Išči

  Sejšeli

  Republic of Seychelles
  République des Seychelles
  Zastava Sejšelov Grb Sejšelov
  Nacionalno geslo: Finis Coronat Opus (latinsko: »Konec okrona delo«)
  LocationSeychelles.png
  Uradna jezika angleščina in francoščina
  Glavno mesto Viktorija
  Predsednik James Michel
  Površina
   - Skupno
   - % voda
  177. na svetu
  451 km²
  zanemarljivo
  Prebivalstvo
   - Skupno (2002)
   - Gostota
  181. na svetu
  80.098
  176/km²
  Neodvisnost
   - Datum
  od Združenega kraljestva
  29. junij 1976
  Valuta sejšelska rupija
  Časovni pas UTC+4
  Državna himna Koste Seselwa
  Vrhnja internetna domena .sc
  Nacionalna klicna koda +248

  Sejšeli, ali uradno Republika Sejšeli so otoška država v Indijskem oceanu, 1.600 km vzhodno od celinske Afrike, severovzhodno od otoka Madagaskar. Relativno blizu sta še otoški državi Mauritius in Reunion na jugu, ter Maldivi na severovzhodu. Sestavlja jih 115 otokov.

  Vsebina

  Zgodovina

  Strokovnjaki domnevajo, da so na Sejšele prvi stopili arabski in maldivski trgovci, ki so potovali do obal Afrike. Prvi Evropejec, ki je prispeli tam, je bil Vasco da Gama, leta 1502. Čez čas so kontrolo nad otokom prevzeli Francozi, leta 1756. Sejšeli so tako dobili svoje ime po francoskem ministru za finance, Jeanu Moreauju. Med letoma 1794 do 1810 so na oblast prišli Angleži s pogajanji za otoke. Otok se je osamosvojil 29. junija, 1976.

  Politika

  Sejšeli so leta 1976 postali suverena republika v okviru Skupnosti narodov. Prvi predsednik je bil James Mancham, ki pa je bil že naslednje leto odstavljen v državnem udaru. Zamenjal ga je France-Albert René. Pod njegovim vodstvom je bila sprejeta nova ustava, ki je spremenila državno ureditev v enostrankarski socializem. Ta ureditev je trajala do nove spremembe ustave leta 1991, po kateri so sejšeli unitarna predstavniška predsedniška republika. René je vodil državo do leta 2004, ko je odstopil v korist svojega naslednika Jamesa Michela. Michel je bil po tistem še dvakrat ponovno izvoljen in ostaja na tem mestu do danes.

  Enodomni parlament Sejšelov sestavlja 34 politikov, od katerih 25 izvolijo državljani. Vodilni stranki sta socialistična Seychelles People's Progressive Front (SPPF), in liberalno demokratska Seychelles National Party (SNP).

  Geografija

  Največji, glavni otoki otočja so:

  Podnebje

  Zaradi lokacije so otoki izjemno vlažni. Temperature se konstantno gibljejo okoli 24°C do 30 °C čez celo leto. Najhladneje je julija in avgusta, najtopleje pa marca in aprila. Od maja do novembra včasih zapiha zmerno močan jugovzhodnik.

  Glej tudi

  Zunanje povezave