Išči

  Sveti Bonaventura

  Sv. Bonaventura
  Sveti Bonaventura
  Sveti Bonaventura
  cerkveni učitelj, kardinal
  Doctor Seraphicus[1]
  RojstvoGiovanni Fidanza
  1221[2][3]
  Bagnoregio, Italija[d]
  Smrt15. julij 1274
  Lyon[4]
  ČaščenjeRimskokatoliška cerkev
  Beatifikacija14. april 1482, razglašalec Sikst IV.
  Kanonizacija14. marec 1588, razglašalec Sikst V.
  God15. julij

  Sveti Bonaventura (krstno ime Giovanni Fidanza, s častnim nazivom Doctor Seraphicus), svetnik, cerkveni učitelj, kardinal rimskokatoliške Cerkve, general uboštvenega reda svetega Frančiška Asiškega, sholastični filozof, teolog in mistik, njegov god rimskokatoliška Cerkev obhaja 15. julija, * okrog 1221, vas Bagnoregio[5], blizu mesta Viterbo, Lacij, Italija, † 15. julij 1274, Lyon, Francija.

  Vsebina

  Življenjepis

  Bonaventura je vodilna osebnost v visoki sholastiki poleg Tomaža Akvinskega. Je redovnik, manjši brat, in poučuje v Parizu in Oxfordu. Je utemeljitelj srednjeveškega nominalizma v filozofiji, poleg tega razvije tudi temeljna načela sodobne izpovedne logike. Ker pravi, da Božja milost ni odvisna od človeških zaslug, ga neupravičeno obtožujejo zgrešenega poučevanja.

  Delo na 2. lyonskem koncilu

  Legenda maior, 1477

  Na prošnjo papeža Gregorja je sprejel glavno breme pri vodenju Drugega lyonskega vesoljnega cerkvenega zbora, med katerim je - kmalu po carigrajskem podpisu zedinjenja - hudo zbolel od naporov in tudi umrl.
  Ko so se grški škofje vrnili v Carigrad, jih je začelo napadati ljudstvo, menihi in duhovščina, češ zakaj da so se poklonili papežu. Patriarh in drugi poslanci pa so odgovarjali: »Mi nismo podpisali zedinjenja zaradi papeža, ampak zaradi ljubeznivega in modrega Bonaventura." Žal je pozneje večina podlegla hudemu pritisku javnega mnenja in so preklicali svoj podpis: duša zedinjenja, carigrajski patriarh Janez Bekos in cesar Mihael Paleolog pa sta pri podpisu vztrajala: prvi iz prepričanja, drugi pa iz političnih računov. [6]

  Opombe

  1. Doctor Seraphicus = Serafinski doktor
  2. http://www.treccani.it/enciclopedia/bonaventura-da-bagnoregio-santo_%28Dizionario-Biografico%29/
  3. Record #118513176 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  4. Бонавентура // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] — 3-е изд. — Moskva: Советская энциклопедия, 1969.
  5. Bagnorea, Bagnore
  6. K. Karin. Kalendar Dobri pastir za godinu 1963: Opći crkveni sabori: »Svetac sjedinjenja«. str. 108.

  Literatura

  Zunanje povezave