Išči

  Steblo

  Steblo s členkom, kolencem in listnim pecljem, ter novim steblom, ki izrašča iz kolenca.
  stem=steblo; petiole=listni pecelj; node=kolence (nodij); internode=členek (internodij)

  Steblo je rastlinski organ, katerega osnovne naloge so:

  Je navadno nadzemni, redkeje podzemni organ, ki skupaj z listi (in cvetovi) tvori poganjek. Lahko je enostavno ali razraslo. Vsa mlada stebla so zelnata - pri zeliščih taka tudi ostanejo, pri lesnatih rastlinah (grmih in drevesih) pa olesenijo.

  Vsebina

  Razvoj stebla

  Steblo se razvije iz zarodkovega stebelca (del zarodka v kalčku). Steblo je nadzemni organ visoko razvitih rastlin. Steblo raste na vrhu, ta del imenujemo stebelni vršiček, ki je zavarovan s smolnatimi luskolisti, ki varujejo vršiček pred mrazom in izsušitvijo.

  Stebla enoletnih rastlin jeseni odmrejo. Pri večletnih rastlinah pa se oblikujejo stebelni popki. Stebla dreves rastejo iz leta v leto, stebelni vršički prezimijo, ker jih ščitijo stebelni popki ali brstiči.

  Poznamo temenske popke, ki so na koncu veje in stranske popke, ki so vzdolž veje. Popek je sestavljen iz:

  Vrste stebel

  Po videzu ločimo zelnata in lesnata stebla. Zelnatim rastlinam pozimi nadzemni deli odmrejo. Spomladi iz semena zrastejo nova. Ločimo več vrst zelnatih stebel:

  Lesnata stebla so olesenela, imenujemo jih debla, stranske poganjke pa veje. Steblo oleseni tako, da se v njem nakopiči veliko trdnih celuloznih vlaken.

  Poznamo tudi stebla, ki so drugačna od običajnih stebel, ker opravljajo poleg prvotnih nalog še druge naloge. Steblo lahko prevzame še nalogo razmnoževanja (s pritlikami), oprijemanja (z viticami) in varovanja (s trni). Drugačna stebla so nadzemna in podzemna preobražena stebla.

  Deli stebla

  Viri

  Sklici

  1. "Botanični terminološki slovar". Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša. Pridobljeno dne 2020-12-28.