji je bolj poseljen le pas ob transsibirski železnici.

  Gospodarstvo

  Rudarstvo

  Rusija je bogata z rudami. Večina zalog je v azijskem delu države.

  Energetika

  Energetika je ena izmed strateških panog Rusije, saj Evropa uvozi polovico energije prav iz te države.

  Industrija

  V času Sovjetske zveze se je razvijala težka industrija, predvsem železarstva in jeklarstva. Še leta 1989 so bili prvi na svetu. Proizvodnja od leta 1991 nazaduje. Do 1994 se je zmanjšala za skoraj polovico. Industrija je danes zastarela in povzroča onesnaževanje okolja[2].

  Nafta in plin

  Največja nahajališča nafte in zemeljskega plina so v Zahodnosibirskem nižavju. Rusija je po načrpanem zemeljskem plinu na prvem mestu, po nafti pa na tretjem mestu na svetu[2]. Plin in nafto pošilja po naftovodih in plinovodih prek Urala tudi v druge evropske države.

  Kmetijstvo

  Zaradi podnebnih omejitev v večjem delu države je za kmete na voljo malo obdelovalnih površin. Največ pridelujejo žita, predvsem pšenico, ječmen, in koruzo. Od živinoreje sta najpomembnejši govedoreja in prašičereja.

  Turizem

  Glavni članek: Turizem v Rusiji.
  Moskva

  Od poznega sovjetskega časa je turizem v Rusiji doživel hitro rast, najprej domačega in nato tudi mednarodnega turizma. Bogata kulturna dediščina in velika naravna raznolikost Rusijo uvrščata med najbolj priljubljene turistične destinacije na svetu. Če ne vključujemo Krima, država vsebuje 23 Unescovih svetovnih kulturnih znamenitosti, medtem ko jih je mnogo več na poskusnih seznamih Unesca.[3]

  Glavne turistične poti v Rusiji vključujejo potovanje okoli Zlatega obroča starodavnih mest, križarjenja po velikih rekah, vključno z Volgo in dolga potovanja po znameniti transsibirski železnici. Različne regije in etnične kulture Rusije ponujajo veliko različnih živil in spominkov ter kažejo veliko raznolikosti tradicij, vključno z rusko maslenico, tatarsko Sabantujo ali sibirskimi šamanskimi obredi. Leta 2013 je Rusijo obiskalo 33 milijonov turistov, kar je deveta najbolj obiskana država na svetu in sedma najbolj obiskana v Evropi.[4]

  Opombe in sklici

  1. Iz člena 1 Ustave Rusije: »Imeni Ruska federacija in Rusija sta enakovredni.«
  2. 2,0 2,1 2,2 Karel Natek. Države sveta. Mladinska knjiga. 2006. ISBN 86-11-17130-6
  3. "UNESCO World Heritage Centre – Tentative Lists". UNESCO. Pridobljeno dne 16 December 2017.
  4. "Tourism Highlights 2014" (PDF). E-unwto.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 12 January 2015. Pridobljeno dne 16 December 2017.

  Glej tudi

  Zunanje povezave