Išči

  Severn

  Severn
  valižansko Afon Hafren
  SevernFromCastleCB.JPG
  Severn pri Shrewsburyju z gradu Shrewsbury
  RiverSevernMap.jpg
  Pritoki (svetlo modro) in glavna naselja blizu reke Severn in ob njej (poudarjeno modro)
  Lokacija
  DržaveZdruženo kraljestvo, Wales, Anglija
  Fizične lastnosti
  Izvirv Plynlimonu, Ceredigion, Wales 52°49′34″N 3°17′45″E / 52.82611°N 3.29583°E / 52.82611; 3.29583
   ⁃ nadm. višina610 m
  Izlivestuarij reke Severn
   ⁃ lokacija
  Bristolski zaliv
   ⁃ nadm. višina
  0 m
  Dolžina354 km
  Površina porečja11.420 km2
  Značilnosti porečja
  ZnamenitostiIronbridge Gorge, Dolina Severn, Severn bore, Severn crossing
  MestaShrewsbury, Worcester, Gloucester, Bristol
  Pritoki 
   ⁃ leviVyrnwy, Tern, Stour (Worcestershire), Avon (Warwickshire Avon), Avon (Bristol Avon)
   ⁃ desniTeme, Leadon, Wye

  Reka Severn (valižansko Afon Hafren, latinsko Sabrina) je z okoli 354 km najdaljša reka v Združenem kraljestvu.[1][2] Izvira na 610 m visoki gori Plynlimon blizu meje Ceredigion/Powys blizu Llanidloesa v Kambrijskem hribovju sredi Walesa. Nato teče skozi Shropshire, Worcestershire in Gloucestershire, mesta Shrewsbury, Worcester in Gloucester. S poprečnim pretokom 107 m³/s v Apperleyju, Gloucestershire, je Severn največja reka po pretoku vode v Angliji in Walesu.

  Reka postane estuarij po drugem mostu čez Severn, med Severn Beachem, južni Gloucestershire, in Sudbrookom, Monmouthshire. Reka nato teče v Bristolski zaliv, izliva pa se v Keltsko morje in Atlantski ocean. Območje porečja je veliko 11.419 km² brez reke Wye in reke Avon (Bristol), ki tečeta v ustje reke Severn. Glavni pritoki so Vyrnwy, Clywedog, Teme, Avon (Warwickshire) in Stour.

  Vsebina

  Etimologija in mitologija

  Ime Severn naj bi izviralo iz keltskega izvirnega imena *sabrina-a z negotovim pomenom.[3] To ime je potem v različnih jezikih postalo Sabrina pod Rimljani, Hafren v valižanščini in Severn v angleščini. Po ljudski etimologiji ime izhaja iz mitske zgodbe o nimfi Sabrini, ki je utonila v reki.[4] Sabrina je v britski mitologiji tudi boginja reke Severn. Kot nimfa nastopa v pesnitvi Comus, a Mask, ki jo je napisal Milton v čast čistosti in je bila prvič predstavljena leta 1634 na gradu Ludlow (A Mask presented at Ludlow Castle, 1634). Kip "Sabrine" je v vrtovih Dingle v Quarryju, Shrewsbury, v mestu je bila leta 2013 postavljena tudi kovinska skulptura. Na reko zelo vpliva plimovanje in s tem je povezano božanstvo Nodens (keltsko božanstvo, povezano z zdravljenjem, morjem, lovom in psi), ki je predstavljen na kočiji z ogromno školjko in jezdi na plimskem valu reke Severn.[5]

  Pritoki

  Oznaka ob izviru reke Severn na Plynlimonu, Wales

  Reka Stour izvira na severu v Worcestershiru v Clent Hillsu v bližini cerkve svetega Kenelma v Romsleyju. Teče na sever v sosednjo regijo Zahodni Midlands v Halesowen. Nato teče proti zahodu skozi Cradley Heath in Stourbridge, kjer zapusti Black Country. Tu se ji pri Prestwoodu pridruži potok Smestow, preden se ovije okoli Kinverja, nato pa steče nazaj v Worcestershire, nato skozi Wolverley, Kidderminster in Wilden do sotočja z reko Severn v Stourportu ob Severnu.

  Reka Vyrnwy, ki izvira ob jezeru Vyrnwy, teče proti vzhodu skozi Powys, preden oblikuje del meje med Anglijo in Walesom, reki Severn se pridruži v bližini Melverleya, Shropshire. Rea Brook teče severno od izvira v Stiperstones in se pridruži reki Severn pri Shrewsburyju. Tern teče južno od Market Draytona in se združi z rekama Meese in Roden ter priteče v Severn pri podeželskem dvorcu Attingham Park.

  Reka 'Worfe se pridruži reki Severn tik nad Bridgnorthom. Na nasprotnem bregu so pritoki le potoki: Borle Brook, Dowles Brook, ki namaka Wyre Forest, Dick Brook in Shrawley Brook.

  Reka Teme teče proti vzhodu od izvira v osrednjem Walesu, zajame mejo med Shropshirom in Herefordshirom, pridružijo se ji reke Onny, Corve in Rea, preden se končno pridruži reki Severn nekoliko nižje od Worcestera. Potok Shit blizu Much Wenlock je bil spremenjen in teče v Severn.

