Išči

  Terme Dobrna

  Terme Dobrna
  Zdraviliški dom - Dobrna.JPG  *
  Zgradba zdraviliškega doma
  LegaSZ od naselja Dobrna, pod Paškim Kozjakom.
  Občina Dobrna
  Koordinati46°20′24″N 15°13′26″E / 46.34000°N 15.22389°E / 46.34000; 15.22389
  Uradno ime: Dobrna - Zdravilišče
  Razglasitev19. julij 1986
  evid. št.97[1]
  Uradno ime: Dobrna - Zdraviliški dom
  Razglasitev30. januar 2010
  evid. št.12247[2]
  Uradno ime: Dobrna - Zdraviliški park
  evid. št.12248[3]
  Terme Dobrna se nahaja v Slovenija
  Terme Dobrna
  Geografska lega: Terme Dobrna, Slovenija

  Terme Dobrna so zdravilišče v naselju Dobrna.

  Vsebina

  Geografija

  Terme Dobrna ležijo na nadmorski višini 375 mnm, nad naseljem, ki leži nižje v dolini. S treh strani so obdane z gozdnimi griči. Na severni strani pa je pobočje Paškega Kozjaka, ki doseže z najvišjim vrhom Basališče 1272 mnm. Podnebje je podalpsko, srednja julijska temperatura je 18,6ºC. Vetrovi pihajo poredko, tudi megleni dnevi so izjema.

  Zgodovina

  Dobrno so vrjetno naselili in poznali zdravilno moč njenega vodnega izvira že Kelti in Rimljani. Najdeni so bili keltski kovanci in rimski nagrobnik, ki je sedaj vzidan v steno kapelice v Zavrhu. Kraj se prvič omenja 1403, zdravilišče 1582, prva zdraviliška stavba pa je bila postavljena 1624.

  Naravno zdravilno sredstvo

  Terme Dobrna so akvaterme z lastnostmi rahlo zmernoalkalnih voda.Glavni topliški vrelec ima temperaturo 36,5 °C, z veliko ogljikovega dioksida, je neznatno radioaktiven, pa tudi alge (alga Hapalsiphon) mu dajejo posebno vrednost. Ob njem obstoji še vrelec hladne, železove vode s temperaturo 11 °C. K naravnim terapevtičnim sredstvom se lahko dodajo še organski in anorganski peloidi (šota, bentonit).

  Indikacije

  V Termah Dobrna zdravijo ginekološka obolenja (hormonalne motnje, klimakterične težave, sterilnost), revmatske bolezni, rehabilitacija lokomotorne sestave, nevrološke bolezni, nevroze, periferne angioparije, športne poškodbe in drugo.[4]

  Dobrna

  Kontraindikacije

  Posebnih kontraindikacij ni, veljajo splošne kontraindikacije za topliško zdravljenje.

  Zdravljenje

  Zdravilno vodo uporabljajo kot kopeli (bazeni, ali posamezne kopeli) in pa pijejo jo tudi. Peloide uporabljajo za obloge. Poleg tega pa izvajajo še vse vrste masaž, elektroterapijo, termoterapijo, trakcijo, vakumsko terapijo lasersko terapijo. Terapije izvajajo v sodobnih medicinskih objektih, s strokovnimi zdravniki (fiziatri, internisti, ginekologi, nevrologi) in drugim strokovnim osebjem.

  Nastanitev

  V sestavu term so hoteli: »Hotel VITA«, »Hotel Vila HIGIEA«, »Hotel PARK« in »Zdraviliški dom 1624«. Poleg nastanitve v hotelih, pa je v kraju možna še nastanitev v privatnih sobah.

  Rekreacija

  Bazeni s termalno vodo, savna, trim kabinet, avtomatsko kegljišče, tenis, namizni tenis, kolesarjenje, pohodništvo in drugo.

  Sklici

  1. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 97". Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.
  2. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 12247". Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.
  3. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 12248". Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.
  4. Naravna zdravilišča Jugoslavije, Eksportpres, Beograd, 1988

  Viri

  Glej tudi

  Zunanje povezave