  Ena od številnih rek, imenovanih Avon, v tem primeru Warwickshire Avon, teče proti zahodu skozi Rugby, Warwick in Stratford-upon-Avon. Nato se združi s pritokom reko Arrow, preden se dokončno izlije v Severn pri Tewkesburyju, Gloucestershire.

  Pristanišče Bristol leži v estuariju reke Severn, kjer druga reka Avon priteče vanj skozi sotesko Avon.

  Reka Wye teče od izvira v Plynlimonu v Walesu (3 km od izvira Severn) jugovzhodno skozi valižanska mesta Rhayader in Builth Wells. Vstopi v Herefordshire, teče skozi Hereford, kjer se ji kmalu zatem pridruži reka lugg, preden teče skozi Ross-on-Wye in Monmouth, nato proti jugu, kjer je del meje med Anglijo (Forest of Dean) in Walesom. V Severn se izliva v bližini mesta Chepstow, kar je nekoliko višje od Bristol Avona na nasprotnem bregu.

  Reka Usk teče v estuarij reke Severn južno od Newporta.

  Rad Brook je majhna reka v Shropshiru v Angliji. Teče skozi Shrewsbury in se tam izlije v Severn.

  Glavna naselja

  Veslaški osmerec pri Worcestru
  Stolnica v Worcestru se spogleduje s Severn
  Bridgnorth

  Večja mesta, skozi katera teče Severn:

  Powys:

  Shropshire: 
  Worcestershire: 

  Gloucestershire:

  Promet

  Mostovi

  Valižanski most (Welsh Bridge) (zadaj) in brv za pešce Frankwell (spredaj) v Shrewsburyju, Shropshire
  Most čez Severn na cesti A 49 zunaj Shrewsburyja. Vas spredaj je Uffington.

  Čez reko Severn je veliko mostov in mnogi so opazni že sami po sebi. Več jih je zasnoval in zgradil inženir Thomas Telford. Tu je tudi znameniti Iron Bridge v kraju Ironbridge, ki je bil prvi železni ločni most na svetu.

  Dva cestna mostova čez Severn povezujeta Wales z južnimi okraji Anglije:

  Pred gradnjo prvega mostu leta 1966 je bilo mogoče priti čez kanal s trajektom Aust.

  Drugi pomembni mostovi so:

  Železnica

  Predor Severn, dokončan leta 1886, delo Johna Hawkshawa v imenu Great Western Railway, je v bližini cestnega drugega mostu čez Severn, kjer potekata velika glavna južnovaližanska proga in velika glavna zahodna proga pod estuarijem. Skozi predor vozijo tudi avtovlaki. Leta 1950 so vozili trije vlaki dnevno, včasih se jim je pridružil tudi potniški vlak.

  Nesreče

  Poplava v Tewkesburyju leta 2007

  Na reki Severn je bilo veliko nesreč in so zahtevale številna življenja (podatki se razlikujejo, okoli 300 ljudi), še posebej v 20. stoletju. Železniški most Severn je bil hudo poškodovan zaradi trka dveh rečnih bark leta 1960, kar je povzročilo, da so ga leta 1970 podrli. V Arkendalu H in Wastdalu H je umrlo pet članov posadke.[6] V letu 2007 je reka poplavljala.

  Plovnost

  Svetilnik Chapel Rock blizu Beachleyja

  Reka je plovna med Pool Quayem v bližini Welshpoola in Stourporta. Ta odsek reke ima malo prometa, razen manjših zasebnih čolnov, kanujev in nekaterih ponudnikov čolnov v Shrewsburyju. V Stourportu je reka bolj plovna za večja plovila in uporabniki potrebujejo dovoljenje uradnega organa, sklada Canal & River. Ob spomladanski visoki vodi reko lahko zaprejo za plovbo.

  Na zgornjem odseku nad Gloucestrom se reka deli na dva dela in teče na obeh straneh otoka Alney. Zahodni kanal ni več ploven. Vzhodni kanal je ploven do Gloucestrskih dokov, od koder Gloucestrski kanal in kanal Sharpness zagotavljata plovnost na jug. Med doki in Llanthony Weir so označene običajne meje plimovanja (NTL) na vzhodnem kanalu reke.[7]

  V plimskem odseku reke pod Gloucestrom je pristojni pristaniški organ Gloucester Harbour Trustees.

  Zapornice

  Na spodnjem delu reke Severn so zapornice, ki omogočajo morskim plovilom doseči Stourport. Najbolj severne so na Lincombe, približno kilometer nižje od Stourporta.

  Pridruženi prekopi

  Staffordshirski in Worcestrshirski kanal, Worcestrski in Birminghamski kanal (oba ozka) ter Herefordshirski in Gloucestershirski kanal se pridružijo Severn v Stourportu, Worcestru in Gloucestru, kanal Droitwich Barge, širok kanal, se pridruži reki Severn v Hawfordu, v bližini reke Salwarpe, in se poveže s prekopom Droitwich (ozek), ki nato poveže kanala Worcester in Birmingham. Dva kanala Droitwich so ponovno odprli leta 2010 po večjih obnovah.

  Gloucestrski kanal in kanal Sharpness povezuje reko Severn v Gloucestru s Severnom pri Sharpnessu ter se izogiba odseku reke s plimovanjem, ki je nevarna za plovbo. Stroudwater Navigation se pridruži plimskemu delu reke Severn pri Framilodu, vendar je od leta 1920 priključen reki samo prek Gloucestrskega in kanala Sharpness.

  Kanal Lydney je kratek in povezuje Lydney do reke.

  Del reke med Tewkesburyjem in Worcestrom je del Avon Ring, ki je 175 km dolga krožna plovna pot, ki vključuje 129 zapornic in zajema dele treh drugih vodnih poti.

  Estuarij reke Severn

  Mostovi čez Severn v bližini ustja

  Reka postane plimska pri Maisemore, zahodnem kanalu severno od Gloucestra in pri Llanthonyja Weir pri vzhodnem kanalu. Plimovanje reke dolvodno od Gloucestra včasih označujejo kot estuarij reke Severn, vendar se običajno šteje, da nastane po drugem mostu čez Severn v bližini Severn Beacha, južnega Gloucestershira (točke, do katere sega pristojnost Gloucester Harbour Trustess) ali pri Austu, mostu čez Severn.

  Estuarij sega do črte od točke Lavernocka (južno od Cardiffa) do Sand Pointa blizu Weston-super-Mara. Zahodno od te črte je Bristolski zaliv. V estuariju (ali Bristolskem zalivu v zadnjih dveh primerih, odvisno od tega, kje je meja) so kamniti otoki, imenovani Denny Island, Steep Holm in Flat Holm.

  Estuarij je približno 3,2 km širok pri Austu in približno 14 km med Cardiffom in Weston-super-Maru.

  Morje Severn

  Do tudorskega obdobja je bil Bristolski zaliv znan kot morje Severn in je še vedno v valižanščini kot kornijščini (Môr Hafren in Mor Havren oziroma z Môr , kar pomeni morje).

  V 18. stoletju so bile obale Devona, Somerseta in Exmoora polne tihotapcev. Obalna straža je pregledala obale vsako noč, v vsakem vremenu, en človek je bil za vsako četrtino milje poti. Skoraj vsak častnik in človek kraljeve mornarice je sodeloval pri tihotapljenju ali preprečevanju.

  Plimski val

  Plima udarja ob brežino, 1994

  Zanimiv pojav, povezan s spodnjim tokom reke Severn, je plimski val,[8] ki se včasih dvigne nekoliko višje od pristanišča Sharpness.

  Pogosto so trdili, da je rečni estuarij, ki se izliva v Bristolski zaliv, drugo največjo plimovanje na svetu – 15 m –, presega ga le zaliv Fundy. Vendar pa je lahko plimovanje večje v manj znanem zalivu Ungava v Kanadi.[9] Med najvišjim plimovanjem naraščajoča voda kot val drvi navzgor proti rečnemu toku. Največji valovi so spomladi, manjši so vse leto. Val spremlja hiter dvig nivoja vode, ki traja še približno eno uro in pol po plimskem valu.

  Industrija

  4,8 km dolg odsek reke Severn v Shropshiru je znan kot soteska Ironbridge. Leta 1986 je bila uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine. Njen zgodovinski pomen je zaradi vloge kot središča železarstva v zgodnjih fazah industrijske revolucije. Soteska in vas Ironbridge sta dobili ime po železnem mostu čez Severn, zgrajenem leta 1779, ki je bil prvi ločni most iz litega železa, zgrajen na svetu.[10]

  Prostoživeče živali

  Bregovi estuarija so pomembni za hranjenje ptic močvirnikov, zlasti v državnem naravnem rezervatu v zalivu Bridgwater in območju za zaščitene ptice pri Slimbridgeu. Habitat rečnega prodnika je mogoče najti tudi v spodnjem delu estuarija, znanem po ogroženi polonici.[11]

  Sklici

  1. "Frankwell Flood Alleviation Scheme, Shrewsbury" (PDF). UK Environment Agency. Pridobljeno dne 13 March 2010.
  2. "The River Severn Facts". BBC. Pridobljeno dne 28 December 2006.
  3. Etymology of Hafren
  4. Andy Morrall. "The Legend of Sabrina". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13 February 2007. Pridobljeno dne 9 December 2006.
  5. Clucas, P. (1985) Britain – The Landscape Below. Guildford: Colour Library Books. ISBN 0-86283-174-1
  6. Ron Huxley, The Rise and Fall of the Severn Bridge Railway, 1984, ISBN 978-1-84868-033-3
  7. Ordnance Survey
  8. Rowbotham, Fred (1983) [1964]. Severn Bore. David & Charles. ISBN 0-7153-8508-9.
  9. "Frequently Asked Questions – Tide Predictions and Data". Co-ops.nos.noaa.gov. Pridobljeno dne 28 May 2013.
  10. Unesco World Heritage listing
  11. "Wales Online". Pridobljeno dne 26 September 2014.

  Zunanje povezave